ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Григор Лалов: Честотата на конюнктивитите през лятото расте

Иванка Гъркова   |   13 юли 2017   |   Коментари 1
   
   
Д-р Григор Лалов: Честотата на конюнктивитите през лятото расте

Горещините през този сезон подлагат на изпитание очите. Тогава трябва да предпазим не само кожата и косата от вредните слънчеви лъчи, но и зрението. Какви рискове крие лятото за очите ни и как да изберем най-подходящите слънчеви очила, разогваряме с д-р Григор Лалов.
 
Д-р Григор Лалов завършва висшето си образование в Медицинския университет в София. Специализира офталмология в Специализираната очна болница „Акад. Пашев“ в столицата под ръководството на акад. Петя Василева. През май 2016 г. полага успешно изпити за специалност в България и Франция – Европейски борд по Офталмология – ЕВО. Практикува в Медицински център за зрение „Проф. Пашев“ – гр. София и Очен център – Смолян.
 
- Д-р Лалов, какви рискове крие лятото за здравето на нашите очи?
 
През лятото се увеличава честотата на конюнктивитите – инфекциозни и алергични, сухотата в очите, предизвикана от ползването на климатици и т.н. Топлината благоприятства развитието на инфекциозните конюнктивити. Селскостопанската работа също предразполага към замърсяване на очите и развитие на конюнктивит и кератит.
 
Конюнктивитът, предизвикан от алергия протича със сърбеж, зачервяване и дразнене в очите, а инфекциозният – със секреция, слепване на клепачите след сън, зачервяване на очите и дразнене. Кератитът е най-сериозният проблем и представлява възпаление на роговицата – протича с болка в окото, светлобоязън, сълзене, дразнене и нарушение на зрението. Изисква спешно лечение от очен лекар. Опасно е и UV лъчението, за което трябва да ползваме предпазни слънчеви очила с UV филтър.
 
- Как да предпазим очите си от вредните лъчи? Кое е най-важното при избора на слънчеви очила?
 
Когато носим слънчеви очила зениците са по-широки, така реагира зеницата на тъмнина. Затова слънчевите очила трябва да покриват добре окото и да имат UV протекция. Ако няма такава в стъклото, то реално навлиза повече вредна UV светлина, отколкото без очила.
 
Някои слънчеви очила, които са без доказан произход и се продават по сергиите, имат и диоптър, което натоварва очите и може да предизвика главоболие. За нашите географски ширини и градски условия е подходящо използването на стъкла с UV филтър 400 nm.
 
- Какви слънчеви очила са подходящи за шофьoрите, спасителите и други, които са най-застрашени от UV лъчите? Има ли значение степента на затъмнение на стъклата?
 
Хората, работещи на открито – селскостопански работници, спасители на плажа, планинари, полицаите дори, са най-застрашени от вредните слънчеви лъчи. На планинари, спасители на плажа и хора с други професии, изложени на по-силно лъчение, се препоръчват слънчеви очила с по-висока защита – UV 560 nm. По-големият процент определя и по-голяма защита. За шофьорите са подходящи очила с поларизация, защото тя увеличава контраста, както и очила с преливащо затъмнение на стъклото, което не пречи на виждането на арматурното табло на автомобила, а същевременно намалява заслепяването от слънцето.
 
- На каква възраст децата трябва да сложат слънчеви очила?
 
Няма възрастово ограничение, стига детето да може да носи очила. Детското око е по-податливо на увреждане от UV светлината, защото очните среди са по-прозрачни от тези на възрастен човек. Ползването на шапка с козирка или периферия също е от помощ.
 
- Казахте, че сухотата е често срещан проблем през лятото. Как да го избегнем?
 
С овлажняващи капки и гелове. При по-леките случаи е подходящо да се ползват капките. На пазара има голям избор от изкуствени сълзи. Всеки вид си има предназначение – т.е. не са универсални. Геловете са показани при по-тежки случаи на сухо око. 
 
 
- Как да защитим очите от веществата в басейните и морската вода, които могат да ги зачервят и раздразнят?
 
Хлорът и дезинфектантите предизвикват дразнене, зачервяване и дискомфорт в очите, а понякога и алергични реакции. Попадането на пясък в очите на плажа също става често. При подобна ситуация трябва окото обилно да се измие с вода и да се посети очен лекар. Хубаво е при плуване в басейн или морето да се ползват специални очила, които не допускат водата да влиза в окото, доколкото е възможно. Ако се получи раздразнение, трябва да се накапят изкуствени сълзи и да се потърси специалист. 
 
- Как да постъпим, ако насекомо ни ухапе в областта на очите?
 
Ако е в близост до окото или в окото – да се потърси специализирана лекарска помощ незабавно, защото може да има и много сериозни последствия - от алергична реакция до възпаление на окото и околоочните тъкани, което е сериозно усложнение. 
 
- Трябва ли да носим контактни лещи през лятото?
 
Не е противопоказано при спазване на необходимите хигиенни норми за употреба на контактни лещи и редовна подмяна на разтворите за съхранение.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ирена Георгиева     2017-07-20 21:36:19
Трябва да се спазва голяма хигиена,за да не се появявят парене,зачервяване на очите,особенно при децата. Тази тема засяга деца и родители.....
Благодарим на д-р Лалов за всички,въпроси на които е отговорил и ни съветва как да се предпазим от конюнктивитите.
Да е жив и здрав,а и вие за изчерпателната тема и съветите,които сте описали в горната тема!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter