ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Подагра и висока пикочна киселина - едно и също ли са?

д-р Снежина Маджарска   |   09 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Подагра и висока пикочна киселина - едно и също ли са?

Източник:iStockhoto

Пикочната киселина става известна за пациента, едва когато се завиши и започне да създава проблеми. Свързва се главно със заболяването подагра. Нерядко състоянието висока пикочна киселина и подагра се отъждествяват. Подаграта пък от своя страна е добила общественост с острата болка в палеца на крака и неправилната диета. Дали всичко това е достатъчно точно и не живеем ли всички с някои заблуди по темата? Какво друго е нужно да се знае?

 

Пикочната киселина е краен продукт на разграждане на азотсъдържащите вещества в тялото (пурините). Тя е естествена съставка в кръвта на човека и количеството и се балансира между нормалното производство и достатъчното елиминиране (екскреция). Възникват обаче състояния, които водят до завишаване на нейното количество поради проблем на някой пункт от нейния метаболизъм.

 

Хиперурикемията означава завишено количество пикочна киселина в кръвта. Прието е тази граница да бъде около 400 mkmol/l, защото над нея се смущава нейното разтваряне и започват проблемите. Състоянието може да се дължи на моментен проблем в нейния метаболизъм или на хроничното заболяване подагра. Подаграта е вид метаболистна болест с натрупване на уратни кристали, засягаща костно-ставния апарат, кожата и вътрешните органи.

Кои са основните механизми, по които се увличава пикочната киселина в тялото?

  • Повишеният синтез често се дължи на генни мутации, които се унаследяват и не подлежат на корекция. Обикновена хиперурикемия, без подлежащо хронично заболявания, може да се наблюдава при всеки екстремен разпад на клетки (например при раково заболяване, онколечение). Завишение в нейните нива се наблюдава и след прекален прием на червено месо, солени риби, карантии, салами, алкохол и други.
  • Втората основна причина, водеща до високи нива на пикочната киселина, е проблем в нейния метаболизъм. Това отново са главно генетични дефекти на някои ензими. Резултатът е трайно и неовладяемо завишаване на пикочната киселина до състояние на подагра, а не временна хиперурикемия. Често изискват медикаментозно лечение и правилна диета.
  • Третият механизъм, по който може да се завиши пикочната киселина, е при проблем в нейното елиминиране от тялото. От една страна стоят генните мутации в бъбречните клетки, отговорни за това.

Важно е да се знае, че хронични или остри заболявания на бъбреците, които смущават тяхната функция, водят също до хиперурикемия. Те са преходни и понякога търпят пълно възстановяване, както е например при острата бъбречна недостатъчност. При болни на хемодиализа се срещат изключително високи стойности на пикочната киселина. Дефект може да има обаче и в стомашно-чревния тракт, през който също се изхвърля малка част от ненужната пикочна киселина.

 

Каква е разликата в поведението при обикновена хиперурикемия и подагра?

Съществуват различни медикаменти за лечение на подаграта. Те са задължителни, за да може да се поддържа правилният баланс на пикочната киселина и да се избегне нейното отлагане в тъканите. Лекарствата се делят на такива, които потискат нейното производство и такива, които засилват елиминирането. Те се комбинират според типа болест, като към тях се прибавят и специфични медикаменти за обезболявне, потискане на инфекцията и т.н. По време на подагрозна криза има строг протокол за лечение, който трябва да се спазвва.

 

Как стои въпросът обаче при обикновената хиперурикемия, дължаща се на повишено клетъчно разграждане или бъбречна недостатъчност? Тук съществуват някои спорове. Трябва да се знае обаче, че самата пикочна киселина може да бъде вредна и опасна за тъканите, особено на отделителната система. Прието е при завишени стойности на киселината също да се проведе адекватно лечение за нейното намаляване. То би могло да се прекрати по преценка на лекаря след известен период на време.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter