ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Грип и сърдечносъдови заболявания

д-р Ралица Иванова   |   16 януари 2017   |   Коментари 0
   
   
Грип и сърдечносъдови заболявания

Източник: iStockphoto

Грипът е едно от най-честите инфекциозни заболявания, които стават причина за възникването на ежегодни епидемии. За България е характерно осезаемо повишаване на случаите на грип, основно през месеците декември и януари. Изложени на висок риск от усложнения са децата, възрастни лица над 65-годишна възраст и пациенти с хронични заболявания, особено тези със сърдечносъдови проблеми.

 

Вирусите на грипа предизвикват основно симптоми от страна на горните дихателни пътища, поради факта, че това е входна врата за инфекцията. На фона на изразен токсикоинфекциозен синдром – отпадналост, лесна уморяемост, неработоспособност и безапетитие се наслагват към клиничната картина и хрема, кашлиц, фарингит (възпалено гърло).

 

Отличителна черта на грипа е внезапно настъпващото начало, пациентът може да посочи дори конкретен час, в който състоянието му се е влошило. Обикновено симптомите преминават в рамките на 4-5 дни до седмица. При засягане на сърцето началните симптоми могат да бъдат неспецифични и да се неглижират от пациента. Впоследствие симптомите се изострят и карат болния да потърси лекарска помощ.

 

Засягането на сърцето при боледуващи от грип не е задължително, едва при 1-2% от боледуващите е възможно грипният вирус да атакува структурата на сърдечния мускул. Най-често усложнения от страна на сърцето се наблюдават при пациенти с подлежащи сърдечно-съдови заболявания и претърпели кардиологични инциденти.

 

Значение има вирулентността на вируса и по-изразената му резистентност спрямо лечението. Някои щамове атакуват директно миокарда. Съпротивителните сили на организма и състоянието на имунната система също оказват влияние.

 

В повечето случаи първоначалните симптоми отстрана на засегнатия миокард се изразяват в ускорен пулс, отпадналост, по-лесна уморяемост при физическа дейност, както и сърцебиене, което често пациентите определят като „чувство за прескачане на сърцето”. Това са неспецифични симптоми и често те се наблюдават дори и при банална настинка, следствие на повишената телесна температура. Възможно е те да бъдат пропуснати както от пациента, така и от лекуващия лекар.

 

 

Последващи симптоми като болка и усещане за стягане в областта на сърцето, разпространяващи се към шията, ръката и гърба, изразени ритъмни нарушения карат болния да потърси лекарска помощ. Засягането на миокарда най-често настъпва 1-2 седмици след началото на симптомите. Дори и след изчистване на инфекцията от организма, при задействането на автоимунна реакция срещу клетките на сърдечния мускул, е възможно развитието на кардиомиопатия.

 

От значение е пациентите да търсят лекарска помощ, дори и при най-малките смущения отстрана на сърцето, тъй като зад тях може да се крие по-сериозна патология. Своевременното лечение позволява предотвратяването на тежки усложнения. Това важи с особено сила при пациенти, при които симптомите не само не отшумяват, но и се задълбочават.

 

Препоръчва се след преболедуване от грип физическата активност да бъде умерена в рамките на 1-2 седмици. По този начин могат да се предотвратят евентуални усложнения отстрана на сърдечносъдовата система.

 

Ежегодното ваксиниране с противогрипна ваксина не крие рискове при пациенти със сърдечносъдови заболявания, за разлика от инфекцията с грип, срещу която е насочена имунопрофилактиката. Освен това от значение е засилване на защитните сили на организма, които се повлияват от факторите на околната среда, наличието на стрес и храненето. 3420


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
9 мита за здравето
9 мита за здравето
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising