ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Женският тип затлъстяване – не крие рискове за здравето

д-р Пламена Кабакчиева   |   19 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Женският тип затлъстяване – не крие рискове за здравето

Източник: iStockphoto

Затлъстяването е състояние на излишно натрупване на мастна тъкан в човешкото тяло и обичайно носи негативни последици за здравето. Оценка на степента на затлъстяване се прави въз основа на т.нар. индекс на телесна маса (ИТМ = кг/ръст2 ). Съществуват три степени на обезитет: I-ва степен при ИТМ между 30-34.9; II-ра степен - ИТМ между 35-39.5 и III-та степен ИТМ ≥ 40.
 
Изчисляването на индекса на телесна маса обаче не ни дава информация за разпределението на мастната тъкан. Съществуват два основни типа според това:
  • Централен тип – натрупване на мастна тъкан предимно в коремната област – т.нар. „ябълковидна форма”.
  • Глутео-феморален тип – натрупване на мастна тъкан в областта на бедрата и ханша – т.нар. „крушовидна форма”.
Те имат съответно полово разграничение, за което основна роля играят мъжките и женските полови хормони. Тестостеронът е отговорен за преразпределението на мастната тъкан предимно в областта на корема и горната част на тялото, затова и този тип затлъстяване се нарича още андроиден тип.
 
Женските полови хормони, в частност естрогените, са отговорни за преразпределението на мастната тъкан предимно в долната част на тялото, т.е. ханша и бедрата и затова този тип обезитет се нарича гиноиден тип.
 

Каква е основната разлика между андроидния и гиноидния тип обезитет?

При андроидния тип обезитет се наблюдава натрупване на мастна тъкан предимно около висцералните органи. Тя съдържа повече клетки на единица маса, които са с големи размери, метаболитно активни и богато кръвоснабдени. По тяхната повърхност са разположени рецептори за глюкокортикоиди, тестостерон и катехоламини (бета-3 рецептори), при активирането на които настъпва липолиза. Отделяните свободни мастни киселини постъпват директно чрез порталното кръвообращение в черния дроб. 

 
Като най-голям ендокринен орган, висцералната мастна тъкан е отговорна за появата инсулинова резистентност и компенсаторна хиперинсулинемия, нарушения в липидната обмяна, захарен диабет, атеросклероза и сърдечносъдови заболявания.
 
При гиноидния тип обезитет мастните клетки са с малки размери и нямат същия метаболитен профил. Това е причината глутео-феморалният тип на преразпределение на мастната тъкан да не се асоциира с повишен сърдечносъдов риск.
 
Жените под действие на естрогените до настъпване на менопаузата са протектирани за сърдечносъдови заболявания, за разлика от мъжете, където тестостеронът и други фактори предопределят излишното натрупване на мастната тъкан да бъде от централен тип. След навлизане на жената в менопаузата този протективен фактор отпада и нейният сърдечносъдов риск са изравнява с този на мъжа.
 
Андроидният тип натрупване на мастна тъкан играе своеобразна роля на депо, което следва да се усвои в дни на гладуване или намален енергиен прием, т.е. в еволюционен план това е играло важна роля за оцеляването на индивида. 
 
Гиноидният тип преразпределение на мастната тъкан е свързано основно с репродуктивната роля на жената. Мастната тъкан служи основно за енергиен резерв на плода и новороденото в моменти на нужда през периодите на бременност, лактация и кърмене.
 
 

Как можем най-лесно да определим към кой тип обезитет спадаме?

В клиничната практика са залегнали няколко прости метода за бързо ориентиране към кой тип обезитет спада изследваното лице. Те са:

  • Измерване на коремната обиколка (талия) – извършва се най-общо на нивото на пъпа.
  • Измерване на обиколката на ханша – извършва се на нивото на трохантерите на бедрената кост (най-изпъкналата част по страничната повърхност на бедрата).
  • Съотношение талия/ханш (Т/Х).
 
Увеличената коремна обиколка при жените ≥ 80 см е признак за абдоминално затлъстяване, а ≥ 88 см за ексцесивно абдоминално затлъстяване. При мъжете съответните размери на коремната обиколка са: ≥ 94 см и ≥ 102 см.
 
Изчисляването на съотношението талия/ханш е прост, лесен и достатъчно ефективен начин за определяне вида на обезитета и съответния здравословен риск. Признак за абдоминален тип обезитет е съотношение Т/Х > 0,9 при мъжете и > 0,85 при жените.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter