ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Млечна жлеза – лечение на някои патологични състояния в следродилния период

д-р Ралица Иванова   |   16 май 2017   |   Коментари 0
Млечна жлеза – лечение на някои патологични състояния в следродилния период

Източник: iStockphoto

Основната и най-често срещана патология на млечните жлези в пуерпералния или следродилен период това е застоят на кърма  – галактостаза и т.нар. рагади на мамилата – кожни лезии по зърната и заобикалящата ги по-тъмно оцветена кожа (ареола).
 
Галактостазата обикновено се развива няколко дни след раждането. По същността си тя представлява функционално нарушение, тъй като кърма се образува в достатъчно количество, но тя не може да бъде отделена. Трудното оттичане и задържане на майчиното мляко води до симптоми на болка, умерена до силна напрегнатост на гърдите, втвърдяване, но без данни за възпалителен процес и засягане на общото състояние.
 
Методите на физиотерапията имат за цел да подобрят затруднения отток на кърмата, поради което е от значение процедурите да се извършват преди кърмене. Назначават се влажни и горещи компреси. Температурата на водата трябва да бъде в границите на търпимост, за да не се доведе до изгаряния на кожата. Прави се неколкократна смяна на компресите в рамките на 10 минути или докато млякото „потече“ спонтанно.
 
Добри резултати са наблюдавани при прилагането на нагревки с инфрачервени лампи – солукс, инфраруж. Прилагането на инфрачервена светлина води до хиперемия в тъканите, разширяване на кръвоносни и лимфни съдове, което има за цел подобряване на лимфо- и кръвообращението. Топлинният ефект оказва освен това и болкоуспокояващо действие.
 
Рагадите на млечната жлеза и по-конкретно в областта на зърното представляват нарушения на целостта на кожата. Клинично се представят с болка, зачервяване, подуване, а понякога и кървене в областта на лезиите, особено по време на кърмене.
 
Физиопрофилактиката се изразява в недопускане появата на тези рагади по време на бременност и след това, тъй като може да се компрометира протичането на лактационния период. Препоръчват се чести обтривания на гърдите с влажна и чиста кърпа, както и периодичното облъчване с ултравиолетова лампа.
 
 
Като всекидневна профилактика се препоръчват масажи на гърдите с вазелини, без да се засягат зърната. Освен това ежедневно обтриване със суха хавлиена кърпа и измиване с хладка вода и сапун.
 
При вече образувани рагади се прилага облъчване със солукс лампи с червен или син филтър и последващо ултравиолетово облъчване. Други методи са процедурите с микровълнови излъчватели и локална дарсонвализация. Всяка една процедура продължава 5-10 минути. Но за разлика от възможността за домашно приложение на солукс лампите, то при останалите два метода е нужна намесата на специалист физикална терапия. 2518
 

Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Как да се справим с неприятното потене?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising