ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Астигматизъм - как може да се коригира?

д-р Александрина Радославова   |   12 август 2016   |   Коментари 1
   
   
Астигматизъм - как може да се коригира?

Източник: iStockphoto

Астигматизмът е често срещано нарушение на зрението. То спада към т.нар. рефракционни аномалии (рефракция - пречупване). Най-често се получава поради неправилната форма на роговицата (частта от най-външната обвивка на окото намираща се пред ириса, прозрачна, с огледална повърхност и притежаваща свойството да пропуска, пречупва и отразява светлината) и по-рядко поради проблеми с лещата на окото.

 

Тази нарушена форма на роговицата или на лещата не позволява правилното пречупване на светлината. В резултат на това образът на предмета, който се наблюдава, без значение дали е наблизо или надалеч, се формира размазан, раздвоен или има сянка около него.

 

В повечето случаи астигматизмът е вроден, но може да се причини и при травма, операции на очите, кератоконус (заболяване, при което роговицата изпъква, става по-тънка, по-грапава). Ако астигматизмът е малък, то той се компенсира и когато човек гледа с двете си очи, може и да не усети промяна в зрението си. Ако обаче е по-висок, се забелязва проблем с фокусирането.

 

Малките деца, които имат висок астигматизъм, не могат да направят разлика дали виждат добре или не. Те не съобщават, че нещо не е както трябва и този проблем довежда със себе си други зрителни нарушения. Ето защо детската очна профилактика трябва да започне още от много рано.

 

Астигматизмът обикновено се съчетава с друг вид рефракционна аномалия като далекогледство или късогледство. Когато пациентът отиде на лекар, симптомите, за които съобщава са неясно виждане наблизо и надалеч, главоболие, двойно виждане, поява на сянка около наблюдаваните предмети.

 

Астигматизмът може да се коригира по няколко начина. Първият е чрез очила или контактни лещи. Ако това рефракционно нарушение не създава проблеми с ясното виждане, е възможно да не се нуждае от такъв вид корекция, но ако вече има симптоматика, е хубаво да се отиде при специалист, а не пациентът дълго време да се опитва да го коригира чрез свиване на очите.

 

 

Когато се определя подходящата корекция, е много важно да се намери правилният ъгъл на цилиндричната леща. Има хора, които усещат дискомфорт дори при градус разминаване. Хубаво е пациентът да бъде предупреден, че в началото ще има период на адаптация и е възможно да вижда правите линии вълнообразни или равен под да изглежда все едно има стъпала.

 

Адаптационният период може да отнеме малко повече време от нормалното свикване с очила за далекогледство или късогледство, но е важно пациентът да не се отказва да носи изписаната корекция. Ако въпреки упоритото носене не настъпва подобрение на тези временни оплаквания, трябва да се върне при специалиста и да се определи откъде идва проблемът.

 

Лещите, които обикновено се използват при астигматизъм, се наричат торични и са меки. Дали очила или лещи е по-удачно да се изпишат, е хубаво да се определи от специалиста. И двата типа корекция си имат своите предимства и недостатъци, които трябва да бъдат съобразени и с желанията, и с нуждите на пациента.

 

Друг метод за коригиране е т.нар. ортокератология, при която се носят серия специални контактни лещи, които преоформят постепенно роговицата в правилната й форма. Методът е безболезнен и лещите се носят през нощта. Чрез ортокератологията пациентите с умерени стойности на астигматизма могат да получат временно подобрение на зрението си през деня, без да е необходимо да слагат обикновени астигматични лещи. Ако се прекрати носенето на тези специални лещи е възможно да се върне предишното състояние на зрението.

 

Астигматизмът може да бъде лекуван и чрез лазерна операция, при която по различни технологии се променя формата на роговицата чрез премахване на малка част от нея.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Смока     2017-03-22 07:41:20
Имам астигматизъм! Придобит в последствие през годините! Хора който ми поддръжават в живота ,вампири който искат ТИ да бъда АЗ .Причиняват мозъчен дискомфорт ,световъртеж и от там изкривяване на роговицата на окото.аз съм потърпевш!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter