ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Коронарна артериална болест - какво следва?

Puls.bg   |   17 юли 2017   |   Коментари 0
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
   
   
Коронарна артериална болест - какво следва?

Източник: болница Йедитепе

Уседналият начин на живот е едно от нещата, които хората могат да променят, за да предотвратят появата на различни болестни състояния и най-вече сърдечносъдови заболявания.
 
Този вид заболявания са едни от най-често срещаните и сериозни. Например официалните данни за Турция показват, че те са причина за смъртта на над 200 000 души годишно.  В тази цифра водещата болест е тази на коронарната артерия, известна като исхемична болест на сърцето - цели 22%. 
 
По този повод говорим с проф. Музафер Деертекин от университетската болница в Истанбул - Йедитепе (Yeditepe University Hospital). Той приключва своята кардиологична специализация през 1995 г., а след наградата си за млад изследовател в тази област през 2000 г., проф. Деертекин работи в холандския университет "Ерасмус" в департамента по Кардиология, където поставя първия медикамент-излъчващ стент в света.
 
 - Какво точно представлява коронарната болест на сърцето?
 
Тя се изразява във втвърдяването на артериите (атеросклероза), което има негативен ефект върху хората, както и при много други живи организми. Атеросклерозата се повява, когато мастната тъкан в комбинация с калций образува комплекс, който се отлага във вътрешните слоеве на артериите. Това състояние най-често се наблюдава в средните и големи кръвоносни съдове и може да доведе до различни заболявания от гледна точка на органите, които засяга.
 
 - Koй е податлив към коронарна артериална болест?
 
Ако оставим настрана фамилната анамнеза и диабета като ключови предпоставки, има пет важни рискови фактора, които могат частично или изцяло да бадат предотвратени чрез промени в начина на живот - високо кръвно налягане, високи нива на мазнини в кръвта, пушене, затлъстяване и застоял начин на живот.
 
Преодоляването на заседналия начин на живот и възприемането на спорта и физическата активност като част от ежедневието е много важно, тъй като служат за превенция срещу коронарната болест. Проблемът е, че втърдяването на артериите няма да приключи, докато основните рискови фактори не се елиминират. По тази причина хората, които са претърпели коронарен байпас (хирургична интервенция за възстановяване на кръвообращението) задължително трябва да променят начина си на живот и да започнат да живеят много по-активно, за да избегнат повторен инцидент. 
 
 - Как физическите упражнения помагат?
 
Ако за определен период от време се спазва ежедневно физическо натоварване, първите ефекти, които могат да настъпят, са следните - намаляване на телесното тегло, регулиране на кръвното налягане, намаляване нивата на лошия холестерол и повишаване тези на добрия, увеличаване чувствителността на тялото към инсулин (това помага на хората с диабет да регулират кръвната си захар), осигуряване максимална оксигенация на кръвта.
Научни изследвания показват, че редовната физическа активност намалява и риска от инфаркт и сърдечни удари. Това важи и за пациенти, на които им е направен байпас - рискът от повторна проява се намалява с 27-31%.
 
 - Може ли всеки пациент с коронарен байпас да извършва редовна физическа активност?
 
Както вариантите за лечение варират в съответствие от състоянието на пациента и развитието на заболяването, физическите програми също са различни, както и техният ефект. 
 
 
Има различни видове лечения като интервенции и операции, които третират стесняването на коронарните артерии, най-общо класифицирани като "методи на реваскуларизация" - такива са тромболизата, първичната перкутанна коронарна интервенция и хирургическа реваскуларизация (аорто-коронарен байпас (АКБ). След тези процедури следва фаза на рехабилитация и възстановяване.
 
Много е важно пациентите с извършена реваскуларизация след откритата коронарна сърдечна болест да спазват стриктно предписаната им рехабилитация, която има болнична и извънболнична фаза. Сред оценките, които се правят преди да се препоръча конкретна програма са резултатите от реваскуларизацията, сърдечния ритъм, кръвоснабдяване на сърдечните мускули и други. 
 
Какво би трябвало да включва една програма след операцията?
Много е важно първо да се направят медицинските изследвания, а след това да се започва каквато и да е програма за физическо натоварване. Трябва да се знае и че всяка програма е индивидуална по своите методи, честота и типове на упражненията.
 
 - Какви са въпросните методи?
 
Една добра програма винаги трябва да включва натоварване на основните мускулни групи и продължителна физическа активност. Това предполага активности като ежедневни разходки, плуване, бързо ходене, каране на колело, аеробика.
 
Също така е добре да се предвидят ергономични програми за натоварване на ръцете и раменете, които са особено полезни за хора с проблеми като заболявания на ставите и скелетната структура. Не трябва да се подценява предварителното загряване преди тренировка - колкото по-добро е то, толкова повече натоварване може да поеме организмът.
 
 - Колко често и дълго трябва да се правят?
 
Програмата трябва да е ежедневна. Хубаво е да започва с по-лесни упражнения и постепенно да става по-напрегната, като това се съобразява с личните възможности, естествено.
 
По отношение на времетраенето - отделяйте 10 минути за заграяване и разтягане, а основната активност да е между 20 и 40 минути. Предвидете и период за "охлаждане" след нея около 5-10 минути, с който да не спирате тренировката, но да си починете с по-леки упражнения.
 
 - Има ли по-специални съвети към пациентите с поставен байпас?
 
Да, ето някои от тях:
1. Никога не включвайте тичане в упражненията си. Има съществени физиологични разлики между бягане и ходене. Това може да увреди костите и скелетната ви структура.
2. Ходете на плоски повърхности през първите 6 седмици след поставянето на байпаса. Възможно е да ви е трудно да пазите равновесие и заради това трябва да избягвате неравни повърхности.
3. Избягвайте яденето до час-два преди тренировка, както и кафето и алкохола. Стимулиращият ефект има негативен ефект върху издръжливостта при тренировки, а алкохолът може да е вреден, тъй като забавя кръвопотока в артериите.
4. Избягвайте вземането на сауна, както и много горещи или много студени душове.
5. Не практикувайте тенис, голф или плуване през първите 3 месеца след операцията. Тези спортове натоварват гръдния кош, а той има нужда от време за възстановяване.
 
 - Кои са хората, които имат нужда от подобни програми?
 
Физическите активности, които вече споменах, са специално преднанзачени за хората, които са претърпели коронарна хирургия, за да могат да се справят сами в следболничния период.
 
Важно е да се отбележи, че при наличие на някой от следните фактори, програмата незабавно трябва да се прекрати (или изобщо да не се започва) и да се потърди медицинска помощ:
 
1. Продължителна болка в гърдите;
2. Хронични ритмични състояния като предсърдно мъждене (неравномерен сърдечен ритъм);
3. Наличие на сърдечна клапна болест, особено аортна клапна стеноза (стеснение на аортния клапен отвор, което затруднява изтласкването на кръв от лявата камера в аортата;
4. Тежка инфекция, съврзана със със сърцето и кръвоносните съдове, диагностицирана като "ендокардит";
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter