ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тумор на гръбначния мозък - поставяне на диагноза и лечение

д-р Станислав Димитров   |   09 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Тумор на гръбначния мозък - поставяне на диагноза и лечение

iStockphoto

При какви симптоми да потърсим лекарска помощ?

 

Причините за болки в гърба може са разнообразни и сами по себе си не са показателни за заболяването. Но тъй като ранната диагностика е важна за лечението на туморните състояния на гръбначния мозък, препоръчителна е консултацията с лекар при болки в гърба, ако:

 

  • Това е постоянно и прогресивно състояние;
  • Не е свързано с дейност на пациента;
  • Влошава се през нощта;
  • Пациентът е имал раково заболяване и развива нова болка в гърба;
  • Потърсете скоро медицинска помощ, ако имате прогресивна мускулна слабост или скованост в ръцете или/и краката и промени във функцията на червата или пикочния мехур.

 

Какви са причините за тумора на гръбначния мозък?

 

Не е ясно защо се развиват повечето гръбначномозъчни тумори. Учените предполагат, че дефекти в гените играят важна роля за появата на заболяването. Не е известно дали такива генетични дефекти се наследяват, възникват спонтанно или са причинени от фактори на околната среда, като например излагане на определени химикали. В някои случаи обаче туморите на гръбначния мозък са свързани с известни генетични заболявания като неврофиброматоза тип 2 и синдрома на Фон Хипел-Линдау.

 

Как се поставя диагнозата?

 

При съмнения за туморно образувание в гръбначния мозък се предприемат методи за изследване като образна диагностика (магнитен резонанс, компютърна томография) и тънкоиглена биопсия за изследване на клетки от тъканта под микроскоп.

 

Какво е лечението на тумора на гръбначния мозък?

 

 

Някои гръбначномозъчни тумори могат да бъдат открити случайно, при диагностика на друго заболяване, преди да причинят оплаквания. Ако туморът е малък и доброкачствен и не прогресира като оказва натиск върху тъканите е необходимо само да се следи с мониторинг във времето чрез периодични образни изследвания.

 

Хирургичното отстраняване на тумора често е най-предпочитаното лечение, когато той може да бъде опериран с приемлив риск от увреждане на гръбначния мозък или на нервите. По-новите техники и инструменти позволяват на неврохирурзите да достигнат тумори, които някога са били считани за недостъпни. Мощните микроскопи, използвани в микрохирургията, улесняват разграничаването на туморната от здравата тъкан. Лекарите също така могат да следят функцията на гръбначния мозък и нервите по време на операцията, като по този начин намаляват вероятността от грешки. В някои случаи се използват звукови вълни с много висока честота, които унищожават туморната маса или фрагменти от нея.

 

За съжаление, дори и с най-новите технологични постижения в неврохирургията, не всички тумори могат да бъдат напълно отстранени. Когато туморът не може да бъде напълно отстранен оперативно, може да бъде използвана лъчетерапия или/и химиотерапия.

 

Възстановяването на пациента може да отнеме седмици или повече, в зависимост от процедурата. Може да се получи временна загуба на усещане или други усложнения, включително кървене и увреждане на нервна тъкан.

 

Лъчетерапията се използва за елиминиране на остатъците от тумори, които са останали след операцията, за лечение на неоперабилни тумори или за лечение на тези тумори, при които операцията е твърде рискова. Тя може да бъде терапия на първа линия при метастази (разсейки).

 

Съществуват и методи като стереотактична радиохирургия и гама нож (насочване на множество нискоенергийни радиоактивни лъчи, които не увреждат мозъчната тъкан към зоната на заболяването, облъчват засегнатата тъкан чрез фокусиране върху точката на заболяването и освобождаване на силна доза радиация единствено в тази точка).

 

Химиотерапията е стандартно лечение за много видове рак, чрез използване на лекарства за унищожаването на раковите клетки.

 

Нежеланите реакции от нея могат да включват - умора, гадене, повръщане, повишен риск от инфекции и окапване на коса.

Тъй като и хирургичната, и радиационната терапия, както и самите тумори, могат да причинят възпаление вътре в гръбначния стълб, лекарите понякога предписват кортикостероиди за кратък период от време.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
9 мита за здравето
9 мита за здравето
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising