ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алкохолен стеатозен хепатит

д-р Александрина Радева   |   03 февруари 2016   |   Коментари 0
   
   
Алкохолен стеатозен хепатит

Източник: iStockphoto

Стеатозата представлява затлъстяване на черния дроб. Тя се появява най-често при наднормено тегло, диабет, алкохолно увреждане на черния дроб. Когато на фона на стеатоза възникне некроза и възпаление, става дума за стеатозен хепатит.

 

Най-често стеатозата протича безсимптомно, може да се усети дискомфорт в корема или тежест в дясно подребрие. Черният дроб се уголемява - хепатомегалия, гладък е и със заоблен ръб.

 

Стеатозният хепатит също може да протече безсимптомно, но и да се изяви като тежко чернодробно заболяване, прогресиращо до чернодробна недостатъчност. Ехографското изследване е основен метод за установяване на стеатозен черен дроб. На него се вижда т. нар. „блестящ” черен дроб.

 

В медицината съществува терминът алкохолна чернодробна болест, който обединява в себе си всички морфологични и клинични форми на увреждане на черния дроб, причинени от алкохола.

 

Алкохолът е една от най-увреждащите субстанции за черния дроб. Той е вторият по честота фактор за появата на цироза, като на първо място са вирусните хепатити. Риск от алкохолно увреждане съществува при ежедневна консумация на над 10-14 г етанол. Разбира се, не всеки индивид, който консумира алкохол ще развие това заболяване, но едни 30 % от употребяващите биха.

 

От значение са следните рискови фактори: продължителна консумация на големи количества алкохол, непрекъснат прием, генетични фактори, лошо качество на алкохола, женски пол, съпътващи инфекции с вируса на хепатит В или С и др. Механизмът, по който алкохолът уврежда черния дроб е сложен и включва производство и натрупване на свободни радикали, задълбочаване на метаболитните нарушения, стимулиране на производството на колаген, което води до появата на фибоза.

 

Системната и продължителна употреба на алкохол уврежда и други органи, както и променя личността. Могат да се появят неспецифични симптоми като отпадналост, гадене, повръщане, коремна болка, безапетитие, дискомфорт в дясна горна половина.

 

Алкохолната стеатоза е най-честото и най-ранно увреждане на черния дроб. Може да протече безсимптомно или да се наблюдават неспецифични симптоми. При преглед се установява увеличен черен дроб, завишени стойности на ГГТ (гама- глутамилтрансфераза). Обикновено не се налага биопсия, за да се постави диагноза, достатъчни са лабораторните изследвания и ехография. Ако алкохолът се спре, приложи се подходящата диета и се приемат витамини от група В, стеатозата трябва да изчезне за 4-6 седмици.

 

Алкохолният хепатит е самостоятелно заболяване или е в комбинация със стеатоза, фиброза и чернодробна цироза. Среща при 20-75 % от алкохолиците. При тежък алкохолен хепатит болните са в тежко общо състояние, дефицит на витамини, диария, загуба на тегло, могат да имат температура.

 

Има пожълтяване на кожата, черният дроб е уголемен и болезнен, може да има асцит, нарушения в сърдечния ритъм, хипогликемия, с опасност от кома, бъбречна недостатъчност, инфекции, певмонии, туберкулоза и др. Чернодробната деомпенсация настъпва обикновено след период на запой. Значително увеличени за ГГТ, АСАТ, ИгА, броят на левкоцитите, има електролитни нарушения.

 

Алкохолният хепатит е сериозно заболяване, а тежкият остър хепатит - животозастрашаващо. Смъртността достига до 50%, независимо от проведеното лечение. Лечението на чернодробната алкохолна болест започва с въздържание от консумацията на алкохол до живот. Заедно с това се обръща внимание и на психологичните проблеми.

 

Всяко спиране на хроничната употреба на алкохол се съпровожда с абстинентен синдром, който се контролира с психотропни медикаменти, витамини, вливания на физиологични разтвори и глюкоза. Лечението на острия алкохолен хепатит се състои от общи терапевтични мерки - възстановяване на електролитния баланс, на хранителния и витаминен дефицит. При тежък остър алкохолен хепатит се прилага специфична терапия - кортикостероиди и др. Прилагат се и медикаменти с антиоксидантно действие.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter