ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бъбречни камъни - причини и последици

Аделина Янчева   |   26 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Бъбречни камъни - причини и последици

Източник: iStockphoto

Бъбречнокаменната болест е широко разпространено заболяване, ангажиращо възрастните между 20 и 50 години. В България има някои ендемични региони, в които случаите на заболяването са по-чести: София, Варненска област, Хасково и други. 
 
За формирането на конкрементите играят роля както вътрешни (на организма), така и външни (на околната среда) фактори. Към вътрешните спада хиперкалциурията - повишено количество на калций в урината. Причина за това могат да бъдат различни заболявания на червата, при които абсорбцията на калций от храната е увеличена; прием на храни с високо калциево съдържание (мляко и млечни продукти); повишено отделяне на калций от костите при заболявания на ендокринната и костната система.
 
Факторите на средата, в която живеем също допринася за образуването на камъни. Горещият климат и високите температури водят до обилно изпотяване и обезводняване на организма, при което се повишава концентрацията на урината и се създават условия за кристализиране на солите. Ето защо приемът на течности трябва да е съобразен с изискванията на тялото. Друга причина е консумацията на питейна вода, богата на калций и фосфор. Режимът на хранене също е от значение за процеса на образуване на камъни в бъбреците. Обилното, нередовно и еднообразно хранене претоварва организма с вещества, които трябва да се елиминират с урината. Злоупотребата с различни лекарства, които се отделят с урината, какъвто е аналгинът, също оказват влияние върху патологичния процес.
 
Бъбречните камъни се различават по своя химичен състав. Той определя до голяма степен твърдостта и формата им. Това е от значение за тежестта на клиничната симптоматика, поведението на лечение, както и изхода от заболяването. Най-често срещаните видове биват:
 
  • Калциевооксалатни - тъмнокафяв цвят, гладка повърхност, с малки шипчета, твърди са и трудно се чупят, когато престоят дълго време в кухината на бъбрека могат да нарастнат и да придобият формата на легенчето (кораловидни);
  • Калциевофосфатни - белезникав до сив цвят, мека консистенция, често са инфектирани, бързо нарастват и стават кораловидни;
  • Уратни - жълтеникав до тъмнокафяв цвят, гладка повърхност, твърди;
  • Холестеринови - черен цвят, мека консистенция, трошат се лесно.
 
Големината и химичният състав на камъните са важни и за тяхното откриване. По време на ултразвуково изследване могат да се видят конкременти с големина над 3 мм, а също и съпътстващите промени в бъбрека.
 
Рентгенографията е полезна за определяне на местоположението на камъка. Тя ни дава богата информация и за цялата отделителна система. Уловката обаче е, че не всеки камък е видим на рентгенова снимка. Някои от тях са „рентген-позитивни“ - калциевооксалатни и фосфатни, а други са „рентген-негативни“- уратни. Последните не се откриват по време на рентгенографията. В този случай е необходимо да се направи контрастно изследване - венозна урография. При този метод интравенозно се въвежда вещество, което се отделя през бъбреците и очертава ясно контура на цялата отделителна система. По този начин може добре да се види мястото на „стоп“ на урината.
 
 
Усложненията при бъбречнокаменната болест се дължат на частично или пълно запушване на  пикочните пътища. Конкрементите благоприятстват задръжката на урина и развитието на инфекция. От друга страна, самите те поддържат възпалението чрез механичното дразнене, което оказват по време на придвижването си. 
 
От сериозните усложнения е и хидронефрозата. Тя възниква, когато камъкът запучи пикочните пътища. Това нарушава извеждането на урината, повишава се налягането в кухинната система на бъбрека, което постепенно довежда до атрофирането му. Това състояние води до до склерозиране на бъбрека и развитието на хронична бъбречна недостатъчност.
 
За разлика от хидронефрозата, която е хроничен процес, анурията е внезапно настъпило състояние, при което има пълно запушване на уретера от конкременти и болните спират да отделят урина. 
 
Съществува голямо разнообразие от причини, довеждащи до развитието на бъбречнокаменна болест. Част от тях могат да бъдат контролирани чрез създаване на пълноценен работен, хранителен и питеен режим. Други, обаче, не зависят от начина на живот. Независимо от това е необходимо редовно да следим здравословното си състояние и да посещаваме профилактични прегледи. При откриване на конкрементите, когато те все още са с малки размери, лечебният процес е по-лек и по-кратък. Навременното реагиране на промените, причинени от болестта, помага за избягване на усложненията.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter