ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Острица

Александра Игнатова   |   18 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Острица

Източник: iStockphoto

Името, под което острицата се подвизава в научния свят е Enterobius vermicularis. Тя е паразитиращ по човека червей от класа на нематодите и е гражданин на света – космополитно разпространена, с нея можем да се срещнем в почти всяко кътче на Земята.
 
Този паразит причинява заболяването Ентеробиоза. Основните оплквания при нея са перианалния сърбеж, диспептичен и неврастеничен синром.

Какъв е жизненият цикъл на острицата и къде той се пресича с човешкия такъв?

Продължителността на живота на остриците е средно между 15 и 30 дни. За това кратко време те успяват обаче да извършат достатъчно поразии и да навредят на здравето и спокойствието на всеки човек, послужил им за гостоприемник.
 
Заразяването се случва при поглъщане на зрели яйца. През стомаха те достигат до дванадесетопръстника, където се излюпват ларви. Ларвите мигрират до основното им място, където паразитират – долните отдели на тънкото черво и началните отдели на дебелото черво.
 
Попаднали там, ларвите се прикрепят за стената на червото и започват да се хранят с чревното съдържимо, а понякога и с кръв. Това продължава около две седмици, докато всяка ларва се диференцира полово и достигне полова зрялост.
 
Мъжките E. vermicularis имат лош късмет (е, зависи от гледната точка), защото след оплождането загиват. Женските се задържат повече време и започват да създават яйца, които се натрупват в матката им. Те се задържат там и за това липсват яйца в изпражненията на пациента.
 
За окончателното съзряване на яйцата е необходим кислород, който е дефицитен в описаното място на паразитиране. Острицата, като  всяка майка, търси най-добрите условия за своето поколение и това я принуждава да напусне комфортната зона и да мигрира надолу чак до правото черво.
 
Една до две седмици след оплождането женската започва самостоятелно да излиза от ануса на болния и да снася яйцата си в перианалните кожни гънки. При това тя подготвя „гнездото“, отделяйки „залепващ секрет“, за да е сигурна, че яйцата ще се задържат там, където ги е оставила.
 
След снасянето на огромния товар от 5 000 до 17 000 яйца, женската острица също загива. Телесната температура и високата влажност на областта правят яйцата инвазиоспособни след само 5-6 часа престой там.

Как протича заболяването?

То започва със заразяване. Източник на заразата обикновено е болният човек. Той изпитва сърбеж където са яйцата и при чесане последните попадат по пръстите и под ноктите му. Така, ако не се спазва строга лична хигиена, яйцата могат да попаднат на всевъзможни места, по всички предмети които пипа болният или по хранителни продукти.
 
Особено честа при децата е реинвазията (повторно заразяване), при което след разчесване те си смучат пръстите и така се поддържат опаразитени продължително време.
 
Инкубационният период е от 15 до 25 дни (до първото снасяне на яйца).
 
При разгръщане на заболяването има 3 основни групи симптоми:
  • Перианален сърбеж вечер и нощем – по това време сфинктерът е по-разхлабен и остриците използват тези моменти за да изпълзят навън и да снесат яйцата си.
При сериозно опаразитяване, поради големия брой на паразитите, може да има раздразване на лигавицата на червото и това да причини ерозии, дразнене, болки, диария, слуз и малко кръв в изпражненията.
  • Неврологични симптоми – човек може и да не си дава сметка, че вътре в него кипи такъв бурен живот, но той се отразява сериозно на неговото спокойствие.

 

Често при ентеробиоза пациентите се оплакват от неспокоен сън, скърцане със зъби по време на сън, главоболие, световъртеж, повишена раздразнителност и лесна уморяемост
 
При деца може да се наблюдава отслабване на паметта, разсеяност, нощно изпускане по малка нужда и дори прилични на епилепсия припадъци.
  • Диспептичи оплаквания – особено при деца, паразитирането на острицата води до отслабване на неспецифичния имунитет и поставя детето в условия на имунен дефицит. Друг ефект е отслабване киселинността на стомашния сок. 
Тези два фактора съдружно предразполагат към дисбактериоза и съдействат за развитие на различни други заболявания.

Диагноза и лечение

За поставяне на диагнозата се взима за проба секрет от перианалната област – това става сутрин след дефекация и преди извършване на тоалет в областта. Целесъобразни са поне 3 проби през 3 до 5 дни.
 
Лечението зависи от болния. Възрастен пациент може да се самоизлекува относително бързо при спазване на лична хигиена без допълнителни мерки. При малките деца обаче липсата на здравни навици изисква прилагането и на медикаментозна терапия.
 
Особеното при лечението на острицата е, че използваните лекарства действат само върху възрастните паразити и ето защо се провежда трикратен курс на лечение през 20 дни.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter