ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Зика вирус – какви са симптомите и как да се предпазим?

д-р Ралица Иванова   |   19 юли 2016   |   Коментари 0
   
   
Зика вирус – какви са симптомите и как да се предпазим?

Източник: iStockphoto

Вирусът Зика спада към група вируси, включваща причинителите на заболяванията денга и жълта треска, за които е характерно, че се предават чрез комари. Основни вектори са комарите от род AedesAedes aegypti и Aedes albopictus. Характерно за тях е , че обитават страни с тропичен климат, но през последните години са регистрирани и в някои области на България.

 

По какви начини е възможно да се зарази човек?

 

Най-често срещан е трансмисивният начин и по-конкретно след ухапване от заразен комар. Чрез слюнката, която той отделя в раничката от ухапване се отделя известно количество вируси, което попада директно в кръвта на човек. От момента на заразяването до проявата на първите симптоми заразеното лице се води в инкубационен период. Той продължава средно 3-4 дни, през които лицето е способно да заразява.

 

Освен чрез ухапване от комар човек може да се зарази и след преливане на заразена кръв. Доказано е предаването на инфекциозния причинител по полов път – направено е изолиране на вируса от спермата на болен.

 

Каква е клиничната картина на заболяването?

След преминаване на инкубационния период при болния се наблюдава първоначално повишаване на телесната температура, която може да достигне стойности от 39-40 градуса. Съпроводена е с треска, тръпки по тялото и обща отпадналост с безапетитие. Често се отчитат болки по ставите, главоболие и миалгия (болки по мускулите). До тук изброените симптоми наподобяват до голяма степен грипоподобно състояние и само анамнеза за скорошно пътуване в страна с тропичен климат може да ни насочи да се съмняваме за инфекция със Зика вирус.

 

Наблюдавани са още възпаление на очната лигавица – конюнктивит, както и преходен обрив по кожата, който е с макуло-папулозен характер (точковидни лезии, които са зачервени и леко надигнати от повърхността на кожата). Доказана е опасността за плода при жени, които са били заразени по време на бременност. Най-честото засягане представлява т. нар. микроцефалия (главата на плода е с по-малки размери от нормалното). Пряко следствие от този тип малформация е и изоставането в различна степен на психичното и физическото развитие на детето, поради анормално развитие на мозъчната тъкан.

 

Все още не е разработено ефикасно и специфично лечение, както и ваксини, които да осигуряват защита спрямо вируса Зика. Два са рисковите начини за внасяне на инфекцията на територията на страната. Единият е чрез посещение на туристи, идващи от страни, където разпространението на инфекцията е масово. А вторият при пренасянето на заразени комари, чрез вноса на търговски стоки.

 

Къде са основните местообитания на комарите, пренасящи вируса Зика?

Основно това представляват различни водоеми (независимо дали са изкуствени или естествени), които да се разполагат сравнително близо до човешката популация. Местата с висока влажност, неогрявани от слънце и с поддържаща се сравнително постоянна температура, осигуряват добри условия за размножаване на популацията комари, пренасящи вируса Зика. Изоставени кладенци, септични ями, както и различни съдове за съхранение на вода около сградите предоставят добри условия за местообитание от комарите.

 

В какво се изразяват основните методи за предпазване от евентуална инфекция?

 

Използването на репеленти, които съдържат вещества, отблъскващи комарите, имат основно значение. Като през определено време е добре апликациите от спрея да се повтарят, защото по този начин се поддържа по-високо ниво на защита. От механичните методи за предпазване от комари се прилагат мрежи и комарници, които да не позволяват навлизането на насекомите в домовете. Освен това всяка община провежда мероприятия за ликвидиране на потенциални обекти, които могат да представляват добра среда за размножаване и развитие на комарите, пренасящи Зика вирус.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter