ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хемангиом - причини за появата му. Лечение

Станислав Димитров   |   10 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Хемангиом - причини за появата му. Лечение

Източник: iStockphoto

Какви са причините за появата на хемангиомите?

Различните видове хемангиом са свързани с различни причини за възникване, въпреки че факторите за развитието на болестта още не са изяснени. При децата се причиняват от нарушения в развитието на съдовата система по време на развитието на плода, но в много случаи факторът, който е отговорен за нарушението не може да бъде установен. Някои хемангиоми се развиват след травма, но връзката между двете не е доказана. Други се развиват при бременност и след това изчезват. Има и такива, свързани с генетични аномалии (например кавернозни хемангиоми при синдрома на Фон Хипел-Линдау). (В първа част - Какво представлява хемангиомът?)

 

Не е доказана връзка между развитието на хемангиомите и професиите на пациентите или излагането на химикали или радиация. Няма данни и за това, че начинът на хранене, употребата на лекарства или активността по време на бременност причиняват заболяването при новородените.

 

Какви са симптомите на заболяването?

Хемангиомите обикновено представляват неболезнени лезии върху кожата, устните или устата, които варират от червен до син цвят. Те често са меки на допир. Най-често са изпъкнали по кожата. Повърхностните лезии могат да прокървят или да се превърнат в рани, особено след силен контакт. 


Хемангиоми, които се намират дълбоко в мускулите, могат да причинят болка, която се увеличава при засилване на мускулната активност, както и подуване.


В костите могат да причинят болка и нарастване на костта.

 

 

 

Какви са изследванията за болестта?

Хемангиомите могат да бъдат объркани с други съдови малформации. Тъй като лечението може да варира значително в зависимост от това дали лезията е хемангиом или вид малформация, се препоръчва задълбочен лекарски преглед.


Чрез рентгенография и компютърна томография може да се открие кавернозен хемангиом, ако има калцификации. Тези калцификации се наричат флеболити.

 

Магнитно-резонансната томография  дава ясни изображения на меките структури като хемангиомите, в сканирането те често се описват като "торба с червеи".

 

При ангиография се инжектира багрило, което помага хемангиомът да се появи в рентгеновото изображение.

Понякога е трудно хемангиомите да се различат от други тумори, затова е необходима биопсия, която да потвърди диагнозата. При биопсията се взима проба от тумора и се изследва под микроскоп, за да се разбере дали туморът е хемангиом и какъв е неговия вид.

 

Какъв е начинът на лечение?

Нехирургичен метод
Наблюдение - Въпреки че хемангиомът може да не изисква лечение, редовните посещения при лекар са важни, за да се наблюдават всички промени в тумора.


Противовъзпалителни препарати - ако туморът се разраства близо до жизненоважни структури като носа, устните или клепачите.
Пневматичната компресия е вид физиотерапевтично лечение, при което се използват надуваеми ръкави и ботуши, за да се приложи натиск върху тумора. По този начин може да се намали подуването, свързано с хемангиома. Това обаче няма да накара туморът да изчезне.


Емболизацията представлява минимално инвазивна нехирургична процедура, при която кръвоснабдяването на тумора се прекратява като малки частици се инжектират в кръвоносните съдове, за да ги блокират. Склеротерапията е подобна процедура, при която се използват химични агенти за затваряне на съдовете. Тези процедури могат да бъдат полезни за свиването на тумора и намаляване на болката. Често, обаче, туморът възвръща кръвоснабдяването си с течение на времето, след тези процедури. Емболизацията понякога се използва преди операция, за да се намали рискът от тежки кръвозагуби.

 

Хирургичен метод
Хирургично лечение може да бъде препоръчано при кавернозен хемангиом, ако лезията разрушава здравите тъкани, които я заобикалят. В някои случаи, хемангиомът може да причини болезнени симптоми, достатъчно тежки, за да се проведе хирургичното лечение. Процедурата за оперативното отстраняване на хемангиома се нарича ексцизия (изрязване, отстраняване на част от тъкан). Най-често срещаното усложнение при операцията за отстраняване на тумора е загубата на кръв. Хемангиомите имат тенденцията да се върнат след операцията, в зависимост от вида и местоположението на заболяването.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter