ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Астроцитом на малкия мозък - вид злокачествен мозъчен тумор

д-р Станислав Димитров   |   12 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Астроцитом на малкия мозък - вид злокачествен мозъчен тумор

Източник: iStockphoto

Какво представлява астроцитомът на малкия мозък?

 

Aстроцитомът на малкия мозък е вид злокачествен мозъчен тумор, който произлиза от звездообразните нервни клетки наречени астроцити (вид глиални клетки, които изпълняват предимно механични и метаболитни функции). Това заболяване е подтип на голяма група от тумори на нервната система, наречена глиоми, които се развиват в главния и гръбначния мозък. Астроцитомите на малкия мозък обикновено растат бавно и не се разпространяват (метастазират) в други части на мозъка или тялото.

 

Малкият мозък (cerebellum) е част от централната нервна система. Разположен е над моста и продълговатия мозък и под тилните дялове на мозъчните полукълба. Той тежи 140-145 g и е съставен от две полукълба, свързани чрез ивичеста средна част наречена червей. Повърхността на мозъчните полукълба е покрита от мозъчна кора (кортекс). Тя е набраздена от множество успоредно разположени дълбоки гънки. Вътрешността на малкия мозък е изградена от бяло вещество, сред което са разпръснати ядра от сиво вещество. Функцията на малкия мозък се осъществява с рефлекси за запазване на равновесието, положението на тялото в пространството и координация на движенията. Той регулира съкращението на мускулите и поддържа тонуса на скелетната мускулатура. Малкият мозък играе значима роля в двигателната функция. При увреди и абнормности на малкия мозък се нарушава походката, появяват се тремор (бързи, неволеви движения на група мускули), нистагъм (бързи, спонтанни движения на очите), дискоординация и нестабилност на стойката и нарушения в речта (атактична реч).

 

Какви са причините за възникването на астроцитома на малкия мозък?

 

Причината за възникването на церебеларните астроцитоми не е известна, но туморите в малкия мозък се срещат много при малки деца. Всъщност, 19% от всички детски тумори са церебеларни астроцитоми.

 


Какви са симптомите на астроцитом на малкия мозък?

 

Туморът на малкия мозък може да предизвика неврологични симптоми като окаже натиск върху важни структури на мозъка. Тъй като черепната кухина представлява ограничено пространство, при нарастване, туморната формация заема повече от пространството, което може да увеличи вътречерепното налягане, както и да предизвика мозъчен оток. Най-честите симптоми включват - главоболие (особено през нощта и рано сутринта) гадене / повръщане, тежка летаргия / изтощение, объркване и дезориентация. По-редките симптоми включват - скованост или слабост на ръцете и/ или краката, зрителни нарушения (замъгляване или двойно виждане), затруднена реч, загуба на памет.

 

Какви са методите за диагностика?

 

Образната диагностика, разчетена от специалисти - невролози, е най-ефективният начин за откриване и диагностициране на церебеларен астроцитом. Диагностиката може да включва магнитен резонанс, компютърна томография и рентгенография. Може да се направи също така и биопсия (взимане на част от тъкан от самия тумор за патоанатомично изследване на клетъчните характерискики под микроскоп) за определяне на вида тумор.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter