ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рак на черния дроб - рискови фактори

д-р Александрина Радославова   |   13 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Рак на черния дроб - рискови фактори

Източник: iStockphoto

Рак на черния дроб е злокачествено новообразувание, което се развива в чернодробната тъкан. Той може да бъде първичен и вторичен. Първичният е този, който възниква от хепатоцитите (чернодробните клетки) и се нарича хепатоцелуларен карцином, или от клетките на жлъчните пътища, намиращи се в органа (холангиоцелуларен).

 

Към вторичния чернодробен рак спадат метастазите, които са резултат от злокачествени новообразувания в други органи (дебело черво, стомах, яйчници и др.). Развитието и лечението на метастатичните карциноми зависи от първичния тумор. В световен мащаб годишно се откриват около 782 хил. нови случая, като този вид тумор се смята за петия най-често срещан злокачествен карцином.

 

Съществуват редица рискови фактори, които увеличават риска от развитието на чернодробен карцином. Един от тези фактори е вирусната инфекция с хепатитен вирус В или С. В много страни този тип инфекция е една от основните причини за появата на цироза и карцином на черния дроб.

 

И двата вируса могат да причинят хронично възпаление на черния дроб, като хроничен хепатит В по-често се среща в африканските и азиатските страни, докато хроничен хепатит С е по-чест в САЩ, Япония, Европа. Хепатит С хронифицира по-лесно отколкото хепатит В, тъй като не дава симптоматика в острата си фаза, по която да се разбере, че даденият човек е заразен.

 

Има все още много нерегистрирани случаи на хора с тези хронични инфекции, тъй като те самите нямат представа, че са заразени. За жалост първите симптоми, по които да се разбере, че има проблем с черния дроб, могат да бъдат едва тогава, когато вече е налице и злокачествено новообразувание.

 

Наред с вирусните инфекции друг не по-малко рисков фактор е консумацията на алкохол. Злоупотребата с алкохол години наред води до хронично възпаление на черния дроб (алкохолен хепатит) и разрушаване на чернодробната тъкан. Резултатът от това е цироза, а по-късно и карцином.

 

По препоръки на Световната здравна организация в седмицата трябва да има от 1 до 3 дни, които са без алкохол. Употребата на 40-60 г на ден чист алкохол при мъжете е достатъчна за увреждането на черния дроб. Женският организъм е по-чувствителен към алкохолните напитки и за него са достатъчни 20-30 г чист алкохол на ден, за да се повлияе на черния дроб.

 

Рискът за развитие на чернодробен карцином се увеличава многократно, ако към редовната консумация на алкохол се прибави и хронична вирусна инфекция (хепатит В или С). Пациентите с хронична вирусна инфекция не трябва да косумират никакъв алкохол.

 

Наднорменото тегло и диабетът също са фактори, които не бива да се подценяват. Проучванията сочат, че до 2020 г. неалкохолния стеатозен хепатит ще бъде едно от най-честите заболявания на черния дроб в Западния свят. При наличие на диабет и наднормено тегло трябва незабавно да се вземат мерки - промяна на хранителния режим, повече движение, пиене на повече вода, ако е необходимо по предписание на лекар се вземат медикаменти за отслабване, а ако нищо не помага при борбата с килограмите, се предприема оперативно лечение.

 

Друг рисков фактор, който редица проучвания са доказали, е афлатоксинът от плесенна гъба (например в житните растения). Този рисков фактор обикновено засяга страните, намиращи се в тропиците и субтропиците, тъй като там климатът е топъл и влажен (подходящи условия за развитие на плесен).

 

От медикаментите рисков фактор представляват противозачатъчните. При съвременните дозировки на хапчетата и при отсъствието на допълнително увреждане на черния дроб, рискът за развитие на чернодробен карцином при употребата на противозачатъчни леко се покачва.

 

Сериозен проблем представляват анаболните стероиди, които се вземат от мъжете за увеличаване на мускулната маса. Посочените дотук рискови фактори нямат директно влияние за появата на чернодробен карцином, но те обикновено водят до увреждане на черния дроб, което е предпоставка за развитието на неоплазма.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter