ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо сърцето понякога хвърля тромби?

д-р Снежина Маджарска   |   11 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо сърцето понякога хвърля тромби?

Източник: iStockphoto

Тромбоемболизмът представлява запушване на кръвоносен съд от съсирек (ембол), придвижващ се от мястото, в което са се формирал, посредством кръвния ток. Разглеждат се три основни вида емболии, като единият от тях са артериалните, най-често усложнение на сърдечно заболяване. Следователно въпреки, че тромбоемболизмът е сърдечносъдово страдание, нерядко самото сърце е източник на малки или по-големи кръвни съсиреци.
 
Артериалната емболия в мозъка причинява исхемичен мозъчен инсулт. Тромбите могат да бъдат множествени и малки, водещи до мултиинфарктна енцефалопатия. Тя понякога се открива случайно при образно изследване или стои в основата на ранна деменция и други мозъчни аномалии. В други случаи мозъчните инфаркти са масивни, а последствията инвалидизиращи или фатални. Тромбозите на белодробните артерии са също с висок риск за фатален изход.
 
Когато артериален ембол достигне артерия, кръвоснабдяваща долен или горен крайник, той може да претърпи тежки тъканни некрози, водещи дори до ампутация. От сърцето водят началото си и труги тромби, които да достигнат някои вътрешни органи. Засягането на чревното кръвообращение води до мезентериална тромбоза. Бъбреците и далака получават единичен масивен инфаркт или множество микротромби, смущаващи нормалната им функция.
 
Във всички случаи бързата реакция, включваща диагностика и най-вече правилно лечение, може да бъде животоспасяваща. При навременно кръворазреждане или инструментално отстраняване на емболите (например при мозъчен инсулт) се цитират случаи на пълно възстановяване без остатъчни поражения. Най-ценна от всичко е превенцията (предпазването) от подобни инциденти. А в това се включва доброто познаване на това кои сърдечни заболявания създават завишен риск от тромбоемболия.
 

Предсърдно мъждене - ритъмно нарушение с висок тромбогенен риск

При него има нарушение в правилното съкращение на сърдечния мускул. Губи се координацията и правилната последоватеност на сърдечния импулс. Последствието е смущение в потока на кръвта в сърдечните кухини. Помпената им функция може да намалее и да спадне обемът на изтласкваната кръв. В кухините се получват зони с турбулентно завихряне, а други са със застой на кръвта. Всичко това предразполага за формиране на тромби.
 
При сърце, което „излезе от ритъм“ (работи в условия на предсърдно мъждене) трябва да се направи опит за неговото медикаментозно регулиране. Ако обаче това не стане до 48 часа или не е ясно от кога е настъпила тази аритмия, прогресивно нараства риска от тромбообразуване. В тези случаи регулирането на предсърдното мъждене става след ехокардиографско доказване, че няма тромб в предсърдие и след антикоагулатна подготовка.
 
Много хора живеят за кратък или по-продължителен период от своя живот „извън ритъм“. Ако не са с постоянна антикоагулантна или антиагрегатна защита биха били в постоянен риск от тромбоемболия. Вариантите са няколко. Единият е перодично формиране и „хвърляне„ на малки тромби към различни органи. В други случаи кръвен съсирек нараства прогресивно, фиксиран най-често в „ухото“ на лявото предсърдие. Спонтанно, в следствие на друга аритмия или хипертонична криза този тромб може да се откъсне.
 

И други сърдечни заболявания увеличават риска от тромбоемболизъм...

При напредналата сърдечна недостатъчност се наблюдават разнообразни феномени на нарушено мускулно съкращение и аритмии. В следствие нормалния кръвоток се смущава и се създава риск от тромбообразуване. Най-рискова е застойната сърдечна недостатъчност. Травмите на гърдите и в частност сърцето, са редки инциденти, при които обаче не трябва да се забравя, че е възможно да нарастне тромбогенният риск.
 
 
Инфарктът на миокарда и стенокардните атаки сами по себе си увеличават риска от последващ повторен епизод на смутена кръвна циркулация и съответно образуване на ембол. Сърдечните операции също попадат в тази група на предразполагащи фактори. Всички тези заболявания влизат в диференциално-диагностичния набор на всеки компетентен кардиолог и лекар. По негова преценка или след обсъждане с пациента се провежда профилактика с медикамент за разреждане на кръвта.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter