ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Травма и руптура на сърцето

д-р Снежина Маджарска   |   17 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Травма и руптура на сърцето

Източник:iStockphoto

Сърцето е един от най-важните органи в човешкия организъм. То не случайно е разположено в средата на гръдния кош, защитено от всякъде с кости и меки тъкани. Въпреки това, както всеки друг орган на тялото, сърцето може да претърпи травми и наранявания. Те могат да бъдат разнообразни по възникване и протичане, както и по начините им на лечение.
 
В много случаи има данни за счупване на ребра, както и открити рани на гърдите. Особено важно е да се знае, че дори такива да липсват пак може да има сърдечно нараняване. То обикновено се изразява в разкъсване на клапи, на големи кръвоносни съдове или нараняване на някои от слоевете на сърцето – ендокард, миокард, перикард. 
 

Колко вида травми на сърцето има?

Сърцето може да бъде увредено при директен удар върху гръдния кош с голяма сила, например нанесен с ръка, крак или тъп предмет. При катастрофи с трамва на гърдите механичното нараняване може да бъде още по-голямо поради движение на тялото с определена скорост и срещуположната сила на удара с друг предмет. Такива травми могат да се наблюдават и след провеждане на кардио-пулмонална ресусцитация (реанимационна процедура).
 
Важно е да се знае, че силното притискане или удар в областта на корема води до избутване на диафрагмата нагоре както и значително нарастване налягането на кръвта в сърцето и увреждане на сърдечния миокард. Същото важи и при компресия на долните крайници за продължително време. Такива наранявания се случват при професионални травми в производството, падане от високо и много други.
 
Друг основен вид травми са тези, които се получават от остър предмет. Такива са прострелване с куршум, пробождане от остър предмет, както и от части на счупени кости. Такива наранявания се получават и при съзнателно или слуайно нараняване с нож. Особено важно е да се знае, че те могат да настъпят при някои изследвания – пункции, биопсии, поставяне на пейсмейкъри, коронарна ангиопластика и много други. Тези рискове са редки и пациентът е информиран за тях.
 

Какви оплаквания може да има при сърдечна травма?

Те се различават според засегнатата зона и големината на травмата. Когато има контузия на миокарда (сърдечния мускул) картината може да наподобява остър микарден инфаркт с болка и ритъмни нарушения. Засягането на сърдечната обвивка може да се съпроводи с излив в нея или разкъсване, свързано с болки, притискане на сърцето, кръвоизливи. И при двете болният е с непосредствена опасност за живота. След нейното овладяване може да настъпят късни сраствания, съсрдечна недостатъчност , но често има пълно възстановяване и оздравяване.
 
По-тежко е протичането и прогнозата при пробив на сърцето или неговите клапи. Тогава обикновено настъпва кръвоизлив и притискане на сърцето от всички страни до невъзможност за съкращение (тампонада). Клапното разкъсване води след себе си до остро нарушение на кръвотока, болка и утежняване функцията на белия дроб. Състоянието налага незабавна оперативна намеса и често води до тежки късни последствия.
 
При разкъсване (руптура) на сърцето прогнозата е най-сериозна. Тогава за минути се срива цялото кръвообращение и сърдечна дейност. При малки и самозатварящи се руптури може да се задейства адекватна оперативна намесеа. При тежките и масивни руптури обаче обикновено се наблюдава висок процент смъртност. Само своевременна намеса дава шансове за подобрение.
 

Кръвоносните съдове на сърцето могат също да претърпят нараняване

 
Коронарната артерия може да бъде наранена, но и да бъде разкъсана. Освен, че така се нарушава кръвоснабдяването на сърцето, може от увредената зона да води началото си кръвен съсирек. Следва картината на остър миокарден инаркт и сърдечна недостатъност. Състоянието налага кардиохирургична манипулация и обикновено има шанс за благоприятна далечна прогноза. 
 
Травматично могат да се увредят и големите кръвоносни съдове, които внасят и извеждат кръвта от сърцето - аортата, белодробните съдове и т.н. Според степента на засягане се наблюдава от безсимптомно до мълниеносно протичане с бърз летален изход. Кардиохирургичната намеса и в този случай определя вероятността за добър изход.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising