ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Епиглотит - когато преглъщането е проблем

Александра Игнатова   |   05 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Епиглотит - когато преглъщането е проблем

Източник: iStockphoto

Възрастните сме свикнали, че настинките са досадни заболявания, които просто минават за 1 седмица с или без лечение или 7 дни. Мъчат ни, създават временен дискомфорт и накрая ни оставят, обикновено – без последствия. При малките деца обаче, дори запушеният нос е сериозен проблем – не позволява на кърмачето да суче.


Сред инфекциите на горните дихателни пътища има няколко състояния, които изискват спешна медицинска помощ – епиглотитът е едно от тях.

Какво е епиглотит?

Гърлото е мястото, където се пресичат пътищата на въздуха и храната. За да не стават инциденти, организмът притежава приспособлението епиглотис (нарича се още надгръклянник). Представлява малка хрущялна плочка, подобно на лъчичка, която покрива плътно входа на ларинкса всеки път, когато преглъщаме. Това ни предпазва от вдишване на течности и храна.


При възпалението на епиглотисната плочка лигавицата му става оточна – до такава степен, че може не само да затрудни, а и изцяло да прекъсне притока на въздух към ларинкса и съответно белите дробове. Има две основни групи причинители:

 • Инфекциозни

На първо място тук става въпрос за бактерията Хемофилус инфлуенце тип Б, която до скоро беше широко разпространена сред кърмачета и малки деца и беше чест причинител не само на епиглотит, но и на менингит, пневмония и други тежки инфекции.


Благодарение на въвеждането му в задължителния имунизационен календар заболеваемостта от него и от епиглотит рязко намаля. Разбира се, други бактерии също могат да причинят епиглотит, но това се случва по-рядко.

 • Неинфекциозни

Термична травма – горната повърхност на епиглотиса е подложена на всичко, което преглъщаме. Приемът на горещи или врели храна и течности може да го изгори и да причини оток.


Наркотични вещества с увреждащо действие са марихуаната и кокаинът.


Епиглотитът се среща не само при деца, но и при възрастни. Те донякъде са дори по-застрашени, тъй като състоянието може лесно да бъде подценено, прието за възпалено гърло, и рязко да причини пълна обструкция на дихателните пътища и смърт.


Друга особеност при възрастните е, че при тях епиглотитът по-често се усложнява с образуване и на абсцеси в мястото на възпалението.

Как ще го разпознаем?

В част от случаите състоянието се предхожда от няколкодневни оплаквания от настинка, хрема и общо неразположение.


Най-често обаче, епиглотитът се развива бързо – детето си ляга спокойно и се събужда след няколо часа в силно увредено състояние – уплашено и със затруднено дишане.


Покрай инфекцията е възможно повишение на температурата. Симптомите включват още:

 • Болка в гърлото;
 • Промяна в гласа – от пресипване до пълно изчезване (афония);
 • Невъзможност за преглъщане на храна и течности;
 • От устата на болното изтича дори слюнка – не може да я преглътне;
 • Слаба кашлица;
 • Особен хриптящ звук при вдишване;
 • Детето заема особена поза – седнало, приведено напред, с отворена уста и изваден език – за да улесни дишането;
 • Инспираторен тираж – когато детето вдишва, се наблюдава хлътване на кожата в шията, над и под ключиците, според степента на задуха, може да включва и пространствата между ребрата. Дължи се на допълнителните усилия, които изисква вдишването през стеснения проход;
 • Учестен пулс;
 • Цианоза – посиняване на устните – дължи се на липсата на кислород (хипоксия).

Какво да предприемем?

При установяване на трудното дишане, болката, позата и изтичането на слюнка – не се опитвайте да гледате в гърлото на детето, нито да му давате течности, хапчета или др., както и не го карайте да лежи – всичко това може да бъде много опасно и още повече да влоши състоянието му!


Това, което трябва да се направи, е да се осигури лекарска помощ в най-спешен порядък и междувременно да се прави всичко възможно, за да се успокои болното. Тревогата и безпокойството могат да причинят пълно запушване на дихателните пътища.


Ако състоянието е тежко, може дори лекарят да не направи опити да гледа гърлото, поради риска от влошаване. Детето трябва да постъпи в интензивно отделение, където да се следи и при нужда да се пристъпи към интубация или по-инвазивни процедури при нужда. При бактериална инфекция лечението включва антибиотици, а за облекчаване на дишането се правят инхалации с овлажнен въздух.


Епиглотитът може да протече като драматично състояние, но при взети навреме мерки и правилно лечение, той отшумява напълно без никакви последици за здравето.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Възпаление на ухото след плуване или отит на плувеца

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter