ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сърдечната дейност се влияе от темперамента

д-р Снежина Маджарска   |   21 април 2017   |   Коментари 0
Сърдечната дейност се влияе от темперамента

Източник:iStockphoto

Сърдечносъдовите заболявания са група страдания с различна тежест и голямо социално значение. Храненето, приемът на готварска сол и алкохол са добре известни фактори за възникването им с неуспоримо значение. Но въпросът за стила на живот има и друго, много по-дълбоко значение, а именно, че мислите, поведението и чувствата могат да се материализират. Дори още повече - здравето на психиката се поставят редом до правилната диета, физическа активност и наследственост.
 

Има ли почва психосоматиката в темата за сърдечното здраве?

 
Днес много учени алармират за т.нар. психосоматични заболявания на сърцето и съдовете. Прави се връзка между емоционалното състояние на човек, преживяни или обратно - потиснати чувства и появата на заболявания като исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, ритъмни нарушения. Разглеждат се четирите основни типа характер, свързани с типа заболяване, което би се очаквало при тях. Холериците и сангвиниците съответно са с най-висок риск.
 
Дори простото разделяне на хората в два типа (позитивни и негативни) категорично показва по-често, по-тежко и по-продължително боледуване на отрицателно настроените личности. Това, разбира се, има дълбоко и сложно психологическо обяснение. Тук от значение е комбинацията на личностните качества (общителност, амбициозност, конфликтност) и обществени фактори. Също негативните емоции, умението да се изразяват чувствата, да се намира решение на проблемите и т.н.
 
Психокардиологичните разстройства вероятно стоят в основата на много от органичните сърдечни увреди. Често тревожността, високата емоционалност и неправилно справяне с житейските ситуации са налице. Необяснимо сърцебиене, задух, тежест в гърдите при емоционално напрежение трябва да бъдат алармиращ симптом, който да заведе болния при лекаря. Често не се установяват промени в електрокардиограмата и оплакванията се повлияват от успокоителни, а не от кардиологични средства. Тук правилната преценка на лекаря е от първостепенно значение.
 

Какви основни заболявания са асоциирани с темперамента?

Артериалната хипертония е главен пример за такова заболяване. Смята се, че хора с висока амбиция, стрес и преумора са с по-голям риск от заболяването. Агресията към себе си и другите, особено неизразената и потисната такава, е пагубна за състоянието на тези болни. Доказани са общи зони в мозъка, отговарящи за емоционалния баланс и контрола на кръвното налягане.
 
Стенокардията е друго типично психокардиологично разстройство. Тук степента на преживяваните емоции е от първостепенно значение. Психическите травми в миналото, начинът на възпитание и стилът на семейството са в основата на изначалното изграждане на личността и последващото справяне с житейските ситуации. Учените свързват с медицински доказателства това дали човек изразява мислите си и състоянието на нервната система и сърдечната дейност.
 
За сърдечносто здраве имат отношение още начинът на почивка, наличието на хоби и удоволствия. Метаболизъм има напълно различен темп при доминиране на позитивните или негативни чувства. Това се отразява на обмяната на мастите, циркулацията на кръвта в съдовете, тонуса на мускулите, невроендокринните процеси, хормононалния баланс и много други.
 

Не по-маловажен е и въпросът с емоционалното състояние на хората с вече установено сърдечно заболяване

Психичната травма от например преживят инфаркт на миокарда или например стенокардия, която изисква кардинална промяна в стила на живот, може да се отрази сериозно на човека. Това води след себе си други проблеми - както физически, така и психически. При тази група хора може да се установи главоболие, безсъние, намалена памет. Особено сериозни са депресивността и промяната в отношението към света. Отчитането на това е от особено голямо значение за правилното лечение.
 
Психиката върви ръка за ръка с физическите страдания - както за възникването, така и след проявата им. Правилното разграничаване на емоционални от соматични страдания и тяхното преплитане е предизвикателство пред лекаря, но затова трябва да е запознат и самият пациент.

Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Как да преборим пролетната умора преди да стане хронична?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising