ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алергични обриви – видове и как да ги различим?

д-р Ралица Иванова   |   17 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Алергични обриви – видове и как да ги различим?

Източник: iStockphoto

Алергията представлява повишена чувствителност на организма към различни субстанции от околната среда, които обикновено се смятат за безвредни. Тези субстанции се превръщат в алергени, а алергичната реакция, която се развива спрямо тях, представлява анормално повишената защитна реактивност на имунната система.

 

В зависимост от входната врата, през която проникват алергените, както и според индивидуалната реактивност на всеки организъм, се наблюдават различни симптоми, които се различават и по своята изразеност. Симптоми може да се проявят от страна на кожата (обриви, сърбеж), дихателната система (хрема, кашлица, задух), храносмилателния тракт (диария), сърдечно-съдовата система (повишен пулс, понижени кръвно налягане) и други.

 

Кожна проява на алергия представлява появата на обриви. Причините за тяхното проявление могат да бъдат инфекциозни – бактерии, паразити, вируси, патогенни гъби, както и различни неинфекциозни фактори – токсини, медикаменти, храна, физични фактори и други.

 

Видовете алергични обриви се различават по своята локализация – участъци от кожата, които засягат; времето, за което се появяват и съответно претърпяват обратно развитие; изразеността на симптомите и характеристиките на самите обривни единици.

 

Алергичната уртикария представлява вид дерматоза, която има полиетиологичен характер – причините за появата й са много и различни. Клиничната картина протича с появата на бързопреходни, променящи своята локализация папули (надигнати над кожната повърхност участъци, които са плоски и с различна форма). Наблюдават се остри и хронични форми на уртикария. За разлика от острите, хроничните протичат с по-слабо изразени симптоми и при тях невинаги е лесно да се определи точната причина, която предизвиква появата им.

 

При острите форми на уртикария образуващите се папули (често познати като „кабари”) са бързопреходни, силно сърбящи, пациентите се оплакват от чувство за парене, по-рядко болка. За разлика от това при хроничната форма на уртикария симптомите са толкова оскъдни, че сърбежът може да варира от слабо изразен до непроявен.

 

Строфулусът е вид дерматоза, която се получава най-често след ухапване или ужилване от насекоми и по изключение при консумация на храна – шоколад, яйца, мляко. Най-често се засягат деца между 2- и 7-годишна възраст. Този тип дерматоза се характеризира със сезонност – пролетно-летните месеци, поради зачестяващото пребиваване сред природата, където има по-голяма вероятност за ухапване от членестоноги.

 

 

Обривът е сърбящ, съпроводен с чувство за паране. Кожните промени варират – налице може да има папули, везикули (малки по размери мехурчета, които са изпълнени с бистра течност). Интензивният сърбеж кара засегнатите да се чешат и това може да доведе до разраняване на кожната повърхност и съответно навлизане на патогенни микроорганизми, които да станат причина за вторични инфекции.

 

Алергичният контактен дерматит представлява локална реакция на кожата спрямо определен провокиращ за нея агент. Пример за контактен дерматит е проява на сензитивност спрямо определена материя на дреха, памперс или други, като засегнатият участък често представлява отпечатък на формата на провокиращия дразнител. Кожата се зачервява, става сърбяща, с появата на мехурчета, които по-късно се разкъсват и формират крусти („корички”).

 

Основно значение за лечението на алергичните прояви е установяване на провокиращия фактор и стремеж за избягването му или елиминиране от средата. Назначават се кожни проби за откриване на чувствителност към определени агенти – тестове за установяване на сенсибилизация.

 

Основни медикаменти за лечение и профилактика (с цел десенсибилизация) са антихистаминовите препарати и кортикостероидите. Последните могат да се прилагат локално – под формата на кремове, унгвенти, както и перорално (системен прием). 3796


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter