ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Млечна жлеза – лечение на някои патологични състояния в следродилния период

д-р Ралица Иванова   |   16 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Млечна жлеза – лечение на някои патологични състояния в следродилния период

Източник: iStockphoto

Основната и най-често срещана патология на млечните жлези в пуерпералния или следродилен период това е застоят на кърма  – галактостаза и т.нар. рагади на мамилата – кожни лезии по зърната и заобикалящата ги по-тъмно оцветена кожа (ареола).
 
Галактостазата обикновено се развива няколко дни след раждането. По същността си тя представлява функционално нарушение, тъй като кърма се образува в достатъчно количество, но тя не може да бъде отделена. Трудното оттичане и задържане на майчиното мляко води до симптоми на болка, умерена до силна напрегнатост на гърдите, втвърдяване, но без данни за възпалителен процес и засягане на общото състояние.
 
Методите на физиотерапията имат за цел да подобрят затруднения отток на кърмата, поради което е от значение процедурите да се извършват преди кърмене. Назначават се влажни и горещи компреси. Температурата на водата трябва да бъде в границите на търпимост, за да не се доведе до изгаряния на кожата. Прави се неколкократна смяна на компресите в рамките на 10 минути или докато млякото „потече“ спонтанно.
 
Добри резултати са наблюдавани при прилагането на нагревки с инфрачервени лампи – солукс, инфраруж. Прилагането на инфрачервена светлина води до хиперемия в тъканите, разширяване на кръвоносни и лимфни съдове, което има за цел подобряване на лимфо- и кръвообращението. Топлинният ефект оказва освен това и болкоуспокояващо действие.
 
Рагадите на млечната жлеза и по-конкретно в областта на зърното представляват нарушения на целостта на кожата. Клинично се представят с болка, зачервяване, подуване, а понякога и кървене в областта на лезиите, особено по време на кърмене.
 
Физиопрофилактиката се изразява в недопускане появата на тези рагади по време на бременност и след това, тъй като може да се компрометира протичането на лактационния период. Препоръчват се чести обтривания на гърдите с влажна и чиста кърпа, както и периодичното облъчване с ултравиолетова лампа.
 
 
Като всекидневна профилактика се препоръчват масажи на гърдите с вазелини, без да се засягат зърната. Освен това ежедневно обтриване със суха хавлиена кърпа и измиване с хладка вода и сапун.
 
При вече образувани рагади се прилага облъчване със солукс лампи с червен или син филтър и последващо ултравиолетово облъчване. Други методи са процедурите с микровълнови излъчватели и локална дарсонвализация. Всяка една процедура продължава 5-10 минути. Но за разлика от възможността за домашно приложение на солукс лампите, то при останалите два метода е нужна намесата на специалист физикална терапия. 2518
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter