ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Радосвета Филипова: Морбили протича тежко при деца и възрастни

Иванка Гъркова   |   17 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Радосвета Филипова: Морбили протича тежко при деца и възрастни

Епидемия от морбили върлува в съседна Румъния. Там са регистрирани над 3 196 случая, има и 17 жертви. Съществува ли заплаха за разпространението на болестта в България и кое е основното, което трябва да знаем за нея, коментира д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция „Политика по промоция на здравето и превенция на болестите“ към Министерство на здравеопазването. 
 
- Д-р Филипова, има ли риск от развитие на епидемия от морбили у нас?
 
Нека не се всява паника. Засега нямаме данни за развитие на епидемия. Но има риск от внасяне и възникване на случаи, тъй като инфекцията е въздушно-капкова и за да се счита предпазено цялото население, трябва да има имунизационен обхват над 90-95%. Затова и предприемаме мерки. 
 
През 2009 - 2010 г. на територията на страната имаше много голяма епидемия, най-голямата за Европа през последните години или взрив от морбили с над 24 хил. заболели, с 24 смъртни случая, от които почти всички бяха при деца и то малки, именно неимунизирани. Тогава обхватът беше добър, но се оказа, че има едни големи групи от населението, които не са имунизирани. Това са всъщност групите, които не са записани при общопрактикуващ лекар. И тъй като вирусът е много заразен, овладяването беше трудно, което в 21-и век е недопустимо. 
 
Осем години нямаше случаи на морбили и изведнъж заболеваемост от 24 хил. Това е нечувано.Така че, вероятността да се случи нова епидемия, не искам да кажа, че е 50 на 50, но съществува. 
 
- Колко случая на морбили има у нас от 2010 г. насам и каква е ситуацията в други страни?
 
Оттогава досега нямаме нито един роден регистриран случай, а само единични, които са внесени, тоест някой, който е пребивавал в чужбина, където се заразява и заболява. Имаме един случай миналата година, за който така и не стана ясно къде е било заразяването, но най-вероятно е осъществен контакт с болен от чужбина. 
 
В много европейски страни продължава да има морбили и то големи взривове и епидемична разпространеност, както е в Румъния, Италия, Великобритания, Австрия. В Германия има взривове, в момента има няколко случая в Хърватска. Там в последните няколко години имаше епидемично разпространение, но основните страни от Европа, и то западноевропейски, които са постоянен извор на заболели, са немскоговорящите страни, ако мога така да ги нарека. А също така и Великобритания, където заболяването засяга по-големи възрастови групи, предимно тийнейджъри или организирани колективи, които нямат достатъчно имунизационно покритие. Основната причина за това е, че много родители отказват втора имунизация. 
 
- Какви превантивни мерки трябва да предприемат общопрактикуващите лекари и родителите?
 
Те си имат пациентска листа и трябва да обхващат подлежащите по възрастови групи. Ваксината срещу морбили е комбинирана с още две заразни заболявания - паротит и рубеола. И въобще, не е имало проблеми със снабдяването с тази ваксина. Тя винаги е била налична и в момента е. Така че, единствената причина за необхващане могат да бъдат някакви временни медицински противопоказания на първо място, за което си има описан ред в съответната наредба с имунизацията или отсъствие на детето, което най-често се случва през летния период, когато малчуганите са при баби и дядовци. Но като цяло имунизационният обхват на тази ваксина спада през годините, което именно е и причина ние да сме обезспокоени. 
 
У нас самите родители трябва да настояват и да проверяват имунизационните данни на децата, защото рискът е голям. Морбили продължава да е сериозно заболяване, независимо, че сме в 21-и век. 
 
- Кои са основните симптоми на този вид дребна шарка?
 
Той има много характерен обрив, но стигайки вече до него, вече е малко късно. Болните имат висока температура, силно зачервяване, секреция, кашляне, просто са със силно изразен интоксикационен синдром.
 
- При кои възрастови групи морбили протича по-тежко?
 
Протичането е тежко както при деца на различна възраст, така и при възрастни. Просто, спецификата на вируса е такава. Самият интоксикационен синдром е тежък и по-нататък може да се стигне до засягане на нервната система, енцeфалити и други. Именно и поради тази причина преди много години се е стигнало до направата на ваксина. 
 
Вирусът протича по-тежко при децата, които са твърде малки, за да бъдат имунизирани, тъй като най-ранната възраст, при която може да се прилага ваксината, е 9 месеца. 
 
 
- Какви рискове крие морбили за бременните?
 
Както казах, ваксината, която се прилага от 1991 г. насам, е комбинирана с още две заболявания - рубеола и паротит. Именно рубеолният вирус е този, който е притеснителен и опасен за бременни. Самата инфекция протича много леко, даже някой път е незабележима от лекарите, но тя е опасна за плода и го уврежда в първия триместър. Най-важното е винаги да се обръща внимание на имунизационния статус и той да бъде съответен за възрастта. Не можем да стъпим на територията на друг континент без значение каква е възрастта ни, ако не сме имунизирани скоро и нямаме изследване, което показва, че сме защитени и няма да станем част от веригата при заболяване. 
 
- Кой е най-подходящият момент за поставянето на ваксина?
 
Ваксината може да бъде поставена във всеки един момент на тези, които са пропуснати и подлежат на имунизация. Дори и при грип, човек може да бъде имунизиран до петия ден от контакта и има голяма вероятност да бъде предпазен, но трябва да се знае точният ден. 
 
- Колко трае инкубационният период?
 
Той е доста дълъг - 21 дни, но, всъщност, средно е от 7 до 10 дни. 
 
- Как протича лечението на морбили?
 
Самото лечение е симптоматично. При нас има специална методика и инструкция, съмнително болните трябва задължително да се консултират с инфекционист, евентуално той да им назначи изследване, което да докаже заболяването и те да се хоспитализират поради високата им заразност. Няма специфично лечение с някакъв антибиотик или нещо друго, което да се прилага. Ако се развие пневмония, бронхопневмония, енцефалит или друго усложнение, което е настъпило, се лекува спрямо него. 
 
Както и при всяко друго заболяване, пациентът не трябва да ходи в организиран колектив, сред обществото, независимо дали има съмнение за заразно заболяване или било то някакъв вирус, който сега върлува. Той трябва да потърси медицинска помощ и да си остане вкъщи. Много от нашите "вносни случаи" - от други държави, са именно такива - има съмнение за заразно заболяване, но болният се самолекува, не търси медицинска помощ и продължава да ходи на работа. Така заради въздушно-капковата инфекция става заразяване и на по-големи групи от хора. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter