ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пролетната криза на гастрита

Александра Игнатова   |   19 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Пролетната криза на гастрита

Източник: iStockphoto

Пролетната или есенната криза или което и да е обостряне, предполага, че се отнася като временно влошаване на хроничния гастрит. Той представлява хронично възпаление на лигавицата на стомаха с прогресиращ ход. Съществуват два основни вида хроничен гастрит, които имат различен произход, и някои други особени форми.
 
Неатрофичният гастрит (повърхностен) се асоциира с инфекция с бактерия Helicobacter pylori и се приема, че представлява около 85% от случаите с възпалителни промени в стомашната лигавица. Макар и понякога асимптомна, тази инфекция предизвиква изразен хроничен гастрит при голяма част от болните. H. pylori, освен като увреждащ агент сам по себе си, достатъчно често е на терен изложен и на други рискови фактори – прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене, прием на аспирин или други дразнещи препарати от групата на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни срества) или пък на лекарства от групата на кортикостероидите. При тези болни и по-често се открива язва на дуоденума. Болните с този вид гастрит са в състояние на хиперацидитет (повишено отделяне на солна киселина). Оплакват се най-често от тежест в епигастриума (горната част на корема), болка, дискомфорт; възможно е да имат ранно засищане при хранене, оригване и повръщане. Симптомите се появяват рано след нахранване.
 
Атрофичният гастрит (автоимунен) се различава съществено от неатрофичния и по генеза, и по оплаквания. Тук в серума на болните се откриват антитела, насочени към структури в тези клетки в стомашната лигавица, които отделят солната киселина. При тези болни е изразена ахлорхидрията (недостатъчно отделяне на солна киселина); те се оплакват от оригване на застояла храна, тежест в епигастриума и намален апетит. Имат подуване на корема и понякога – диария. Изредените оплаквания се дължат на нарушеното смилане на храната и чревната дисбактериоза (причинени от ахлорхидрията и нарушена секреция от задстомашната жлеза). Втори важен момент при този вид гастрит е пернициозната анемия (мегалобластна, вит. В12-дефицитна). При този вид гастрит автоантитела има освен към споменатите клетки, но и към intrinsic factor(вътрешен фактор), който е необходим за усвояване на вит. В12. .
 
Относно въпросната пролетна криза. Повечето пациенти, страдащи от хроничен гастрит, могат да установят, че често състоянието им се влошава при смяна на сезоните – обикновено пролетно време към началото на лятото и есента и дори е възможно през останалото време почти да нямат оплаквания. Този доказан факт се дължи на няколко взаимнодействащи фактора:
 
 
  • Хранително поведение – през пролетно-лятно време голяма част от пациентите забравят, че не е препоръчително да се хранят обило с плодове и сурови зеленчуци, които са източник на киселини и фибри, дразнещи възпалената лигацица на стомаха. Заслужава да бъде спомената и другата крайност – недохранването. Значителен брой хора се подлагат на небалансирани диети през този сезон, което неминуемо може да обостри гастрита;
  • Адаптация към промяната – тези сезони предполагат хормонални промени, както и такива в биологичния часовник на организма. Те директно ангажират нервната система, особено вегетативната, която повлиява стомашната секреция ;
  • Атмосферното налягане – големите разлики в астмосферното налягане (и особено честите такива) подлагат кръвообращението и организма на стрес. Хормоналният отговор към този стрес предразполага към повишена киселинност на стомашния сок, както и на намалени предпазни бариери на лигавицата на стомаха.
 

Какво да правим?

Влошаване на състоянието извисква консултаципя със специалист гастроентеролог, това е ясно. Тук ще се спра на няколко диетични промени, които могат да облекчат страданието:
  • Сок от зеле – по половин чашка преди хранене;
  • Месо – препоръчително е да се избягва, а ако се консумира – да е варено или печено ;
  • Ябълки – по-удачно е да се консумират печени;
  • Режимът на хранене – да е по 5 малки порции на ден;
  • Мазно, солено, люто,газирано, алкохол, тютюнопушене.... – знае се, трябва да се ограничат максимално.
 
Това са важни помощни мероприятия. Вашият лекуващ лекар ще прецени дали и от каква медикаментозна терапия се нуждаете.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter