ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рак на гърлото - лечение и прогноза на рака на ларинкса

д-р Станислав Димитров   |   15 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Рак на гърлото - лечение и прогноза на рака на ларинкса

Източник: iStockphoto

Какво е специфичното при лечението на рак на гърлото?

Лечението на карцинома на гърлото зависи от стадия и начина на развитие на заболяването. Цели се премахването на рака и да се попречи той да метастазира към други части на тялото. Лечението е приспособено към всеки индивидуален пациент, за да му предостави възможно най-добрия шанс за успешен изход. Главната цел е пациентът да запази способността си да се храни, да говори и да живее пълноценен живот. Плановете за лечение на рака на гърлото обикновено включват едно или повече от следните направления: хирургия, лъчетерапия, химиотерапия, протонна терапия. При някои пациенти за да се премахне тумора е нужно да се отстранят всички или част от гласните струни (ларингектомия).

 

Страничните ефекти на лечението са специфични за всеки пациент. Въпреки това, някои от най-честите нежелани реакции включват: възпаление на лигавиците, сухота в устата, кожни промени (особено след радиотерапия), гадене и повръщане (особено при химиотерапия), умора, болки в гърлото, затруднено преглъщане, повишено образуване на секрети, загуба на апетит, загуба на вкус, окапване на косата и затруднения в дишането.

 

Пациентите трябва да се консултират с лекар преди да прибягнат към алтернативни методи на лечение. Има данни, че за състоянието на пациента е благоприятно да се приемат билки (зелен чай, чесън) и хранителни добавки (витамин С, фолиева киселина ). Положително въздейства и физиотерапията и акупунктурата. Полезни са промените в начина на живот, включително упражненията, подходящата диета и избягването на вредните навици. Включването в група за подкрепа и контактът с хора с подобни преживявания и проблеми също биха помогнали на пациента.

 

 

Каква е прогнозата за пациентите с рак на гърлото?

Повечето прогностични показатели се основават на 5-годишната относителна честота на преживяемост, която варира в зависимост от вида рак, неговия стадий и локализация. Най-добрата преживяемост е при рак на глотиса (90%), а най-лошо е при рак на хипофаринкса (53%). Колкото по-рано се диагностицира туморът, толкова и по-успешно се лекува.

 

Ракът на гърлото може да се излекува в 90% от случаите, ако се открие навреме. Ако ракът вече се е разпространил към околните тъкани или лимфните възли във врата, 50 - 60% все още биха могли да бъдат излекувани. Ако карциномът се е разпространил (метастазирал) към други части на тялото извън главата или врата, той вече е нелечим, а по-нататъшното лечение се стреми да удължи и подобри качеството на живот.

 

След лечението, пациентите можеда се нуждаят от терапия, която да им помогне да възвърнат речта и гълтателния рефлекс. Малък процент от пациентите (5%) няма да могат да преглъщат и ще трябва да се хранят през тръбичка.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
9 мита за здравето
9 мита за здравето
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising