ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Остър вирусен хепатит - как да се предпазим и излекуваме

д-р Снежина Маджарска   |   20 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Остър вирусен хепатит - как да се предпазим и излекуваме

Източник: iStockphoto

Черният дроб може да бъде мишена за много и разнообразни заболявания, като някои от тях са с възпалителен, други с токсичен характер. Едни са остри, други хронифицират. Трети, като вирусните хепатити, могат да протекат остро, но определен процент от тях трайно увреждат чернодробната функция.
 
Има няколко основни вида остри вирусни инфекции на черния дроб – Хепатити А, Е, В и С, според подтипа вирус, който е причинител. Последните два вида могат да увредят дълготрайно черния дроб, хронифицирайки с различна вероятност, създавайки висок риск от цироза и хепатоцелуларен карцином.
 

Какво представлява острият хепатит?

Острият хепатит може да протече напълно безсимптомно, но нерядко има клинична изява. Възможни са разнообразни и нетипични прояви: гадене, безапетитие, болки по тялото, висока температура, обща слабост, тежест в дясно подребрие, обриви. След тези симптоми може да следва пожълтяване на кожата (иктер).
 
Най-лесно се разпознават иктеричните форми на заболяването. При другите в съображение влизат нетипичните оплаквания, в комбинация с анамнестичните данни за контакт със заразни хепатитно болни.
 

Как се предават хепатитите и как можем да се предпазим?

Хепатит А и Е се разпространяват в колективи или струпвания от хора при незадоволителна хигиена. Възможно е пламване дори на епидемии. Следователно профилакиката са добрите санитарно-хигиенни условия.
 
Хепатити В и С се предават основно по кръвен път и с другите телесни течности, Нужно е спазването на добра хигиена и избягване на случайни сексуални контакти. Важно е вътре в семействата да се избягва иползването на общи гребени, самобръсначки, четки за зъби, което създава възможността за разболяване между членовете. 
 
Сериозни са предпазните мерки и в професионалните звена - стерилизация на хирургични и зъболекарски инструменти, задължително използване на ръкавици, ваксиниране на медицинския персонал. Известни хепатолози препоръчват дори използване на индивидуални зъболекарски сетове, отчитайки статистиките за високата честота на разболяване именно на зъболекарския стол.
 
Ваксините против вирусен хепатит днес са сериозно звено в профилактиката на заболяемостта. Срещу хепатит А съществува ваксина, която не е задължителна, но се препоръчва за хора със завишен риск от разболяване (възрастни хора, деца в специфични колективи, хронично болни). Същото важи и за работещите в хранителната индустрия.
 
Срещу хепатит В съществува рекомбинантна ваксина, включена в задължителния имунизационен календар. На този момент специфична профилактика срещу хепатит С не е отркита.
 
При контакт със заразно болен с хепатит А се спазват строги противоепидемиологични мероприятия, за да се избегне епидемия. Освен ваксината, в тези случаи в съображение влизат и т.нар. имуноглобулини, които подпомагат имунния отговор. Сходна е ситуацията и при хепатит В, след контакт със заразена кръв.
 

Какво лечение има срещу острите вирусни хепатити?

Лечебният процес изисква постелен режим и спазване на строга диета. Препоръките включват намаляване на белтъчините, за сметка на въглехидратите. Трябва да се избягват мазни храни, силните подправки, алкохол. Същевременно диетата трябва да е богата на витамини и хранителни компоненти. 
 
 
Препоръчва се приемът на голямо количество течности. Във възстановителния период, който е няколко месеца, е хубаво да се забрави и за всякакви агресивни към черния дроб медикаменти.
 
От друга страна, стоят лекарствените средства, които се използват по време на болничното лечение и след това. Вливат се разтвори на глюкоза и левулоза за подхранване на чернодробната тъкан. При нужда се прилагат симптоматични противовъзпалителни. 
 
Широко използвани са хепатопротекторите. Това са разнородна група хранителни добавки и медикаменти, стимулиращи възстановителните сили на засегнатия орган. Те предпазват клетките на черния дроб от загиване, стимулират ги към регенерация. Някои от тях потискат вирусното размножаване.
 
Острите вирусни хепатити са болести, които са с висок риск в определени колективи и епидемиологични ситуации. Своевременната реакция, профилактика и лечение са жизнено важни, както за излекуването на болните, така и за предпазване от хронични инфекции. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter