ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мартин Кожинков: Диагноза болест на Крон ми поставиха за година при изявена симптоматика

Puls.bg   |   14 септември 2016   |   Коментари 0
   
   
Мартин Кожинков: Диагноза болест на Крон ми поставиха за година при изявена симптоматика

Източник: iStockphoto

Мартин Кожинков е председател на Българската асоциация Болест на Крон и улцерозен колит (БАБКУК). Организацията помага на хората с възпалителни чревни заболявания да се справят по-лесно с трудностите, породени от тях.
 
- Г-н Кожинков, кои бяха мотивите Ви да инициирате създаването на пациентска организация на хора с възпалителни чревни заболявания?
 
През 2010 г. бях диагностициран с болестта на Крон. За съжаление, до момента, в който ми бе поставена диагнозата измина близо година - година, в която може би изпитах почти всички симптоми, съпътстващи заболяването. Цялото това време можеше да бъде значително съкратено, ако още от начало знаех повече за възпалителните чревни заболявания и имах информация къде мога да получа адекватна помощ. Именно затова реших да създам пациентската асоциация – за да не се налага други хора да преминават през трудности и неприятни изживявания, които могат да си спестят. За да не се налага всеки да се бори сам за себе си, а да се учим от вече натрупания опит. Така пациентите се справят по-лесно с всекидневните трудности.
 
- Представете накратко постигнатото от Българска асоциация „Болест на Крон и улцерозен колит“ от създаването ѝ до днес. На какво Ви научиха тези години?
 
За тези 4 и половина години можем да се похвалим с редица постижения. Създадохме сайт на сдружението - http://www.babkuk.org/, издадохме и преиздадохме „Наръчник за хора, диагностицирани с възпалителни чревни заболявания”, изработихме карти “Аз не мога да чакам” , с които се идентифицират пациентите при спешна нужда от ползване на тоалетна. 
 
Организирахме и редица съвместни инициативи на лекари и пациенти. Сред тях бе първото “Училище за пациенти възпалителни чревни заболявания.” Вече трета година отбелязваме и световния ден за борба с тези болести – 19 май. 
 
За тези няколко години научих, че в много случаи пациентът може да подобри значително качеството си на живот, ако има желание, ако се интересува и ако е упорит. Говорил съм например с пациенти, които не знаят че вече има нов вид лечение – биологичната терапия, просто защото за последно са ходили на преглед преди 5 или 10 години, когато тя не е съществувала. В същото време има други пациенти, които са готови на всичко, за да се преборят със заболяването, интересуват се, проявяват активност.
 
За себе си разбрах, че пациентските каузи, както и всякакви други доброволчески каузи изключително много обогатяват човек. Колкото повече време и енергия влагаш, толкова повече получаваш в замяна. Удовлетворението е голямо.
 
 
- Имате вече няколко годишен опит като лидер на организацията, познавате добре и ситуацията в Европа, особено след като бяхте избран и за председател на Европейската федерация на хората с възпалителни чревни заболявания през май т.г. Онеправдани ли са българските пациенти в сравнение с пациентите в останалите европейски страни?
 
Не, не мисля, че сме онеправдани. Вярно е, разбира се, че не сме и сред лидерите по отношение на лечението. Мисля, обаче че сме на средно европейско ниво – имаме много добри специалисти, които следят и познават последните новости в областта на възпалителните чревни заболявания, имаме няколко клиники с доста натрупан опит, имаме достъп до биологична терапия. Същевременно, трябва да признаем, че не всички гастроентеролози у нас са запознати с последните новости и качеството на терапията може да варира значително.
 
- В каква посока ще развивате дейността си като организация в близките месеци и в по-далечна перспектива?
 
Действително, мисията и целите на асоциацията няма да се променят. Ще продължим да работим в основните направления, в които работим и досега – да повишаваме информираността на обществото за заболяванията, да помагаме, доколкото можем на хората вече диагностицирани с възпалителните чревни заболявания, да отстояваме пациентските права. Акцент в дейността ни ще бъде информирането на пациентите за последните новости в лечението на възпалителните чревни заболявания от една страна. Ще поставим акцент й върху темата за лекарствената безопасност. Това също е важно, предвид факта, че в практиката непрекъснато навлизат нови продукти и знанията за пълноценното  им и безопасно използване са много необходими.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter