ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Холестерол, кръвно, тегло – част от комплексния терапевтичен подход при диабет

д-р Пламена Кабакчиева   |   21 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Холестерол, кръвно, тегло – част от комплексния терапевтичен подход при диабет

Източник: iStockphoto

При захарния диабет е налице нарушение във въглехидратната обмяна, в резултат на което настъпва болестно повишаване на кръвната захар. Всеки диабетик знае, че лекувайки се с инсулин или таблетки, се постига намаляване на нивата ѝ. 
 
Често обаче пациентите със захарен диабет тип 2 имат придружаващи заболявания, като затлъстяване, дислипидемия и артериална хипертония, които също изискват лечение, системно проследяване и контролиране. В комбинация те оформят картината на т.нар метаболитен синдром, който преди години се срещаше в литературата, като „смъртоносен квартет”.
 

Първа стъпка – промяна в стила на живот 

Задача на всеки пациент с установен захарен диабет тип 2 е да направи промяна в стила си на живот, т.е. хранителни навици, двигателна активност и да спре тютюнопушенето. 
 
Изграждането на правилен хранителен режим е много важно в компексното лечение на захарния диабет. Той трябва да включва поне 3-кратно хранене, богато разнообразие от хранителни продукти с максимално ограничаване консумацията на прости въглехидрати (например торти, вафли, шоколад, сладки газирани напитки и др.).
 
Според съвременните препоръки за хранителния режим при захарен диабет въглехидратите трябва да осигурят 55-60 % от внасяните с храната калории, мазнините – до 30 %, а белтъците - 15-18 %. Препоръчва се плодовете и зеленчуците да заемат над 200 г от дневния калориен прием. Дневно да се приемат около 35-40 г фибри и то от пълнозърнести продукти. Уместно е да се ограничи приемът на мазнини от животински произход, като за предпочитане са растителните полиненаситени или мононенаситени мазнини. 
 
Препоръките са до 1 месно хранене дневно, предимно консумиране на чисти, немазни меса – основно морска риба и пиле. Употребата на алкохол да е до 1 питие за жените и 2 питиета за мъжете.
 
За постигането на редукция на тегло правилният хранителен режим върви неизменно ръка за ръка и с интензивната физическа активност. Тя допринася също за подобряване на инсулиновата чувствителност - в случаите на инсулинова резитентност. Препоръките са за поне 35-40 минути 3-5 дни/седмично или до 150 минути/седмично умерено интензивна аеробна физическа активност.
 
Постигането на редукция на телесното тегло с 5-10% допринася значимо за подобряване на гликемичния контрол. Целите при всеки диабетик със затлъстяване (т.е. имащ ИТМ ≥ 30) е достигане на ИТМ < 25 кг/м2, с обиколка на талията до 80 см за жените и 94 см за мъжете. 
 
Спиране на тютюнопушенето или редуцирането му до минимум е следващата препоръка, която се дава на пациентите със захарен диабет. Знае се, че то независимо от други фактори увеличава сърдечно-съдовия риск.
 
 

Втора стъпка – контрол на гликемията, липидния профил и хипертонията

 
Причината преди години метаболитният синдром да се е наричал „смъртоносен квартет” е била тази, че комбинацията от захарен диабет с обезитет, артериална хипертония и дислипидемия увеличава неколкократно сърдечносъдовия риск. 
 
Днес се говори, че сам по себе си захарният диабет е равен на сърдечносъдово заболяване. Целите на лечението при него са постигане нива на кръвната захар, близки до тези при здрави хора. Контролът на липидите и артериалното налягане е задължителна част от цялостния лечебен подход на пациентите със захарен диабет с оглед намаляване риска от изява на големи сърдечносъдови събития (инфаркт и/или инсулт) или микросъдови усложнения.
 
Прицелни нива на липидите при лица със захарен диабет:
  • LDL-холестерол < 2,6 ммол/л или < 1,8 ммол/л при лица с установено сърдечно-съдово заболяване;
  • HDL-холестерол > 1,03 ммол/л за мъже и > 1,3 ммол/л за жени;
  • Триглицериди < 1,7 ммол/л.
В последните години се преразгледаха препоръките за прицелни стойности на систолното и диастолното артериално налягане. Според препоръките от 2016 г на Американската диабетна асоциация прицелните нива на артериалното налягане следва да са < 140/90 mmHg
 
Европейското кардиологично дружество дава прицелни нива на артериалното налягане < 140/85 mmHg за захарен диабет тип 2 и < 130/80 mmHg при захарен диабет тип 1. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising