ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Бойчо Опаранов: Артрозата се подмладява

Анна Дантева   |   24 октомври 2016   |   Коментари 0
   
   
Д-р Бойчо Опаранов: Артрозата се подмладява

Източник: Военномедицинска Академия

Д-р Бойчо Опаранов завършва медицина в Пловдив през 1989 г. Придобива специалности по вътрешни болести и ревматология. Работи във Военната болница - Пловдив. По-късно става клиничен ординатор по вътрешни болести във ВМА, след което асистент по вътрешни болести в Клиниката по спешна и неотложна терапия във военна болница. От 2000 г. е началник на ревматологичното отделение в Катедрата по кардиология и ревматология и от юни 2003 г. началник на ревматологичното отделение в Клиниката по кардиология и ревматология на ВМА. Съавтор и автор е на 10 научни публикации.
 
 
 
- Д-р Опаранов, какво представлява артрозата? Какви промени настъпват в ставата?
 
Артрозната болест е дегенеративно ставно заболяване, което се среща по-често сред жените, много голям е процентът им особено във възрастта след менопаузата. Поради различни и много причини, настъпва една дегенерация на ставния хрущял, в резултат на което той изтънява и при движението на костите в ставата те се трият. В резултат на това ставата започва да се раздразва и се получава възпаление, което води до болка, скованост, ограничени движения. Хроничното дразнене на костната тъкан води до израстване на нова кост – остеофит или т. нар. „шип“. Когато този шип порасне, започва да притиска нерви, меки тъкани, съдове и допълнително възпалява ставата. Образува се възпалителна течност, която също уврежда хрущяла и, ако не се вземат мерки, той изчезва, болният се инвалидизира и е необходима подмяна на ставата. 
 
- Каква е разликата с ревматоидния артрит?
 
Разликите са няколко. Първо, ревматоидният артрит е автоимунно заболяване с неизвестна етиология, което, освен ставите, засяга и вътрешни органи, като сърце, бял дроб, бъбреци и др. Отразява се и на кръвната картина – там има отклонения. Наблюдават се някои антитела, маркери на възпалителна активност, докато при артрозната болест такива промени не се наблюдават, тя е дегенеративно заболяване, т. е. липсва възпалителна реакция. 
 
- Какви са причините и рисковите фактори за развитието на артроза?
 
На първо място са наследствените фактори, след което и начинът на живот – прекомерните натоварвания, видът на работата, която човек извършва през активния период на живота си, свързана с физически натоварване, с дълго време стоене прав, както и наднорменото тегло. Тютюнопушенето, прекомерната употреба на кафе, както и диети, при които има драматична загуба на телесно тегло също са сред рисковите фактори. 
 
Менопаузта при жените е друг основен рисков фактор. В този период нещата се влошават рязко, тъй като пада защитната роля на естрогените, които имат отношение към ставния хрущял и обикновено тогава жените се сещат, че имат някакъв проблем, защото при рязко влошаване на състоянието, те започват да усещат хронични болки и се обръщат към лекар. Иначе процесът започва някъде около 30-годишна възраст. 
 
- Продължителното седене има ли отношение към развитието на артроза?
 
Има, да. Повтарящи се движения – работа на компютър, както и неудобна стойка на тялото. Затова е препоръчително на всеки час човек да се става и да се раздвижи, да подобри кръвообращението. 
 
- А храненето?
 
Храненето трябва да бъде природосъобразно – с достатъчно белтъчини, витамини, минерали, всичко, което е необходимо на организма, като важното в случая е да се поддържа нормално тегло, за да не се натоварват механично ставите. По-подходящи са богатите на желатин храни, които могат да забавят в известна степен тази дегенерация на хрущяла. 
 
- Кои са най-често засегнати от артроза стави?
 
Най-често при жените заболяването започва от шийните прешлени и върви надолу по гръбнака, засягайки всички останали стави. Естествено, това са и големите стави, които са подложени на най-големи натоварвания – коленни, раменни, тазобедрени. Първи биват засегнати коленните и тогава болните се обръщат към лекар. Иначе пациентите не обръщат внимание на оплакванията, които обичайно предхождат изразената симптоматика на промената става. 
 
- Какви са характерните оплаквания? 
 
Зависи от това коя става е засегната най-много. Ако говорим в по-ранна възраст при жени със засягане на шийните прешлени, може да има изтръпване на ръцете, изпускане на предмети, виене на свят, при по-напреднал процес дори губят равновесие и падат. При засягане на малките стави на ръцете вече се появяват деформации, които се наричат „Хеберденови възли“, те са много характерни за заболяването. Т. нар, кокалчета при жените „халукс валгус“, които се наблюдават на стъпалата, също са признак на артроза. При коленете могат да се появят издутини в задколенната ямка, затруднения при спускане по стръмен наклон, по стълби. Характерна е и сутрешната скованост, която обикновено е краткотрайна – до 30 минути - тогава човек трябва малко да се раздвижи, за да му олекне, иначе се чувства скован. Наблюдават се и болки при активиране на атрозата, което може да се случи при някаква вирусна инфекция, физическо натоварване и др., вследствие на което да се появи оток, съответно затопляне, болка и ограничено движение на засегнатата става. 
 
- Кои са методите на лечение на артроза?
 
Те са няколко. На първо място, това е хигиенно-диетичният режим. Аз препоръчвам на моите пациенти да започнат да си пазят ставите от натоварване, което означава да не носят повече от 2 – 3 кг, да избягват дълги преходи, особено по стръмни участъци. Когато се разхождат, да е по равен терен, и усетят ли болка, да спрат да си починат за 15 – 20 минути, след което да продължат. 
 
Вече при настъпили промени, които водят до болка и ограничено движение, се използват обикновено и нестероидни противовъзпалителни средства, които имат противовъзпалително, а оттам и обезболяващо действие. Физиотерапия и кинезитерапия са много подходящи в съчетание и с балнеолечение. 
 
Към медикаментозните средства спадат и т. нар. „хондропротектори“, които са основното средство за лечение. Това са лекарства, съдържащи веществата, от които са изградени хрущялите. Добре е те да се употребяват цял живот на курсове по 2 пъти в годината по 3 месеца, тъй като се изисква време, докато стигнат до хрущяла, да започнат да го хранят и да забавят и спрат това износване и разрушаване. Освен това, има и инжекции с хиалуронова киселина, която всъщност представлява ставната течност – това, което храни хрущяла. За разлика от други органи и тъкани, той не се храни от кръв и кръвоносни съдове, а от ставна течност, която при наличие на артроза е с нарушени свойства. 
 
При големите стави – раменни, колени, тазобедрени, първите няколко години, докато започнат да действат пероралните препарати, е добре да се прави заместителна терапия с тази хиалуронова киселина на засегнатите стави. 
 
Вече при настъпила тотална загуба на хрущяла и функцията на ставата, се прибягва до хирургично-ортопедично лечение със смяна на ставата с изкуствена. 
 
- Каква е профилактиката на артрозата?
 
При първите симптоми е желателно да се посети ревматолог, да се установи дали има артроза и, ако има, колко е напреднала и съответно да се вземат мерки, защото лечението в крайна сметка не довежда до обратно развитие, а до евентуално забавяне и спиране на процеса. Колкото по-рано се започне лечението, толкова по-добре. Тоест да не се неглижират оплакванията, макар и минимални и отзвучаващи от само себе си. 
 
На второ място профилактиката включва правилен двигателен режим – избягване на прекомерни натоварвания. Подходящ спорт за тези, които обичат да спортуват, е плуването, тъй като е единственият спорт, който тонизира мускулатурата и не натоварва ставите. Следва да се избягва наднорменото тегло, както и други вредни фактори, като прекомерна употреба на алкохол, цигари и т. н. И правилно хранене, разбира се. 
 
- Има ли данни колко хора в България са засегнати от заболяването?
 
Конкретни данни няма, но след 40-годишна възраст почти 70 – 80% от жените са засегнати най-малкото от начални артрозни промени. 
 
- Можем ли да говорим за подмладяване на това заболяване?
 
Да. Според моите лични наблюдения, преди около 10 – 15 години обикновено към 40-годишна възраст жените започваха да се оплакват, докато сега вече има и 30-годишни със симтоми и рентгеновото изследване потвърждава наличието на промени по шията най-малкото. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter