ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Женският тип затлъстяване – не крие рискове за здравето

д-р Пламена Кабакчиева   |   19 април 2017   |   Коментари 0
Женският тип затлъстяване – не крие рискове за здравето

Източник: iStockphoto

Затлъстяването е състояние на излишно натрупване на мастна тъкан в човешкото тяло и обичайно носи негативни последици за здравето. Оценка на степента на затлъстяване се прави въз основа на т.нар. индекс на телесна маса (ИТМ = кг/ръст2 ). Съществуват три степени на обезитет: I-ва степен при ИТМ между 30-34.9; II-ра степен - ИТМ между 35-39.5 и III-та степен ИТМ ≥ 40.
 
Изчисляването на индекса на телесна маса обаче не ни дава информация за разпределението на мастната тъкан. Съществуват два основни типа според това:
  • Централен тип – натрупване на мастна тъкан предимно в коремната област – т.нар. „ябълковидна форма”.
  • Глутео-феморален тип – натрупване на мастна тъкан в областта на бедрата и ханша – т.нар. „крушовидна форма”.
Те имат съответно полово разграничение, за което основна роля играят мъжките и женските полови хормони. Тестостеронът е отговорен за преразпределението на мастната тъкан предимно в областта на корема и горната част на тялото, затова и този тип затлъстяване се нарича още андроиден тип.
 
Женските полови хормони, в частност естрогените, са отговорни за преразпределението на мастната тъкан предимно в долната част на тялото, т.е. ханша и бедрата и затова този тип обезитет се нарича гиноиден тип.
 

Каква е основната разлика между андроидния и гиноидния тип обезитет?

При андроидния тип обезитет се наблюдава натрупване на мастна тъкан предимно около висцералните органи. Тя съдържа повече клетки на единица маса, които са с големи размери, метаболитно активни и богато кръвоснабдени. По тяхната повърхност са разположени рецептори за глюкокортикоиди, тестостерон и катехоламини (бета-3 рецептори), при активирането на които настъпва липолиза. Отделяните свободни мастни киселини постъпват директно чрез порталното кръвообращение в черния дроб. 

 
Като най-голям ендокринен орган, висцералната мастна тъкан е отговорна за появата инсулинова резистентност и компенсаторна хиперинсулинемия, нарушения в липидната обмяна, захарен диабет, атеросклероза и сърдечносъдови заболявания.
 
При гиноидния тип обезитет мастните клетки са с малки размери и нямат същия метаболитен профил. Това е причината глутео-феморалният тип на преразпределение на мастната тъкан да не се асоциира с повишен сърдечносъдов риск.
 
Жените под действие на естрогените до настъпване на менопаузата са протектирани за сърдечносъдови заболявания, за разлика от мъжете, където тестостеронът и други фактори предопределят излишното натрупване на мастната тъкан да бъде от централен тип. След навлизане на жената в менопаузата този протективен фактор отпада и нейният сърдечносъдов риск са изравнява с този на мъжа.
 
Андроидният тип натрупване на мастна тъкан играе своеобразна роля на депо, което следва да се усвои в дни на гладуване или намален енергиен прием, т.е. в еволюционен план това е играло важна роля за оцеляването на индивида. 
 
Гиноидният тип преразпределение на мастната тъкан е свързано основно с репродуктивната роля на жената. Мастната тъкан служи основно за енергиен резерв на плода и новороденото в моменти на нужда през периодите на бременност, лактация и кърмене.
 
 

Как можем най-лесно да определим към кой тип обезитет спадаме?

В клиничната практика са залегнали няколко прости метода за бързо ориентиране към кой тип обезитет спада изследваното лице. Те са:

  • Измерване на коремната обиколка (талия) – извършва се най-общо на нивото на пъпа.
  • Измерване на обиколката на ханша – извършва се на нивото на трохантерите на бедрената кост (най-изпъкналата част по страничната повърхност на бедрата).
  • Съотношение талия/ханш (Т/Х).
 
Увеличената коремна обиколка при жените ≥ 80 см е признак за абдоминално затлъстяване, а ≥ 88 см за ексцесивно абдоминално затлъстяване. При мъжете съответните размери на коремната обиколка са: ≥ 94 см и ≥ 102 см.
 
Изчисляването на съотношението талия/ханш е прост, лесен и достатъчно ефективен начин за определяне вида на обезитета и съответния здравословен риск. Признак за абдоминален тип обезитет е съотношение Т/Х > 0,9 при мъжете и > 0,85 при жените.
 

Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Как да преборим пролетната умора преди да стане хронична?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising