ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хранителни отравяния

д-р Ралица Иванова   |   12 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Хранителни отравяния

Източник: iStockphoto

Повечето хранителни отравяния протичат със сходна клинична картина, но причината за тяхното възникване е различна. Най-честите причини за хранителни интоксикации са замърсяване на храната с патогенни (болестотворни) микроорганизми, техните токсини, отровни растения и замърсяване с различни химични съединения или тежки метали.
 
През летните месеци преобладават хранителни отравяния следствие замърсяване на храната с микроорганизми и техните токсини. При подходящи условия бактериите се размножават в храната и същевременно отделят токсини. Най-честите изолиращи се причинители са стафилококи и салмонели. Замърсяването на храната може да стане във всеки един етап от транспортирането и съхранението на хранителните продукти до тяхното приготвяне и сервиране.
 
Най-честата причина за замърсяване на храната са грешките в санитарно-хигиенната поддръжка. Термичната обработка има важно значение за унищожаването на попаднали в храната микроорганизми. Но някои от тях са значително по-устойчиви и дори и след нея остават жизнеспособни.
 
Най-често храната, в която се развиват патогенни микроорганизми или се продуцират токсини променя своите органолептични качества – мирис, вкус, цвят, консистенция. Но не са редки случаите, в които вкусът не се променя.
 
Симптомите от страна на стомашно-чревния тракт са гадене, повръщане, диария, коликообразни болки, отпадналост, възможно е и повишаване на температурата, повишено образуване на газове (метеоризъм) и други.
 
В непастьоризираното мляко може да има жизнеспособни бактерии от видовете Escherichia coli, Staphylcoccus aureus, Campylobacter и други. В консервирани храни и сурови колбаси могат да се съдържа причинителят на ботулизма – Clostridium botulini, който продуцира невротропен токсин. Салмонелите се развиват най-често в млечни продукти, яйца и месо.
 
Най-често симптомите се проявяват до няколко часа след консумацията на замърсените хранителни продукти – обикновено 4-6 часа. Този кратък инкубационен период е характерен за бактериите, които продуцират токсини. Причината е, че вече образуваните токсини оказват директен увреждащ ефект при попадането си върху стомашната и чревна лигавица.
 
При бактерии, които не образуват токсини инкубационният период е по-дълъг, като може да варира от 24 до 72 часа в някои случаи. Често пациентите се оплакват, че след преминаване на острата фаза на стомашно-чревното разстройство може да персистират по-дълго време симптоми на чревен дискомфорт, както и чувствителност към част от храните. В тези случаи се препоръчва щадящ хранителен режим за по-дълъг период от време.
 
 
Интоксикацията с отровни гъби и билки също влиза в рубриката на хранителните отравяния. Най-честата причина е, че се срещат отровни двойници, които могат да бъдат сбъркани с ядливите растения и съответно да доведат до отравяния.
 
Не толкова редки са и интоксикациите при консумация на морски дарове и определени видове риба. Често стридите могат да бъдат преносител на различни видове чревни бактерии, като основна опасност представлява бързо настъпващото обезводняване и успоредно проявяващият се електролитен дисбаланс.
 
Някои видове риби се хранят и с водорасли. Когато водораслите произвеждат токсини те се натрупват в самите риби и при консумацията им от човека се води до интоксикация. Токсините, които се образуват от водораслите се наричат сигуатоксини, а самата интоксикация е позната като цигуатера. Най-честите симптоми, които предизвиква са от страна на стомашно-чревния тракт и периферната нервна система. Пациентите се оплакват от чувство на гадене и повръщане броени часове след консумация на съдържащата токсини риба. По-късно се появява диария и общ коремен дискомфорт. От страна на периферната нервна система – изтръпване на крайниците, чувство на „мравучкане“, евентуално парене по хода на нерва, намалена до пълна загуба на кожна чувствителност и други.
 
От основно значение е адекватното и своевременно лечение на бързото обезводняване на организма. Особена опасност крие дехидратацията при бременни жени и малки деца. Усложнение от страна на чревния тракт е наличието на кръв в изпражненията. Възможни са също повишаване на телесната температура, която трудно се поддава на терапия, както и влошаване на зрението.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter