ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пневмоцистоза - опасна за имуносупресираните

Александра Игнатова   |   14 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Пневмоцистоза - опасна за имуносупресираните

Източник: iStockphoto

Пневмоцистозатата е инфекциозно заболяване, протича най-често като интерстициална пневмония, която може да бъде животозастрашаващо състояние. Спада към опортюнистичните инфекции – причинителят има много слаба болестотворност и жертвите му винаги са със силно отслабен имунитет. Почти изключено е пневмоцистоза да повали здрав човек.
 

Причинителят

Традиционно, причинителят на това заболяване се класира сред паразитите, протозои. Според нови проучвания за сметка на това, все по-убедено се обсъжда, че всъщност е гъбичка.
 
Разграничават се два вида причинители – единият е Pneumocystis carini – зооноза (тоест – носители са и хора и животни) и Pneumocystis Jiroveci – засяга само хората.
 
Причинителят образува циста, която е и неговата форма за инвазия. Заразяването се случва по въздушно-капков път – чрез вдишване. При попадане в благоприятни условия от цистата се отделят трофозоитни форми, които се размножават чрез митоза. Това деление е ускорено при пациенти с отслабен имунитет.

Кои са пациентите?

Заболяването зависи най-вече от пациента. Според излседвания около 85% от децата до 4- годишна възраст са прекарали лека безсимптомна форма на инфекцията, а здравото носителство в детските заведения варира между 9% и 12%. 
  • Децата
Най-често пневмоцистоза у тях се развива около 4-6 месечна възраст, и то при условие, че кърмачето е недоносено или е страдало от недохранване. Други причини са тежките и продължителни инфекции в детската възраст или вродени имунодефицитни състояния.
  • Възрастните
Пневмоцистозата е индикаторно заболяване при болни със СПИН и при откриване на такава инфекция се подозира наличие на коварния синдром. Синдромът на придобитата имунна недостатъчност причинява намаляване на лимфоцитите от клас Т помощници. Когато броят им спадне под 200 пациентът става изключително податлив на пневмоцистите.
 
Други подлежащи причини за имуносупресия могат да бъдат злокачествените заболявания, както и терапията, на която се подлагат болните с органна трансплантация.

Как протича заболяването?

Протича тежко. При имунодефицит причинителят започва да се размножава неконтролируемо. По повърхността му има голямо количество гликопротеин, с който се прикрепва по стените на алвеолите и буквално ги тапицира.
 
Алвеолите са подобни на мехурчета структури в белите дробове с много тънки стени – през тях се осъществява обмяната на кислород и въглероден диоксид между кръвта и вдишвания въздух.
 
При пневмоцистоза от една страна алвеолите се запълват от причинителя  - което само по себе си е достатъчна пречка. От друга страна това е причина за въпалителна реакция и на мястото пристигат клетки на имунната система, които допълнително уплътняват алвеоларните стени. Не на последно място, алвеолите се изпълват и от възпалителен ексудат.
 
Съвкупният резултат от тези процеси е тежко нарушение на газообмена и съответно настъпване на дихателна недостатъчност.
 
  • Клинична картина
Инкубационният период на заболяването е от 8 до 21 дни, в редки случаи до 40 дни. Започва постепенно със слаба кашлица и недостиг на въздух при физическо натоварване.
 
Впоследствие болните развиват хипоксемия (недостатъчно кислород в кръвта) и треска. Възможни други оплаквания са гръдна болка, храчки, учестени дишане и сърдечна дейност. Липсата на апетит, отпадналостта и умората съпътстват заболяването.
 
При пациентите със СПИН може да се навлюдават още афтозни именения и левкоплакия по устната лигавица, генерализирано увеличение на лимфните възли и др.
 
Запълването на алвеолите и бронхите от ексудата причинява тежа асфиксия и при липса на лечение смъртността е много висока.

Лечението

Съществуват препарати, с които инфекцията може да се овладее. Успехът на лечението по-скоро зависи от общото състояние на пациента, причината за имунодефицита и възможностите за въстановяването му.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter