ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хранителните токсико-инфекции – летни неволи

Александра Игнатова   |   07 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Хранителните токсико-инфекции – летни неволи

Източник: iStockphoto

Хранителните токсико-инфекции се асоциират с топлите месеци и обединяват всички „обнародвани“ термини като „летен грип“, „натравяне с храна“ и други. Всъщност, хранителни токсико-инфекции има целогодишно, но през летния сезон значително се подобряват условията за реализацията им. Те представляват група от синдроми, които са резултат от приемане на храни, заразени с микроорганизми или с бактериални токсини. 

Кой, кога и как се заразява?

Този вид заболявания имат два основни типа на протичане – първият е взривен – голямо количество хора, хранили се с една и съща контаминирана храна (например при лагери, столове, хотели). Вторият тип са спорадичните (случайни). В действителност най-висока е заболеваемостта през лятото, тъй като високите температури заедно с хранителните вещества в ястията са чудесен инкубатор за развитието на микроорганизмите. Тези микроби се предават по орално-фекален механизъм – един заболял и неизмил ръцете си работник може да зарази много посетители в ресторант, например. 
 
Друг начин на заразяване е замърсената вода. В условията на лагери и курорти канализационната мрежа понякога има пропуски и може да се случи замърсяване на морето и басейните. 
 
Още един „летен“ фактор е високата консумация на сурови плодове и зеленчуци – те трябва да са старателно измити непосредствено преди приемането им.
 
При хранене с екзотична за пътуващия храна, той може да се срещне с бактерии, непознати на неговата микрофлора, което да предизвика диария, макар и тези бактерии да не са болестотворни. Ето защо, не е препоръчително безрезервното потапяне в местната кухня.
 
 
И микробите имат вкусови „предпочитания“
 
В различните хранителни продукти, при неправилното им съхранение и приготвяне, могат да се развият различни микроорганизми. Ето защо и обратно на обобщаващото и грешно понятие „летен грип“, симптомите могат силно да варират при различните причинители. Наличието на бактериални токсини или бактерии в храната често не променя нейните вид и вкус.
 
 
Освен предпочитания, те имат и „график“
 
Установявайки колко време след консумацията на определена храна започват симптомите, можем донякъде да имаме и ориентир за това какво предстои:
  • Гадене и повръщане след 1 до 6 часа – това са храни, в които вече има бактериални токсини – за това е и толкова бърза реакцията на организма ни. Към оплакванията се добавя и диарията. Най-често се касае за стафилококи и в повечето случаи оплакванията ще се ограничат до 1-2 дни;
  • Висока температура, коремни болки и диария след 16 до 18 часа – Салмонела, Шигела, Ешерихия Коли... Те предизвикват заболяването след като са инвазирали червата. Поради тази инвазия може да причинят слузно-кървава диария. Тук средно минават 2-7 дни до възстановяване;
  • Гадене, повръщане и парализи след 18 до 36 часа. Не трябва да се забравя, че ботулизмът най-често се проявява именно като хранителна токсико-инфекция.
Вирусите също мога да причинят този тип заболявания – за тях са характерни високата температура и воднистата диария. Вирусът на хепатит А също се предава по този механизъм, но при него често има и жълтеница.
 
 
Лечение 
 
На първо място е рехидратацията с течности – сладки и солени разтвори. Антидиарийните средства, потискащи чревната перисталтика, не се препоръчват, тъй като може да влошат състоянието. Днес се предпочитат антисекреторните препарати. Венозно вливане на течности е необходимо, когато честото повръщане не позволява приема им през устата. Антибиотичното лечение се изписва твърде рядко – само при доказано силно патогенни  бактерии, много увредени пациенти, възрастни или малки деца, имунокомпрометирани пациенти.
Лекарска помощ трябва да се търси винаги при споменатите възрастови групи, силна дехидратация и отпуснатост на болния, обилна диария повече от 2-3 дни.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter