ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

България е първа по внезапна сърдечна смърт в Европейския съюз

Puls.bg   |   13 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
България е първа по внезапна сърдечна смърт в Европейския съюз

Източник: iStockphoto

България е на първо място по внезапна сърдечна смърт в Европейския съюз, показват данни на Българското сдружение по кардиостимулация и електрофизиология.
 
Тя настъпва час след симптомите, ако човек е сам и не е в състояние да извика лекарска помощ.
 
Симптомите са пребледняване, учестено, по-рядко забавено сърцебиене, пулсът пада под 30 удара в минута, следва загуба на съзнание. 
 
Коварството на тази диагноза е, че тя се проявява при хора, които в последното денонощие са били в добро състояние и не са имали оплаквания. Липсата на оплаквания обаче съвсем не означава, че човекът е бил в отлично здраве. Всъщност, внезапната сърдечна смърт, наричана още внезапен сърдечен арест, се дължи на сърдечни заболявания, на които не е обръщано внимание. 
 
Основната причина за нея е т.нар. фибрилация на сърдечните камери - състояние, при което сърцето спира да изтласква кръв. Към такова внезапно тежко състояние в 80 % от случаите води исхемичната болест на сърцето, както и при хора на около 40 години, които вече са прекарали инфаркт. Другата възможна причина е кардиомиопатията, т.е. нарушен сърдечен ритъм с неизвестна етиология. Тя е характерна за младите хора и често се развива след интензивни физически натоварвания и стрес. Сама по себе си фибрилацията на сърдечните камери не се прекратява. Затова е необходимо да се използва дефибрилатор, и то не по-късно от 5 минути след началото на пристъпа. 
 
Рядко обаче спешният лекар може да дойде за толкова кратко време. За да се избегне рискът, медицинските технологии са разработили т. нар. кардиовертер дефибрилатори. Това са малки устройства, които се имплантират подкожно. Животоспасяващата им функция е, че когато критичният момент наближава, дефибрилаторът подава по фини електрони импулси към сърцето. Така той осуетява неговото спиране и спасява човешкия живот.
 
Кой е в зоната на риск от внезапна сърдечна смърт?
 
В зоната на повишен риск попадат всички, които страдат от исхемична болест на сърцето, както и тези, които са прекарали инфаркт или инсулт. При мъжете рисковете са по-високи, при тях най-често проблемът се проявява след инфаркт, а при жените - със стенокардия. Ако пристъпите на стенокардия зачестят или започват да възникват дори при слабо натоварване и в покой, това е подсещане да се потърси лекарска помощ. Случаят не бива да бъде отлаган „за после”. 
 
Риск има и при наличие на роднини със заболяването или починали от внезапна смърт.
 
Пушачите също са в опасност. Никотинът учестява сърцебиенето, артериите се стесняват, нарушава се липидната обмяна, ускорява се образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносни съдове. Пушенето увеличава 3 пъти риска от внезапна смърт. 
 
Професионалните спортисти също са рискова категория. Причината за внезапна сърдечна смърт при тях са много интензивните тренировки. Ситуацията се усложнява, ако те приемат допинг и анаболи. Това води до хипертрофия на мускулите, вкл. и на сърдечния. Съществува дори терминът спортно сърце: при увеличена маса се влошава кръвоснабдяването на сърцето и то може да престане да се справя с натоварванията.
 
 
Taкa нaпpимep пpeз 2004 г. по време на игpa от внезапна сърдечна смърт издъхва фyтбoлиcтът Mиклoш Фexep, пpeз 2007 г.  – cтpoнгмeнът Джecи Mapyнди, пpeз 2008 г. – pycкият xoкeиcт Aлeкceй Чepeпaнoв, а пpeз 2012 г. – фyтбoлиcтът Фaбpиc Myaмбa. 
 

Как да изчислим натоварването, за да спортуваме без риск?

Движението и спортът са здраве. Без мярка обаче те могат да провокират внезапна сърдечна смърт. Това съвсем не означава, че трябва да се откажем от тях.
 
Човек може да спортува безопасно, ако го прави умерено. Най-лесният начин да разбере дали не прекалява е по измерването на пулса. 
 
Той трябва да е 60-70 % от максималната честота. А това е 220 минус вашата възраст в години. Ако сте на 40, съответно вашият максимум е 180 удара в минута, а оптималното натоварване - при пулс 126 удара в минута.
 
Сърцето подсказва с нарушаване на ритъма на пулса, главозамайване, тежест и парене в гръдния кош.
 

По данни на Световната здравна организация

Oт внeзaпeн cъpдeчeн apecт зaгивaт oт 8 дo 16 дyши нa 10000 дyши нaceлeниe, a тoвa ca 0,1% - 2% oт xopaтa в зpялa възpacт.
 
B 70% oт cлyчaитe внeзaпният cъpдeчeн apecт cтaвa извън cтeнитe нa бoлницaтa. B 13% – нa paбoтнoтo мяcтo, в 32% – в cъня. B Бългapия шaнcoвeтe зa oцeлявaнe нe ca гoлeми – caмo 1 нa 20 дyши, пpи кoитo ce cлyчил. Причината е липса на кардиостимулация с дефибрилатор на момента. B CAЩ вepoятнocттa чoвeк дa oживee e c пoчти 2 пъти пo-виcoкa.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter