ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Димитрина Христова: 40% от епилепсията е лечима

Иванка Гъркова   |   14 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Димитрина Христова: 40% от епилепсията е лечима

Източник: Puls.bg

В София бе открит Дневен център за деца и младежи с епилепсия. Какво трябва да направим, ако някой получи пристъп пред нас и може ли децата епилептици да водят нормален живот като всички останали, попитахме д-р Димитрина Христова.
 
Д-р Димитрина Христова е специалист по детски болести и детска неврология. Завършила е МУ-София. Има две специалности - педиатрия и неврология. Специализирала е детска епилептология в Инсбрук, Австрия. Работила е в болницата в Кюстендил, както и във Втора МБАЛ - София. От 1987 до 2004 г. е главен асистент в Универстетската детска болница. 
 
По настоящем практикува в болница „Токуда“ и Медицински център „Детско здраве“. 
 
Д-р Христова има 64 участия в научни форуми у нас и в чужбина, както и 30 научни статии и публикации в специализирани издания. 
 
- Д-р Христова, кои са основните причини за развитието на епилепсията при децата?
 
Ако ги разделим на вътрешни и външи, най-общо казано, това са генетични причини. През последните десетилетия много се работи за генетиката на епилепсията и много от факторите, от мутациите, са открити. Например за тежките епилептични синдроми са открити генетичните маркери и това много помага за прогнозата и лечението. А външните фактори са на първо място от бременността. На второ, следва раждането и всичко, което е свързано с травматичен момент, заболяване от страна на майката на детето, на родоразрешението. Най-вече забавянето на проплакването, издишването на детето и недостигът му на кислород, е свързано с по-нататъчно мозъчно заболяване, което е фактор за развитие на епилепсията. От една страна е генетиката, външните фактори, от които ние можем да се предпазим и най-вече това, че няма как децата да не се раждат по-рано. Това е така наречената голяма честота при недоносените. Те страдат от мозъчни кръвоизливи и оттам развиват епилепсия. 
 
Други фактори са вродените аномалии. Те се установяват благодарение на съвременните образни изследвания на мозъка. В последните десетилетия открихме много фини структурни нарушения в мозъка, които водят до огнищна епилепсия или до генерализирана епилепсия. Това е двойна мозъчна кора, разместване на мозъчни слоеве, възли в определени места, натрупване на поддържащата тъкан на мозъка, нервоглия, която се натрупва в една епилептогенна зона в малкия мозък и води до една или друга епилепсия. 
 
Когато започнах да се занимавам с детска неврология преди 30 години, ние не знаехме 80% от причинността на епилепсията. Едва за 20% можехме да кажем на какво се дължи. Сега съотношението е точно обратното. Не казвам, че в България казваме на 80% за причината, но се стараем, разполагаме със съвременнните средства - с генетичните лаборатории, и със съвременните с висока разделителна способност ядрено-магнитни резонанси, с позитронно изолационна томография, така че да се доближим максимално до точната прогноза. А тя идва от намиране на причинността на епилепсията, което помага за правилното лечение.
 
- Колко форми на епилептични пристъпи съществуват при децата?
 
Като се каже епилепсия, всеки я свързва с големия гърч, който е тонично-коничен, с размахване на движението, клонуси, треперене, загуба на съзнание. Това са една част от епилептичните пристъпи. Те са над 350 вида като характеристика. 
 
Епилептичният пристъп е екстремна свръхмерна възбуда на неврона в мозъка. Мозъчната клетка като се възбуди повече от необходимото, предизвиква някакво пароксизмално състояние, което се нарича пристъп. Колкото вида мозъчна функция има, толкова и мозъчни пристъпи може да се наблюдават. Самата възбуда да е в зона, която отговаря за дадена функция. Когато тя стане възбудима, се проявява във вид на епилептичен пристъп. Ако е в двигателната зона, която е най-обширната в мозъка, като гърч със съкращаване (най-често), се съкращава мускулът. Затова имаме клонус и треперене. Ако е в зрителната зона, детето получава зрителни халюцинации или престава да вижда. Ако е в слуховата - слухови. Ако е в психогенната зона на мозъка, получава психични пристъпи - на обърканост, страхово изживяване. А другите форми биват генергизирани - когато се загубва съзнание и огнищи. При вторите дадена част само се възбужда от мозъка и реагира само част от тялото, но без дедето да загубва пълно съзнание. И вече епилептичните синдроми засягат целия мозък, тогава има много тежко умствено изоставане в една или друга степен. 
 
 
-Защо част от тях са толкова тежки?
 
Епилепсията е тежко заболяване, защото е болест на мозъка - най-важният орган в човешкия организъм. Той дирижира всички наши органи. При пристъп мозъчното здраве се нарушава. Мозъчната клетка, невронът, се превежда в така наречената апоптоза и накрая умира. Така много чести епилептични пристъпи водят до отмиране на мозъчните клетки, които никога не се възстановяват.
 
Епилепсията от една страна унищожава мозъка, който не генерира, от друга страна тази непредсказуемост на епилептичните пристъпи води до висок травматизъм. Ние не знаем кога ще загубим съзнание. Падаме във ваната, удряме се най-малкото или се удавяме, ако пристъпът е настъпил във воден басейн или падаме от високо, порязваме се, изгаряме се. Самите пристъпи нарушават устното ни състояние. И от друга страна може всичко да е много добре, да се развиваме, но трябва да се лекуваме, защото ние не знаем кога ще ни се случи пак. Вървейки по брега на морето, ние можем да получим епилептичен пристъп. Падаме, никой няма с нас и се удавяме от нагълтване на вода. 
 
- Има ли някои фактори, които могат да увеличат пристъпите?
 
В някои форми на епилепсия може да има такива провокиращи фактори, например така наречената рефлексна епилепсия - от даден провокатор като мигаща светлина, при четене на текст, да се провокират пристъпи. Тези епилепсии са много редки. Ако е фоточувствителна, може от пулсираща светлина да бъде провокиран пристъп. Иначе той си идва спонтанно, без всякакъв предвестник. По-голяма външна температура също може да подтикне пристъпа. Затова ние предупреждаваме да ходят на слънце с шапки, да не стоят много в сауна. Но топлината не е причина, да не се бъркат тези фактори. 
 
- Кое е основното, което трябва да направим, ако някой пред нас получи епилептичен пристъп?
 
Това е нещо, което всеки човек трябва да знае не само за епилепсия, а и за оказване на първа помощ. Трябва да издигаме все повече и повече така наречената ни здравна култура. Небезизвестна грешка е неправилното поведение по отношение на епилептичния пристъп. Дори преди малко ме извикаха в съседната стая, за да помогна на една жена, която е получила такъв. Всички около нея имат деца с епилепсия, но са й дали глътка вода. Попитах ги: "Ами, ако се задави?!" Така инстинктивно, без да се разсъждава, се правят грешки. В случая жената не беше изпаднала в пълно безсъзнание, гледаше в една точка, имаше примляскване, но тя в един момент можеше да загуби съзнание и да няма функция да гълта, ние да я задавими и тя да аспирира тази вода, с което да направим голяма беля. Така може да се стигне дори летален изход заради нашето неправилно поведение. 
 
Никаква вода, дори пръскане на вода, не трябва да има, защото всяка външна намеса удължава възбудата на мозъка. Другото правило е никакво бъркане в устата за вадене на език. Като кажат глътнал си е езика, да, той е с нисък корен, но това е защитно действие на организма, за да може той да не преглътне храната, когато е в безсъзнание. Ами, ако тази жена е имала храна, няма адекватно гълтане, къде ще отиде тя - в белия дроб след задавяне. Езикът е паднал, за да запуши дихателният ни праг, за да не аспирираме чуждите частици или слюнката.
 
При пристъп трябва да обърнем пациента в странично положение, за да може точно тази слюнка да не отива към белия дроб, а да излиза навън. Да подобрим дишането и да засечем времето, защото един пристъп до 10 минути не е опасен. Обикновено повечето са на по-малко от 10 минути, когато пациентите са на лекарства. Да, може и да е дебют, тоест да се направи епилептичен статус. След като се засече времето, трябва да се обадим на тел. 112, ако имаме тази възможност. Това, което аз прилагам е един стар метод- натискат се силно слепоочията, дразни се един тригеминус. Но най-вече трябва да запомним трите простички правила - не се бърка в езика, човекът се слага в странично положение и се засича времето на пристъпа. 
 
- Лечима ли е епилепсията при децата и има ли достатъчно медикаменти на пазара у нас?
 
Преди 30 години започнах да се занимавам с детска неврология и тогава имахме на разположение точно 3-4 лекарства. А сега не 3-4, а може би 24 лекарства имаме. Може да се похвалим, че в България разполагаме със съвременните медикаменти както в една развита държава. Разбира се, някои липсват и нашата задача е да ги имаме. Но 40 % от епилепсията е лечима. Нелечима е в 25-30% от случаите, това е така наречената рефлексна епилепсия. И именно дневният център за деца с епилепсия в София е направен за такива случаи, при които пациентите взимат повече от едно лекарство и въпреки това получават пристъпи. Този процент е не само за България, а и навсякъде по света. 
 
У нас навлезе оперативното лечение, правим опити и за кетогенна диета, така че сме на едно съвременно световно ниво. При останалите 30% от пациентите трябва постоянно лечение, те нямат пристъпи, но лечението е дългосрочно. Но и те практически са социално вградими. 25-30% от пациентите са силно инвалидизирани, трудно се социализират и са с пристъпи. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter