ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Боли ме гърбът!

Puls.bg   |   25 август 2009   |   Коментари 1
   
   
Боли ме гърбът!

Спондилозата е хронично заболяване на гръбначния стълб, което се появява в резултат на дистрофични изменения на фиброзните пръстени на междупрешлените дискове.

Междупрешленните дискове предпазват отделните прешлени. Дискът има ядро, което е заобиколено от фиброзен пръстен. При спондилозата се появяват клюновидни костни израстъци. Височината на диска се запазва.

Най-засегната от спондилозата част на гръбначния стълб е поясният отдел. Първите израстъци могат да се появят още на тридесетгодишна възраст. С възрастта спондилозата се развива. На 60-годишна възраст повечето мъже и жени страдат от шипове на гръбнака.

При вертикални натоварвания на гръбнака фиброзният пръстен се размества и притиска долната връзка. Тя започва да се наслоява, калцира се и след време се превръща в шип.

За спондилозата е характерно да се появи на определен участък, а не да се разпространи по целия гръбначен стълб. От това колко прешленни сегменти са засегнати спондилозата може да бъде изолирана, ограничена, разпространена и в много редки случаи тотална.


В много случаи спондилозата се появява безспимптомно и се открива случайно при рентгенова снимка по друг повод. Когато все още няма оплаквания, но на снимката вече се отчитат изменения – малки костни нараствания, то спондилозата е в начален етап. На този етап спондилозата може да причини умерено силна болка в началото на движение, особено след дълъг период на престой в една поза. Заболяването е свързано с обездвижване на тялото. Обикновено болковите усещания отминават бързо след раздвижване. Болката може да не се изпитва постоянно, всеки път след ставане, а да се появява през определени интервали от време. Появата на болката е свързано с образуването на костните израстъци. Дължи се и на спазми на мускулите на гърба.

Вторият стадий при спондилозата е по-болезнен и сравнително постоянен. Съпроводен е с ограничена подвижност на гръбнака и лесна уморяемост.

При третия стадий костните израстъци, които се срещат, влизат в контакт и се сливат. Така блокират движението в съответния отдел на гръбначния стълб. На този етап болка не се изпитва, но съответния отдел на гръбначния стълб се обездвижва.

Често спондилозата е придружена от други заболявания на гръбначния стълб, например с остеохондроза.


Диагнозата се поставя след рентгенова снимка. На нея ясно могат да се видят клюновидните костни образувания.


При болка се предписват обезболяващи лекарства. Обикновено това са нехормонални противовъзпалителни средства. Върху болезнения участък местно се нанасят обезболяващи гелове. Препоръчва се програма от масаж и лечебна гимнастика, физиотерапия и водолечение.


Лечебната гимнастика е полезна при спондилоза, тъй като активира мускулите при гръбнака и подобрява кръвообращението. При признаци на спондилоза единственият начин да се забави обездвижването на гръбнака във времето е да се укрепят мускулите на гърба. За всеки отделен стадий на заболяването се подготвя различна програма от подходящи физически упражнения.

Лечебната гимнастиката при спондилоза се изпълняват в положение, което осигурява разтоварване на гръбнака – в легнало положение или на „четири крака“.

При наличие на болков симптом някои от упражненията се изпълняват в стоеж.
Препоръчват се упражнения, които укрепват мускулите на коремната стена и гърба и подобряват дейността на органите в гръдния кош. При тази гимнастика се избягва натоварването на гръбнака.

При спондилоза се препоръчва носенето на специален ортопедичен корсет.

Профилактиката е свързана с правилно натоварване на гръбначния стълб, която да отговаря на степента на развитие на мускулатурата. Препоръчва се правилен режим на хранене и поддържане на нормално телесно тегло.

За да се предпази гръбначният стълб, трябва да се избягват тежките спортни натоварвания и резки движения. За разлика от тях, леките физически упражнения, ходенето пеша могат да подобрят мускулатурата при гръбначния стълб и да подействат благоприятно.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

kokotin     2009-10-18 22:41:11
По скоро е въпрос.
Упражненията на тантра йогата, дали спадат към тези укрепващи?
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter