ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Георги Тинов: До байпас хирургия стигат пациенти, при които страдат три или повече от захранващите сърцето съдове

Иванка Гъркова   |   10 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Георги Тинов: До байпас хирургия стигат пациенти, при които страдат три или повече от захранващите сърцето съдове

Източник: Аджибадем Сити Клиник

Поставянето на байпас на сърцето дава шанс за по-добър живот на хора, болни от исхемична болест. Както всяка операция, тази също крие своите рискове. Какво е основното, което трябва да знаят пациентите за сложната интервенция и възстановителния период след нея, споделя д-р Георги Тинов от Аджибадем Сити Клиник.
 
Д-р Георги Тинов работи в  Kлиниката по Кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник. 
 
Завършил е кардиохирургия към Медицински университет в София през 2014 г. От 2001 г. до октомври 2016 г. е част от екипа на Клиниката по Кардиохирургия към УМБАЛ „Св. Екатерина“.  От 2013 г. до 2016 г. е асистент към Катедра по Сърдечна хирургия към МУ София.  
 
Специализирал е в Берлин през 2005 г. и 2009 г. "Изкуствените сърца – хирургичен метод за лечение на терминална сърдечна недостатъчност", в Чикаго през 2007 г. - Сърдечна и белодробна трансплантация, в Париж през 2012 г. "Реконструктивна хирургия върху аортната клапа", в Регенсбург през 2014 г. - ЕСМО.
 
Има множество участия и презентации в национални и международни семинари и конгреси, както и в подбора и изготвянето на материали с образователна насоченост.
 
 
- Д-р Тинов, в кои случаи се налага слагане на байпас на сърцето?
 
Поставянето на байпас към коронарни артерии е процедура, с която се лекува исхемичната болест на сърцето. Един от вариантите е дилатация с имплантация на коронарен стент, който се извършва от инвазивни кардиолози, а другият - осъществяването на байпас хирургия. Пациенти, при които анатомията на коронарните съдове не е подходяща за имплантация на стент, подлежат на така наречената байпас хирургия. Преобладаващият брой болни, които са индицирани за осъществяване на байпас, са тези с многоклонова коронарна болест. При тях са засегнати два, три или повече от съдовете на сърцето. При други има по-особено засягане на някои съдове, примерно при стеноза на ствола на лява коронарна артерия. 
 
В последно време доста често ни се случва да правим операции на пациенти, на които на предходен етап от заболяването са поставени стентове. 
 
- Какво представлява самият байпас и колко видове има?
 
Целта на байпаса е да се подаде кръв в артерията след мястото на нейното стеснение или съответно запушване. Принципът на осъществяване на това нещо е много елементарен. Използвайки съдове от пациента, ние прескачаме стеснението, което се е образувало в резултат на атеросклеротичните промени на съдовете. От гледна точка на това какви съдове се използват за осъществяване на байпаса, ние говорим за два вида - венозни и артериални.
 
Вариантите за афртериални графтове, които се използват за осъществяване на байпасите, са няколко. Единият е вътрегръдната артерия или така наречената LIMA, а другият е използване на артерия Radialis. Съществуват и други артерии, чиито приложения за осъществяване на байпас са доста ограничени, например артерия  Epigastrica. Съответно вътрегръдните артерии са две - лява и дясна. Това са най-често използваните артериални графтове както в България, така и по света. Венозните графтове, които се използват, са вена сафена магна (на левия или десния крак). Това, което притеснява пациентите предоперативно е как ще им вземем вената и по какъв начин после ще им се оттича кръвта. Няма проблем, защото тя не е основна вена, по никакъв начин не променя начина на живота и не се отразява на здравето на пациента. 
 
Нормалният въпрос е кои са по-добри. Абсолютно доказано е, че това са артериалните. Причината е, че просто структурата на стената на артерията се различава значително от тази на вената. Тя е по-близка до тази, върху която правим байпаса. Проходимостта на артериалните графтове превишава значително във времето тази на венозните. За съжаление обаче сме лимитирани от гледна точка на това, че броят байпаси, които могат да се направят с артериални графтове, е ограничен - максимум до два байпаса, три в изключителни случаи. Когато се налага на пациент да се направят 3-4 или повече байпаса, тогава е необходимо да се вземе тази вена, за която говорим.
 
  
Може да разграничим байпасите и според това как се изпълнява операцията. При единия от случаите не се спира сърцето на пациента, тоест без да се включва екстракорпорално кръвообращение. Това е така наречената хирургия на биещо сърце, която се практикува от около 10-15 години. А при другия сърцето на пациента се спира, осъществяват се байпасите, след което отново се пуска. Говорим за рутинна операция с екстракорпорално кръвообращение. 
 
- Кои операции на байпаси преобладават?
 
Около 10% от случаите в България са на байпас на биещо сърце. Процедурата обаче е лимитирана от няколко фактора. Единият е, ако се налага комбинирана операция, която е доста често срещана. Може да има комбинацията байпас със смяна на клапа или с корекция функцията на дадената клапа, което автоматически прави невъзможно осъществяването на тази операция без спиране на сърцето. От гледна точка на това има центрове, в които колегите основно работят без да спират сърцето, но това са изключения. Общото правило е, че преобладаващата част от байпас хирургията се осъществява на спряно сърце с екстракорпорално кръвообращение. Когато се налага да се правят чисти байпаси, обикновено на един или два съда, е възможно да не се спира кръвообращението. 
 
- Защо в голяма част от случаите байпасите на сърцето са повече?
 
Обикновено много рядко се случва байпасът да е един. Когато страда един съд, който храни сърцето, обикновено големите кардиолози слагат стент там. До байпас хирургия стигат пациенти, при които страдат три или повече от съдовете, които хранят сърцето. Бройката е строго индивидуална и зависи от това до каква степен и колко от съдовете, хранещи сърцето са поразени от атеросклерозата. Най-честата бройка е три и зависи от коронарната анатомия на пациента. Има ли запушен или стеснен съд на над 75%, който е добър по калибър или дебит, е хубаво да се направи байпас. За предпочитане е той да е артериален, но когато няма достатъчно артерии, се използва вена от крака. 
 
- Може ли да определим какви са рисковете за пациента преди операцията?
 
На всички пациенти, които подлежат на такава операция, се дава една книжка, която по закон е нужна, а според мен и важна. В нея е описано всяко едно усложнение, което може да настъпи, включително и при интубация. Там пише включително каква е вероятността да ти извадят зъб при такава операция. Упоменати са всякакви други възможни усложнения, дори и такива, които могат да станат веднъж на 10 хил. случая. 
 
Съществува една скала, която е световно приета и се използва от всички кардиохирургии. Чрез нея може да се оцени риска от фатален изход преди пациентът да е влязъл в операция. На базата на 10-15 показателя, които се знаят и са изследвани още преди операцията, се изчислява каква е вероятността да се случи фаталният изход. В страни каквато е България, нормалният риск от фатален изход се счита под 5%. Идва човек за операция, аз го запознавам с всичко това, провеждам тези изследвания, въвеждам ги в програмата. На базата на това изчислявам риска. 
 
- Кои са основните усложнения, които могат да се получат след операцията?
 
Основните усложнения по никакъв начин процентно и по вид не се определят от това, че се осъществява байпас. Те са значително по-малко когато интервенцията се осъществява без спиране на сърцето. И затова се предпочита този метод. При втория случай се използва машина за спирането на сърцето, което за съжаление ни ограничава във времето. Колкото и минимална да е продължителността на операцията, това оказва влияние и в резултат на което са и усложненията. 

 

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter