ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарства и слънчеви бани

Александра Игнатова   |   06 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Лекарства и слънчеви бани

Източник: iStockphoto

Всички знаят, че обикновено русите, светли и синеоки хора изгарят много по-лесно и бързо от мургавите. Това до каква степен ще ни се отразят слънчевите бани зависи не само от продължителността им и силата на слънцето, но и от много фактори, определящи се от човека и неговото тяло. Такива могат да бъдат прием на определени лекарства, храни или употребата на козметика.
 
Последните години понятието „слънчева алергия“ започва все по-често да се чува. Какво всъщност е това? Това е реакция на кожата след излагане на слънце, която по тежест се различава значително от обикновеното „изгаряне“. Освен болката и силното зачервяване може да се наблюдават петна, мехури, обриви, в последствие – пигментации.

Какво стои зад слънчевата алергия?

Бурната кожна реакция, която ни е сполетяла и притеснила може да има два съвсем различни произхода.
 
Първият от тях е фототоксичната реакция. Тук не става въпрос за алергия в същинския смисъл на думата. В организма има фотодинамични субстанции, които при отлагане в кожата се облъчват редом с нея.
 
Ултравиолетовото лъчение активира молекулите на тези субстанции и те започват да отделят свободни радикали. Последните причиняват каскада от щети – увреждат молекули в клетките, ДНК, техните мембрани, освобождават иначе неактивни ензими, които също увреждат клетките.
 
Описаната молекулна катастрофа резултира видимо в притеснително силна реакция на слънчевото огряване, която се появява веднага или няколко часа след това и засяга само откритите части на тялото, изложени на слънчевата светлина. Възможно е след преминаване на възпалението да се получат хиперпигментации на засегнатите кожни участъци. 
 
Кои субстанции са фотодинамични? Такива, които са циркулирали в кръвта и са се отложили в кожата в достатъчно количество. Те могат да имат външен произход – катран, бергамотово масло, цитостатици – но и вътрешен. С вътрешен са тези, които се образуват в тялото като резултат от ензимни нарушения или други заболявания. Пример за тях може да бъде порфирията, както и жлъчните пигменти.
 
Същинската фотоалергична реакция има друг механизъм на получаване. При нея трябва да има фотосенсибилизатор – някакво вещество, което при свързване с клетъчни елементи се превръща във фотоалерген. Наличието му при излагане на слънце го среща с Т-лимфоцитите. При повторно излагане на слънце в негово присъствие, тези клетки осигуряват бурната алергична реакция. Характерното за този обрив е, че той се развива не веднага, а няколко часа след излагане на слънчева светлина; също така много често се наблюдава и по закритите (необлъчени) части на тялото. 

Кои са виновниците за тези страдания?

Едни и същи вещества могат да предизвикат както фототоксична, така и фотоалергична реакция. Освен вече споменатите има още много такива:
  •  Козметика – ароматизатори, парфюми, есенции, оцветители във всякаква кометика, червила,  включително и в самите слънцезащитни кремове!
  • Растения – ливадни треви, смокини... Акцентът пада върху цитрусовите плодове – мнозина се наслаждават на красиви коктейли на плажа с резенче лимон, портокал и др., но соковете от тези плодове са чест причинител на описаните реакции. Ще ги познаем по локализацията – около устата и ръката, с която сме си служили;
  • Лекарства – тук списъкът може да се стори на читателя неочаквано дълъг. Оказва се, че много от често употребяваните медикаменти могат да предизвикат фототоксична или фотоалергична реакция. Към тях спадат някои антибиотици (бисептол, тетрациклини), обезболяващи (ибупрофен), пероралните противозачатъчни средства, диуретици, невролептици и много други.

Какво да правим?

 
Първа и най-важна стъпка е прекратяване на слънчевите бани. При фотоалергичните реакции превес в лечението може да имат антихистаминовите препарати, както и кортикостероидни кремове. Последните могат да се прилагат за ограничен период от време. Задача на лекаря е да прецени дали се касае за алергична реакция и какви действия ще бъдат предприети.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter