ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Себореен дерматит – причини за появата му и лечение

д-р Ралица Иванова   |   17 февруари 2017   |   Коментари 0
Себореен дерматит – причини за появата му и лечение

Източник: iStockphoto

Себорейният дерматит е сравнително често срещано заболяване, което се характеризира с хроничен ход на протичане. Отчитат се периоди на изостряне на симптомите – рецидиви, с последващи ремисии (отшумяване на оплакванията) за различен период от време. Статистиката показва, че по-често от заболяването се засяга мъжкият пол.
 
Като фактори, имащи отношение за отключване на заболяването се посочват болестни промени в имунната реактивност на организма, наличие на стрес, употребата на някои медикаменти (литиеви соли, халоперидол, метилдопа), хранителният режим и други.
 
Себорейният дерматит се характеризира с изразена сезонност – основно есенно-зимните месеци се наблюдават епизоди на изостряне на симптоматиката.
 
Отношение към появата на дерматита има гъбичният причинител от род Malassezia. Метаболизмът на тези гъбички е пряко свързан с повишената мастна секреция на кожата. Гъбичките отделят отпадни вещества, които дразнят кожата и водят до възпалителна реакция.
 
Най-често засегнати са областите с по-голямо количество мастни жлези. Това са кожата на лицето, капилициумът (окосмената част на главата), между гърдите, кожните гънки в подмишничната и ингвиналната област, а по лицето това са зоните около ноздрите, устния ъгъл и между веждите.
 
Клиничната картина може да варира от леки или умерени до тежко протичащи форми на заболяването. Промените по кожата се изразяват в появата на червени петна, които често са сърбящи или предизвикващи чувство на парене. Кожата върху зачервените участъци започва да се отлющва под формата на фини белезникави люспи.
 

В какво се състои лечението на заболяването?

 
При леките форми в острия стадий се прилага локална терапия с антимикотични средства, в състава на различни кремове или унгвенти. Като противогъбичен антибиотик с добър ефект се отличава кетоконазолът. За поддържаща терапия при профилактика на заболяването се препоръчва употребата на шампоани, включващи в състава си кетоконазол.
 
Салициловата киселина, със своите противогъбични, антисептични и кератолитични свойства също влиза в терапията на себорейния дерматит. Взависимост от изразеността на симптомите се използват различни процентни разреждания – 5%, 10% и 20%.
 
 
Приложението на локални кортикостероиди има за цел намаляване на възпалението. Често те се прилагат в комбинация с локални антимикотици, особено в острите фази на възпалението. Като странични ефекти от продължителната употреба на кортикостероиди се отчита появата на атрофия (изтъняване на повърхностния кожен слой), телеангиектазии, промяна в цвета на кожата – дисхромии и други.
 
Добър ефект при лечението на себорейния дерматит има приложението на шампоани и кремове, съдържащи катран и био сяра. Тези съставки имат отношение за потискане на мастната секреция.
 
При затегнато протичане и трудно поддаващи се на лечение случаи се прилага фототерапия. Нерядко паралелно с фототерапията се прилагат и псоралени – ПУВА-терапия.
 
Страдащите от себореен дерматит трябва да поддържат кожата си винаги достатъчно хидратирана и да обръщат специално внимание на козметиката, която избират. Често стилизиращите продукти за коса могат да предизвикват раздразнение и влошаване на симптомите, поради което се препоръчва ограничаване на тяхната употреба. 3278
 

Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Сърдечната дейност се влияе от темперамента

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising