ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Намален слух – причина е и възпаление на евстахиевата тръба

д-р Ралица Иванова   |   01 януари 2017   |   Коментари 0
   
   
Намален слух – причина е и възпаление на евстахиевата тръба

Източник: iStockphoto

Евстахиевата тръба представлява комуникация между устната кухина (по-конкретно назофаринксът) и средното ухо. Позната е още като слухова тръба. Нейните основни функции са да изравнява налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана и дренаж на кухината на средното ухо. Нейната дължина достига до 3,5 см, като при деца тя е по-къса и широка.
 
Възпалителните процеси на евстахиевата тръба могат да протичат остро и хронично. При хронифициране на процесите на възпаление в тръбата се води до трайни промени на покриващата я лигавица и структурите на средното ухо. Тези промени обхващат и слуховите костици, които имат отношение към провеждането на звука. Тяхното изменение води до постепенно намаляване на слуха, която загуба не се възстановява. Ранното откриване на болестния процес има за цел да спре хроничното изменение и съответно да запази максимално слуховата функция.
 

Кои са рисковите фактори за възпалителни процеси в евстахиевата тръба?

При децата слуховата тръба е по-къса и широка, което улеснява навлизането на болестотворни микроорганизми и съответно развитието на възпаление. С израстването честотата на тези катари намалява, но при някои пациенти тя може да остане висока, независимо от възрастта.
 
Основна роля за възпаление на евстахиевата тръба при възрастни имат тютюнопушенето, алергичният ринит, гастроезофагеалният рефлукс, хроничен синуит, смущения в имунитета, някои белодробни заболявания, затлъстяването, назофарингеални тумори и други. Докато при деца като основни фактори се посочват аденоидна вегетация (увеличен размер на трета сливица), малформации в устната кухина, дълго приложение на биберони, както и пасивното тютюнопушене.
 
За евстахиевата тръба е характерно затвореното състояние, като при всяко прозяване или преглъщане тя се отваря и по този начин изравнява налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. При наличие на възпалителен процес нейната лигавица става оточна и започва продукция на секрет, което води до стесняване на нейния лумен (отвор). Честите възпаления водят до удебеляване на лигавицата и съответно трайно стесняване на диаметъра на самата тръба.
 
Променената лигавица започва да реагира по различен начин на досегашните дразнителите, били те механични, химични или биологични – инфекциозни причинители. Това води до значителна преустройка на тъканите, което от своя страна задълбочава процеса. Хроничните промени засягат и слуховите костици, което от своя страна води до нарушена проводна функция на звука – намален слух.

 

В какво се състои клиничната картина на състоянието?

Основен симптом е чувството за пълнота и заглъхване на ушите едностранно или двустранно. Възможно е наличие на болка и дискомфорт, съпроводени с намален слух и усещане за шум в ушите. Следствие на алергична хрема, инфекция на горни дихателни пътища или гастроезофагеален рефлукс, най-често възпалението на евстахиевата тръба е двустранно, докато при наличие на едностранни симптоми е от значение изключването на тумор в назофаринкса.
 
Бързо настъпващи промени в налягането - при пътуване със самолет или гмуркане, могат да доведат до поява на симптоми от страна на евстахиевата тръба, като тези при възпаление – намален слух, заглъхване, както и дискомфорт, включващ често и болка.
 
Лечението на възпалителните промени в евстахиевата тръба включват лечение на болестните процеси в съседни органи, които имат отношение. Препоръчва се прекратяване на тютюнопушенето, избягване на резки промени в налягането (като тези при гмуркане или полети), както и борба с инфекциите на горните дихателни пътища. Ако причината за чести възпаления на евстахиевата тръба се дължи на туморен процес, който смущава дренажа на тръбата, се налага хирургичното му отстраняване. 3690
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter