ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ставната болка през нощта е алармиращ симптом

д-р Снежина Маджарска   |   12 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Ставната болка през нощта е алармиращ симптом

Източник:iStockphoto

При поява на болка от какъвто и да е било характер тя трябва да се вземе под внимание и евентуално да се потърси лекарско мнение. Болката е може би най-честият и важен симптом, който води човек в лекарския кабинет. Наличието му е алармиращ сигнал, че организмът страда или се уврежда по някакъв начин и това го поддържа в активна „бойна готовност“. Хроничната болка в много случаи затовмозява в по-малка или по-голяма степен ежедневните дейности. 
 
Тя обаче трябва да се характеризира и според други показатели-интензивност, зона на засягане, време на поява, придружаващи оплаквания и много други. Всичко това разгръща многоликия образ на този симптом и насочва към различни причини за него. Пътят от оплакването до поставянето на правилната диагноза нерядко е дълъг и много труден. Понякога дори той е най-труден от всичко.
 

Какво е типично за болката от възпалителен тип?

Голяма част от ревматологичните заболявания се дължат на автоимунни имунологични процеси в костите и ставите. При тях, както е например при ревматоидния и псориатичния артрит, болката се засилва през нощта , усеща се в покой и отслабва след раздвижване. Сутрешната скованост понякоха надхвърля един час. Това обуславя т.нар възпалителен тип болка. Тя се различава коренно от механичната, където оплакванията се увеличават при движение, а изчезват в покой. 
 
Разликата се обяснява основно с циклите на жизнените процеси. През нощта се преразпределят течностите в организма, нерядко се увеличава отлагането им в ставните междини. Променя се и концентрацията на възлителните молекули, степента на реактивност на болковите рецептори и много други. Възпалителната болка няма почти нищо общо с анатомичните особености, изтъркването на хрущяла, травмите и т.н.
 

Кое прави болката при ревматоидния артрит разпознаваема, но и маскирана?

Най-честата локализация на рематоидния артрит са малките стави на ръцете (интерфалангеални, метакарпофалангеални) и то главно на втори и трети пръст. Засягат се още лакти, рамена, малките стави на краката и много други, но по-рядко. Характерно е, че обикновено се наблюдава симетричност, което различва оплакванията отредица други болести. 
 
Болестното засягане на ставите при ревматоидния артрит не е свързано с механичното им пренатоварване. Не е задължително някоя зона да е претърпяла травма или преумора за да се възпали. Това понякога прави болката неочаквана и напълно неясна за страдащия. 
 
Картинката се замъглява още повече и от факта, че болката често „мигрира“. Ако няколко дни например страдат пръстите на ръцете това се последва от привидно успокоение, а започва да боли друго място. След време оплакванията се повтарят, като има цикли на активности и ремисии. Между рецидивите човек може се чувства напълно здрав, а в активност да е нетрудоспособен. 
 
 
По време на пристъп ставите са болезнени, подути, зачервени, затоплени и с намалена подвижност. При прогресия на болестта настъпват деформации. Ако по време на активност възпалената става се пренатовари възниква висок риск от травми с луксации, късане на сухожилия и т.н. Ако болестта не се лекува или медикаментите са недостатъчни, може да настъпи инвалидизиране. 
 
Болката не трябва да се търпи или самолекува. Хубаво е лекар да я регистрира и да определи от какъв специалист има необходимост. Във всички случаи това има значение не само за поставяне на правилната диагноза. Последващото лечение се определя от механизма, по който възникват оплакванията, за да може да им се противодейства. Провежданите физиотерапевтични и рехабилитационни процедури също се различават според това за какво заболяване става въпрос. В много сличаи те си противоречат коренно.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter