ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пробиотиците и ролята им за организма

д-р Ралица Иванова   |   07 септември 2016   |   Коментари 0
   
   
Пробиотиците и ролята им за организма

Източник: iStockphoto

Още от наименованието pro- за и bios- живот, става ясно, че пробиотиците имат пряко отношение към здравословното състояние на организма. Те оказват благотворно влияние върху храносмилателната и имунната система, а освен това намаляват риска от възникване на алергии.
 
Пробиотиците представляват бактерии, които оказват благотворно въздействие върху организма и освен това предотвратяват прекомерното размножаване на някои болестотворни бактерии и гъбични причинители от чревната флора. Приемът на пробиотици се препоръчва в съчетание с пребиотици – хранителни вещества, които осигуряват подходяща среда за разтеж на полезните бактерии.
 
Приемът на достатъчно количество от полезните бактерии за организма може да се обезпечи от естествени източници – някои видове храни, както и чрез приема на хранителни добавки. Естествени пробиотици са храни, които претърпяват ферментационни процеси – киселото зеле, кисело мляко, квас, кефир и туршиите. От значение е те да се консумират без допълнителна кулинарна обработка, за да се запазят максимално полезните си свойства.
 
От значение за оптимизиране на ползата от пробиотиците е правилният подбор както на щамовете бактерии, които се съдържат, така и броят им. Целта на приемът на пробиотици е терапевтична или поддържаща. При терапевтичната се има за цел лечение на вече настъпило болестно състояние на организма.

Какви са ползите от приема на пробиотици?

Наличието им като част от чревната флора има значение за превенцията на различни вируни, бактериални и гъбични инфекции. Това се дължи на факта, че те потискат разтежа на т. нар. „лоши“ или патогенни микроорганизми. А по този начин се потискат и гнилостните процеси в организма.
 
Т. нар. "полезни“ бактерии имат отношение към синтеза на витамини от групата Б, както и витамин К, който има значение за процесите на кръвосъсирване. Освен това е доказана ролята им за намаляване нивото на холестерола в кръвта и съответно забавяне процеса на атеросклероза.
 
Дейността на полезните бактерии води до образуване и отделяне на различни вещества в червата, част от които и ензими, които подпомагат разграждането на попадналите хранителни вещества, в частност на протеините до аминокиселини. Разграждането на веществата е пряко свързано и с тяхното усвояване.
 
Пробиотиците регулират перисталтиката на червата, а освен това намаляват вероятността от възникване на възпалителни процеси. Това е и причината за предписването им при болестта на Крон.
При някои наследствени ензимни дефицити се отчита ролята на пробиотиците в комплексното лечение. Такова заболяване е дефицитът на ензима лактаза, който е свързан с разграждането на млечната захар.
 
Честият или продължителен прием на антибиотици е свързан с намаляване количеството както на патогенните, така и на полезните бактерии. Състоянието е познато като дисбактериоза – нарушен баланс между болестотворни и полезни бактерии. Затова се препоръчва паралелното вземане на пробиотици, чийто прием да продължи няколко седмици след спирането на антибиотика.
 

Съвети за правилен прием на пробиотиците

Важно е при приема на антибиотик и пробиотик, между тях да има интервал от няколко часа, тъй като в противен случай действията на полезните бактерии се снижава значително. Освен това приемът по време на хранене или след нахранване е препоръчителен пред приема на гладен стомах.
 
Причината се корени във факта, че на гладно се отделя значително количество солна киселина, която унищожава голяма част от бактериите в пробиотиците и съответно намалява тяхното действие, тъй като малка част от тях достигат живи до долните отдели на червата.
 
Полезните бактерии не са постоянни обитатели на червата, затова и честият им прием е от значение за поддържането на достатъчни количества от тях, които да поддържат баланса между тях и патогенните бактерии в организма. 3792
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter