ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Атопичен дерматит и нетипични прояви на заболяването

д-р Ралица Иванова   |   16 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Атопичен дерматит и нетипични прояви на заболяването

Източник: iStockphoto

Атопичният дерматит е сърбящо възпалително кожно заболяване, което се характеризира с хроничен ход на протичане. Статистиката показва, че честотата на разпространение се увеличава в световен мащаб. В протичането му се разграничават три основни стадия – при новородени, деца и възрастни. По-голямата част от случаите на атопичен дерматит се проявяват още в детска възраст (преди навършване на 5 години), но често първите симптоми се развиват още преди навършване на една година.
 
Първият стадий на заболяването се развива още в кърмаческа възраст – между 3-6 месеца. Кожните промени са основно по лицето и по-конкретно се засягат бузите и брадичката. Вторият стадий (в детска възраст, между 3- и 8-годишна възраст) се характеризира със засягане на кожата в сгъвките (флексорни повърхности). Често се наблюдава депигментация и следи от разчесване, поради умерено до силно изразения сърбеж.
 
Третият стадий на атопичния дерматит се наблюдава след пубертета или в по-напреднала възраст. Този стадий се среща най-рядко. Обикновено се касае за първична проява на заболяването или за продължение на хроничния му ход. Тенденцията при тези болни е ограничаване на кожните промени до единични плаки.
 
Атопичният дерматит се числи към наследствено обусловените заболявания. Фактори, които способстват появата на заболяването все още се изясняват, но са установени имунологични дефекти и непълноценно образуване на липиди в роговия слой на кожата, което води до подчертана сухота и недостатъчно ефективна хидратация. Това е предпоставка за нарушена бариерна функция на кожата спрямо различни алергени.
 
Освен типичните за всеки стадий клинични прояви, е възможно появата на някои неспецифични форми на заболяването, които затрудняват поставянто на правилната диагноза и съответно забавят лечението.
 
Засягане на ареолите (пигментираната част от кожата около зърното) се среща сравнително рядко, като основно се засяга женският пол. Обикновено кожните промени са симетрични – засягат се и двете ареоли. Възможно е да възникне диагностична грешка с болестта на Пейджет, но при нея засягането на гърдите най-често е едностранно.
 
Засягане на външните полови органи също е сравнително рядка локализация и се среща по-често в напреднала възраст. Най-често се засягат жени, при които кожните промени могат да доведат до хипертрофия (увеличаване на размерите) на големите срамни устни.
 
Засягането на устните се характеризира със суха кожа, която се лющи и може да бъде сърбяща. Често в устните ъгли се образуват фисури (надлъжни нацепвания на кожата), които са болезнени. Околната кожа също е често възпалена и сърбяща.
 
Кожни промени по клепачите също са сравнително по-рядък симптом, но често кожата в тези места загрубява – процес на лихенификация. При интензивен възпалителен процес в тази област е възможно засягане на космените фоликули на миглите и веждите и съответно отпадането им.
 
Други неспецифични форми на заболяването са засягане на окосмената част на кожата на главата при възрастни, както и възпалителни промени по върховете на пръстите, където кожата загрубява и се напуква. Засягане на пръстите се среща по-често при деца, като при по-тежките форми е възможно засягане на ноктите и съответно развитие на ониходистрофия.
 
От значение при страдащите от атопичен дерматит е да поддържат кожата си достатъчно хидратирана. Освен това се препоръчва миенето с топла, а не с гореща вода, както и предпочитане на естествени материи пред облекло от изкуствени такива.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter