ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Холестерол, кръвно, тегло – част от комплексния терапевтичен подход при диабет

д-р Пламена Кабакчиева   |   21 април 2017   |   Коментари 0
Холестерол, кръвно, тегло – част от комплексния терапевтичен подход при диабет

Източник: iStockphoto

При захарния диабет е налице нарушение във въглехидратната обмяна, в резултат на което настъпва болестно повишаване на кръвната захар. Всеки диабетик знае, че лекувайки се с инсулин или таблетки, се постига намаляване на нивата ѝ. 
 
Често обаче пациентите със захарен диабет тип 2 имат придружаващи заболявания, като затлъстяване, дислипидемия и артериална хипертония, които също изискват лечение, системно проследяване и контролиране. В комбинация те оформят картината на т.нар метаболитен синдром, който преди години се срещаше в литературата, като „смъртоносен квартет”.
 

Първа стъпка – промяна в стила на живот 

Задача на всеки пациент с установен захарен диабет тип 2 е да направи промяна в стила си на живот, т.е. хранителни навици, двигателна активност и да спре тютюнопушенето. 
 
Изграждането на правилен хранителен режим е много важно в компексното лечение на захарния диабет. Той трябва да включва поне 3-кратно хранене, богато разнообразие от хранителни продукти с максимално ограничаване консумацията на прости въглехидрати (например торти, вафли, шоколад, сладки газирани напитки и др.).
 
Според съвременните препоръки за хранителния режим при захарен диабет въглехидратите трябва да осигурят 55-60 % от внасяните с храната калории, мазнините – до 30 %, а белтъците - 15-18 %. Препоръчва се плодовете и зеленчуците да заемат над 200 г от дневния калориен прием. Дневно да се приемат около 35-40 г фибри и то от пълнозърнести продукти. Уместно е да се ограничи приемът на мазнини от животински произход, като за предпочитане са растителните полиненаситени или мононенаситени мазнини. 
 
Препоръките са до 1 месно хранене дневно, предимно консумиране на чисти, немазни меса – основно морска риба и пиле. Употребата на алкохол да е до 1 питие за жените и 2 питиета за мъжете.
 
За постигането на редукция на тегло правилният хранителен режим върви неизменно ръка за ръка и с интензивната физическа активност. Тя допринася също за подобряване на инсулиновата чувствителност - в случаите на инсулинова резитентност. Препоръките са за поне 35-40 минути 3-5 дни/седмично или до 150 минути/седмично умерено интензивна аеробна физическа активност.
 
Постигането на редукция на телесното тегло с 5-10% допринася значимо за подобряване на гликемичния контрол. Целите при всеки диабетик със затлъстяване (т.е. имащ ИТМ ≥ 30) е достигане на ИТМ < 25 кг/м2, с обиколка на талията до 80 см за жените и 94 см за мъжете. 
 
Спиране на тютюнопушенето или редуцирането му до минимум е следващата препоръка, която се дава на пациентите със захарен диабет. Знае се, че то независимо от други фактори увеличава сърдечно-съдовия риск.
 
 

Втора стъпка – контрол на гликемията, липидния профил и хипертонията

 
Причината преди години метаболитният синдром да се е наричал „смъртоносен квартет” е била тази, че комбинацията от захарен диабет с обезитет, артериална хипертония и дислипидемия увеличава неколкократно сърдечносъдовия риск. 
 
Днес се говори, че сам по себе си захарният диабет е равен на сърдечносъдово заболяване. Целите на лечението при него са постигане нива на кръвната захар, близки до тези при здрави хора. Контролът на липидите и артериалното налягане е задължителна част от цялостния лечебен подход на пациентите със захарен диабет с оглед намаляване риска от изява на големи сърдечносъдови събития (инфаркт и/или инсулт) или микросъдови усложнения.
 
Прицелни нива на липидите при лица със захарен диабет:
  • LDL-холестерол < 2,6 ммол/л или < 1,8 ммол/л при лица с установено сърдечно-съдово заболяване;
  • HDL-холестерол > 1,03 ммол/л за мъже и > 1,3 ммол/л за жени;
  • Триглицериди < 1,7 ммол/л.
В последните години се преразгледаха препоръките за прицелни стойности на систолното и диастолното артериално налягане. Според препоръките от 2016 г на Американската диабетна асоциация прицелните нива на артериалното налягане следва да са < 140/90 mmHg
 
Европейското кардиологично дружество дава прицелни нива на артериалното налягане < 140/85 mmHg за захарен диабет тип 2 и < 130/80 mmHg при захарен диабет тип 1. 
 

Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Как да преборим пролетната умора преди да стане хронична?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising