ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сърцето излиза от ритъм по много причини - какво точно става?

д-р Снежина Маджарска   |   15 февруари 2017   |   Коментари 0
Сърцето излиза от ритъм по много причини - какво точно става?

Източник: iStockphoto

При изненадаваща поява на сърцебиене, тежест в гърдите, прилошаване, обща слабост и задух човек обезателно трябва да потърси медицинско мнение и помощ. Нерядко, след проведения преглед и електрокардиография, се установява т.нар. предсърдно мъждене. Това е най-често срещаната форма на аритмия, обикновено протичаща с ускорен пулс, и е добила общественост с наименованието „илизане от ритъм“.

 

Описаните оплаквания са по-типични за остро настъпилото мъждене, като други оплаквания в този случай могат да са: притъмняване пред очите, необясним страх, замайване, изпотяване, студени крайници и други.

 

Съществува и хронична форма на предсърдното мъждене, при която болният продължително време живее с намален физически капацитет, лесна умора и други прояви на развиваща се хронична сърдечна недостатъчност. Тъй като оплакванията зависят от тежестта на увредена сърдечна помпена функция в резултат на ритъмното нарушение, то при някои случаи на добър контрол на сърдечната честота, може да липсват оплаквания и състоянието да се установи случайно.

 

А какво представлява предсърдното мъждене?

При него настъпва много бързо (с честота 350-600 у/мин) електрическо активиране на предсърдието, което е напълно неравномерно. То води след себе си до дезорганизация и на камерните съкращения и смущение в помпената функция на цялото сърце. Нарича се още абсолютна аритмия при предсърдно мъждене. Състоянието може да засегне три основни групи хора:

  • Болни с вече съществуващо органично сърдечно заболяване – дефект на митралната клапа (стеноза или инсуфициенция), кардиомиопатия, исхемична болест на сърцето, левостранна сърдечна недостатъчност, инфаркт на миокарда и много други.
  • Лица, имащи някои извънсърдечни заболяванияхиперфункция на щитовидната жлеза, респективно хипофункция; нарушен баланс на електролитите в кръвта (К, Na, Ca), тежка дихателна недостатъчност, натравяне и други.
  • При здрави хора в редки случаи също може да настъпи „излизане от ритъм“ след сериозен емоционален стрес, физическо претоварване или без установена причина.

 

Могат ли да настъпят усложнения и какви са прогнозите пред тези болни?

Предсърдното мъждене е разнородно по своето протичане и прояви състояние. При някои хора може да бъде безсимптомно, сравнително доброкачествено заболяване. При други е свързано с много оплаквания. Това важи, както за острите, така и за хроничните форми.

 

 

Във всички случаи обаче възникват рискове от усложнения. С най-висок процент е вероятността от формиране на съсиреци (тромби), даващи началото на емболии към вътрешните органи и мозъка. Другото сериозно усложнение е развитието на сърдечна недостатъчност (или задълбочаване на вече съществуваща такава).

 

Поставянето на диагнозата е сравнително лесно, но лечението съдържа много въпросителни. Осъществяването на електрокардиографско изследване в повечето случаи улеснява лекаря в поставяне на диагнозата. Електрическа активност в ЕКГ е характерна за състоянието.

 

При болните с хронично рецидивиращо мъждене често самият болен умело разпознава симптомите при „излизане и влизане в ритъм“, което може да подпомогне лекаря. Медицинските лица се ориентират още по честотата на пулса, артериалното налягане, симптоми от други органи, симптоми на сърдечна недостатъчност при по-тежките случаи и т.н.

 

Лечението се определя от много фактори – колко време е изминало от излизането от ритъм, има ли придружаващи заболявания, кой поред е пристъпът на предсърдно мъждене, какви са оплакванията и симптомите на болния и други.

 

При възможност се прави опит за възстановяване на нормалния синусов ритъм (дали това е възможно се преценява от лекаря). Осъщестява се с венозни медикаменти или такива през устата в строги схеми на прилагане. В по-редки случаи се пристъпва и към т.нар. кардиоверзио при липса на ефект от останалите методи.

 

Освен възстановяването се изготвя схема на лечение с цел задърждане на здравия нормален ритъм. В нередки случаи се налага и добавяне на лекарство, което разрежда кръвта като антикоагулантна профилактика, за да се избегне тромботичният риск.

 

При някои болни се преценява, че възстановяването на ритъма е опасно или невъзможно. Те могат да останат в абсолютна аритмия, което може и да не нарушава значително качеството им на живот.


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Болест на Алцхаймер се предотвратява чрез грижа за мозъка

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising