ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хламидия - непознатите ѝ лица

Александра Игнатова   |   26 юли 2017   |   Коментари 1
   
   
Хламидия - непознатите ѝ лица

Източник: iStockphoto

Хламидиите са интересни малки бактерии. Да, всички бактерии са малки за нашите мащаби, но когато става въпрос за хламидии те са наистина дребни и размерите им напомнят повече за вирус, отколкото за бактерия. Често асоциирани с полово-предавани заболявания, хламидиите са отговорни и за други поражения – на очите и дихателната система...
 

Какво отличава хламидиите от останалите бактерии?

Те категорично спадат към бактериите и в това няма спор. Малкият им размер не е достатъчен, че да се причислят към групата на вирусите. Любопитното относно хламидиалните клетки е това, че те са енергийни паразити – подобно на вирусите не разполагат със система за собствено производство на енергия, а използват тази от клетката, в която паразитират. 
 
Жизненият им цикъл също е необичаен – те имат две форми – елементарни и ретикуларни телца. Елементарните телца са тяхната инфекциозна форма – подобно на спорите, те са силно издържливи на неблагоприятни условия. Попаднали в клетката гостоприемник, те се трансформират в ретикуларните телца. Последните са растежната форма на хламидията и едно такова се дели на 100 до 1000 елементарни телца, готови да заразяват съседните клетки.
 
Тези бактерии преимуществено засягат епителните клетки на лигавиците, което определя и заболяванията, които причиняват – конюнктивит, уро-генитални инфекции и пневмония.
 
Болестотворни за човека са 3 вида хламидия – Chlamydia trachomatis – засяга очи, гениталии и бели дробове, а  Chl. psittaci и  Chl. pneumoniae – само белите дробове. Хламидия трахоматис има различни серовари (подвидове), отговорни и за различните заболявания.
 

Трахома 

Това е тежко хронично заболяване, което протича с конюнктивит и кератит (възпаление на роговицата). Понастоящем на глобално ниво хламидията е водеща причина за предотвратима слепота. Предава се от човек на човек, като основен източник са децата между 3- и 10-годишна възраст. Разпространява се за сметка на ниско ниво на личната хигиена, а мухите също имат принос.
 
Еднократното заразяване при децата обикновено преминава като остър конюнктивит. Слепотата се среща главно при възрастните пациенти. Смята се, че отговорни за нея са честите реинфекции с причинителя. Заболяването започва незабелязано и почти без оплаквания. Поразяването на конюнктивата се изразява в появата на фоликули (жълтеникави дребни зрънца) под горния клепач.
 
С времето повърхността на конюнктивата става все по-неравна, а фоликулите растат, сливат се и се пукат. На тяхно място се появяват цикатрикси (белези). Процесът обхваща и роговицата, която става оточна, появяват се и кръвоносни съдове там (където нормаллно няма такива) и това влошава зрението. 
 
Описаното протича бавно в течение на години и се утежнява допълнително от усложненията:
  • Засягането на очистващите механизми на окото го предразполага към вторични бактериални инфекции;
  • Срастване на лигавицата, покриваща клепача с тази, покриваща очната ябълка (симблефарон);
  • Цикатриксите увреждат космените фоликули на миглите и те може да започнат  да растат навътре или да окапят;
  • Язви по роговицата.
Лечението е възможно и достъпно – локални капки и мехлеми, евентуално – и системен прием на антибиотици. Индивидуалната употреба на кърпи, възглавници и личната хигиена са достатъчни за предотвратяване на заболяването.
 

Хламидийна пневмония

Chl. Pneumonia предизвиква първична атипична пневмония – от тези, които се наричат придобити в обществото. Засяга основно младите и възрастните, деца – рядко. Повечето инфекции са субклинични – без изява. Ето защо безсимптомните носители са основен резервоар. Това, заедно с дългият инкубационен период – 3 седмици, не позволява на болния да разбере къде се е „сдобил“ със заболяването.
 
Характернo за болестта е бифазното протичане – започва със засягане на горните дихателни пътища (ринит, фарингит, синузит) и след 1 до 4 седмици се развива пневмония. Тя се изявява с кашлица, отделяне на храчки, висока температура и силно общо неразположение.
 
Проучвания сочат, че боледуването от тази пневмония е възможно да се асоциира с развитие на белодробна астма при възрастни.
 
Диагнозата е клинична и лабораторна.
 
Лечението може да се стори като леко предизвикателство за пациента, тъй като хламидията не е първото, за което се мисли. При успешно поставена диагноза, приемът на антибиотици продължава средно 3 седмици до излекуване, но кашлицата може да присъства още дълго време след това.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Венелина     2017-07-26 17:01:16
Защо никой досега не е писал за това какво причиня хламидията на бебетата при нормално раждане от заразена майка?
Чела съм, че уврежда очи, уши. Защо никой педиатър не обръща внимание на хламидията като причинител ако детето започва прогресивно да икривява едното око или започне да му намалява слуха?
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter