ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Детето го боли ухото – защо и какво да правим?

Александра Игнатова   |   17 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Детето го боли ухото – защо и какво да правим?

Източник: iStockphoto

Болните уши са вторият по честота проблем след настинката, с който се срещат повечето родители. Статистиката сочи, че до 3-годишна възраст 70% от децата са имали поне един такъв епизод. Родителите бързо се научават да разпознават плача на детето, което го боли ухото – то не спира да плаче цяла нощ. 
 
Тази болка в ухото най-често се причинява от отитис медия – възпаление на средното ухо (което се намира отвъд тъпанчевата мембрана). Типично, такава инфекция настъпва, след няколкодневна настинка и неразположение. Нормално в средното ухо се отделя непрекъснато малко количество течност – тя се оттича през евстахиевата тръба, която го свързва с фаринкса. Когато лигавицата на тази тръба набъбне поради настинка, синусова инфекция или алергия, течността не може да премине от там и започва да се натрупва в средното ухо. Това само по себе си довежда до възпалението му, но е възможно и допълнителното му инфектиране с вируси или бактерии.
 
Натрупването на течността повишава налягането в средното ухо и оказва напрежение върху тъпанчевата мембрана – това може да се прояви от дискомфорт и временно отслабване на слуха до силна болка.
 
За родител, чието дете за първи път преживява това, може да е трудно да се ориентира какъв е проблемът – особено ако детето още не говори. Ето няколко насочващи признака:
  • Загуба на апетит и безсъние;
  • Повече от обичайното детето иска да бъде държано на ръце;
  • Безцветна или жълтеникава течност, изтичаща от ухото (причинено от миниатюрна руптура на тъпанчевата мембрана);
  • Висока температура (в случаите с вирусна или бактериална инфекция на ухото);
  • Често пипане или опити за бъркане в ухото или клатене на главата;
  • Отслабване на слуха – ако на детето ви се налага често да ви моли да повторите казаното – обикновено това е временен дефект и се възстановява напълно впоследствие; по-сериозен проблем е при малките деца, тъй като ако продължава дълго време може да се отрази негативно на тяхното развитие на речта и при съмнение непременно изисква аудиограма и подробно уточняване на състоянието.
 

Как да намалим болката? 

Вкъщи има няколко действия, които да предприемем. За да намалим налягането е добре детето да се държи с изправена глава – нека се остави да заспи в седалката за кола (примерно) – и след това да се премести в легълцето. Влажна и топла кърпа (но не гореща!) може да се постави в областта на лицето близо до ухото. Преглъщането отваря евстахиевата тръба (с което ще се подпомогне изтичането на течността от средното ухо), така че е уместно да се дават течности на болното дете. При силни болки може да се дават обезболяващи медикаменти, което предварително е обсъдено с педиатъра на детето.
 
 
При лекаря. Прегледът на болното ухо позволява на специалиста да прецени дали се касае за наличие на бактериална инфекция. В случай на липса на такава, обикновено антибиотик няма да бъде предписан на болното дете – в 85% от тези случаи състоянието подлежи на спонтанно подобрение в рамките на няколко дни. Тази изчаквателна позиция цели да се предотврати развитието на антибиотична резистентност сред бактериите. Ако лекарят е предписал антибиотичен препарат, родителите трябва да имат ангажимента да спазят целия препоръчан курс на лечение и да не го прекъсват при подобрението на детето, за да се предотврати възобновяване и хронифициране на инфекцията. 
 
Често се предписват и противоалергични лекарства – те намаляват набъбването на лигавицата в назофаринкса и ускоряват дренирането на средното ухо и съответно – неговото оздравяване.
 
При хронична инфекция може да се наложи поставянето на дрен – тимпаностомна макаричка – за период от поне 6 месеца. Това е инвазивна процедура и изисква поставяне на детето под обща анестезия.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter