ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Смъртоносният изстрел

Александра Игнатова   |   11 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Смъртоносният изстрел

Източник: iStockphoto

Ужасяваща е лекотата, с която напоследък хората дърпат спусъка – независимо от техните възраст и убеждения. Огнестрелното оръжие причинява непоправими щети – и то в най-добрия случай. Отнемането на човешки живот е прекалено строг урок от съдбата за невнимателните.
 
Ясно е защо държавата е създала ораничителен режим на притежание и съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси, но не по-малка е отговорността и на тези, които разполагат с тях.
 

Оръжието и патронът

В хаоса на трагичните събития е трудно да се обърне внимание на тези неща, но всяка такава информация ще е от полза за следствието и съда.
 
Оръжието може да се класифицира по много признаци, но най-лесно разпознаваемо е разделението по отношение дължината на цевта:
 • Дългоцевни – пушки;
 • Със средна цев – автомати;
 • Късоцевни – пистолети и револвери;
 
Патронът не е просто парче метал. Има сложно устройство и се състои от капсула, гилза, проектил и барутен заряд. Изгарянето на барутния заряд опосредства изхвърлянето на снаряда.
 

Онестрелната рана

Нараняването от куршум не е просто дълга дупка от единия до другия край. Вярно е, че често раневият канал е пряк, но увредата не е само там, от където е минал куршумът.
 
Преминаването на проектила през тялото причинява три зони на увреда:
 1. Зона на разрушението – това е самият канал на раната;
 2. Зона на непосредствената травматична некроза – слой от некротични тъкани, които ограждат раневия канал;
 3. Зона на молекулярно сътресение – макар и тъканите там да изглеждат витални (живи), молекулярното сътресение на клетките им ще доведе до вторична некроза в по-близката до канала част, докато най-отдалечената може да се възстанови.
 
Какъв ще бъде раневият канал зависи много и от вида на проектила. Не е рядкост куршумът да се раздроби след съприкосновение с повърхността на тялото, както и има патрони, специално създадени това да се случи. Тогава ще има множество раневи канали.
 
Видът на огнестрелната рана силно зависи от това дали изстрелът е бил от далечно или от близко разстояние:
 
 • Изстрел от близко разстояние
Като признак за близко разстояне не е самото разстояние, а наличието действието, освен на проектила и на допълнителни фактори – пламък, газове, сажди, продукти от изгарянето на капсулата, оръжейно масло, неизгорели барутни и метални частици. Приема се условно, че допълнителните фактори се отлагат на разстояние, два пъти по-голямо от дължината на цевта на използваното оръжие.
 
Газовете имат изразен ефект с тяхното механично и химично действие. Те имат пробивен ефект върху кожата (който се наблюдава и без наличие на заряд – при халосни патрони) поради високото си налягане. Газовете проявяват и разкъсващо действие върху околните тъкани.
 
Химичното им действие се опосредства от въглеродния оксид в тях, който бързо и устойчиво измества кислорода от хемоглобина и влиза в съединението карбоксихемоглобин. Последният има яркочервен цвят, който се открива в подлежащите меки тъкани и мускулите около раната и в началото на раневия канал в диаметър около 5-10 см.
 
Барутните частици обикновено причиняват точковидни ожулвания и кръвонасядания около раната. В случай, че проникнат в дермата, те може да се задържат там с месеци и години, като трайна татуировка – барутен татуаж.
 
 • Изстрел от далечно разстояние
Това е разстоянието, което е по-голямо от близкото (при което липсват допълнителните фактори).
 
Проектилът натиска и вдава кожата навътре, след което я пробива и отнася част от нея в раневия канал. Поради тази особеност се създават следните зони на входната рана:
 1. Загуба на тъкан – пробивното място. То може да има по-скоро овална форма, поради свиването на околните тъкани;
 2. Пояс на охлузване – кожата, която е вдадена навътре и е била около куршума. Това е контузионна зона от около 2 мм около ръба на раната;
 3. Пояс на замърсяване – зацапване по кожата от сажди, смазки и метални частици, полепнали по проектила.
Независимо дали става въпрос за изстрел от близко или далечно разстояние, входната рана обикновено е по-малка от изходната. Това е така, защото в началото проектилът има повече кинетична енергия.

Експертизата

Ацетоновите обтривки се правят с цел отркиване на газове, участващи в газово-детонаторния състав и барутни частици. Доказателствена стойност имат обтривките от действащата част на ръката – горно-външния ръб на палеца и показалеца, а не от дланта.
 
Сред многото въпроси, на които трябва да се отговори в съдебно медицинската експертиза е този, дали жертвата е можела сама да нанесе изстрела. Подробното изследване на раната с всичките ѝ детайли разкрива много повече, отколкото можем да си представим.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter