ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво се случва с тялото при удар от мълния?

Александра Игнатова   |   08 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Какво се случва с тялото при удар от мълния?

Източник: iStockphoto

Както е нормално и обичайно за едно лято, от време на време ставаме свидетели на внезапни летни бури – докато се усетим и е започнало да вали и гърми – докато намерим къде да се скрием – вече пак се е показало слънцето. Освен моментна разхлада и развалени прически, тези бури носят и един сериозен риск – от удар от мълния.
 
Мълнията е природен феномен, който представлява рязко и спонтанно освобождаване на статичен електричен искров заряд в атмосферата и се появява обикновено по време на буря. По-конкретно, това се случва когато се натрупа електричество между облаците, или между облак и земята и се създаде потенциална разлика между тези две точки. Визуално феноменът се представя със светкавица – красив спектакъл, от който обаче трябва да страним!
 
Според статистиката около 90% от ударените от мълния оцеляват. Изобщо изгарянето от електрически ток е силно непредвидимо и зависи от много съпътстващи фактори. Познати са случаи на починали при токов удар с напрежение от 50 волта, както и такива на оцелели при поражение със 100 000 волта. А пък електрическият потенциал между небето и Земята при мълния може да надвиши 100 000 000 волта!
 
Какъв ще бъде изходът за пострадалия зависи от много обстоятелства. Мълнията може да се движи от небето към земята и да удари в главата, може да е в обратната посока и да удари в краката или човекът да се засегне странично – от близост или дори допир с обекти, ударени от мълния.

Какво се случва с човешкото тяло при удар от мълния?

Хората са много чувствителни към електричния ток, защото имат силно развита нервна система. Токът е движеща сила в тялото ни, що се отнася до мислене и движение – всички нервни и мускулни клетки притежават мембранен електричен потенциал и промените в него се използват за предаване на информация или съкращение на мускулите. Всяко електрическо вмешателство извежда от строй тази система. Самите структурни елементи на клетките – протеините и други големи молекули – често имат свой заряд, но преминаването на тока променя това и те се превръщат в гел или се коагулират и утаяват.
 
Ефектът от всичко това за нервната система е евентуална загуба на съзнание до изпадане в кома. Засягането на продълговатия мозък има тежки последици – смущават се дихателния и сърдечен център. Тежки поражения има и върху зрението и слуха.
 
Сърцето може да отговори на удара с фибрилации, мъждене и пълно спиране. Дишането се затруднява от тетаничните спазми на дихателните пътища и мускулатура.
 
Пътят на тока в тялото е много важен за ефектите, които ще има върху него. Най-опасен е този през главата и гръдния кош. За съжаление именно от там минава мълнията при почти всички случаи. Минавайки от там, той поразява електрическата верига на мозъка и сърцето.
 
Вторият основен механизъм, по който токът уврежда тялото, е чрез образуване на топлина. При протичане на елетрически ток през тъканите се стига до повишаване на температурата, предизвикано от триенето на преминаващите електрони. Образуваната топлина причинява изгаряния по пътя си. Те се развиват бавно, в рамките на няколко дни, и в дълбочина – при видимо почти ненаранена кожа.

Какви са дългосрочните последствия?

Жертвата трудно би забравила инцидента, но последиците от него е възможно да й го напомнят дълго време, дори до края на живота й. 
 
  • Нервната система е силно ранма и почти винаги там има увреди в кората на мозъка. Непосредствени прояви са промени в съзнанието и парализа. Усложнения като епилепсия, главоболие и хемиплегии са по-редки и обикновено временни;
  • Сърцето може да остане с трайно разстроена електрическа верига и пациентът да страда от ритъмни и проводни нарушения. Най-честа е синусовата тахикардия;
  • Очите също страдат – може да се развие електрическа катаракта, отдалечена във времето – от няколко седмици до 2-3 години след инцидента. Възможни са и увреди на зрителния нерв;
  • Силният ток може да причини пробив на тъпанчевата мембрана;
  • Счупванията на кости не са рядкост и се дължат на внезапните тетанични съкращения на мускулите;
  • Фигурите на Лихтенберг – отпечатъкът на мълнията – това са спуканите дребни повърхностни кръвоносни съдове около мястото на проникване на мълнията и те самите изглеждат като нарисувана светкавица.

Първата помощ е много важна

При липса на дишане или пулс непременно да се започне сърдечен масаж и изкуствено дишане! Пораженията може да са временни, но мозъкът не издържа повече от няколко миннути без кислород.
 
Поради непредвидимостта на изхода от такива инциденти, избягването им е най-важно. Дори и да се намираме в град, между сгради снабдени с гръмоотводи, това не означава, че навън е безопасно. А ако се намирате във водоем, то непременно трябва да го напуснете. Дори къпането у дома е опасно по време на гръмотевична буря. 
 
Не се излагайте на излишен риск!

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter