ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Метилов алкохол - маскираният убиец

д-р Методи Тахчиев   |   29 декември 2015   |   Коментари 0
   
   
Метилов алкохол - маскираният убиец

Източник: Istockphoto

Метиловият алкохол (метанол) е едновалентен и се образува при дестилация на дървесина. Известен е още като дървесен спирт.

 

1. Защо метиловият алкохол е токсичен?

Представлява безцветна течност с вкус и мирис, подобни на етиловия алкохол, която добре се разтваря във вода и етер. Резорбира се бързо през храносмила­телния тракт с максимално ниво в кръвта в 30-та до 90- та минута след приема. Инхалаторният и перкутанен път на проникване са причина често за тежки интоксика­ции. Наблюдава се най-висока концентрация на мета­нол в бъбреците, черния дроб, гастро-интестиналния тракт и особено висока концентрация в оптичния нерв, вътреочната течност, мозъка, мускулите и мастната тъкан.

 

Непромемен се елиминира в 2-5% през бъбре­ците и отчасти през белите дробове. Метаболизира се в черния дроб с участието на алкохолдехидрогеназа (ензимът, който метаболизира и етиловият алкохол, намиращ се в различните алкохолни напитки) през формалдехид до мравчена и млечна кисели­на. Фолиевозависим път окислява мравчената кисели­на до въглероден диоксид, като скоростта на реакцията определя токсичността на метанола. Окислява се 10 пъти по-бавно от етанола и има по-дълго време на попуелиминиране. При едновременен прием на етанол се пови­шава серумният полуживот на метанола поради много­кратно по-големия афинитет на алкохолдехидрогеназата към етанола.

 

Токсичната доза варира в широки граници - от 10 до 100 мл. Леталната доза също е индивидуална - от 30 до 100 мл, с летална концентрация в кръвта - 0,5 до 1 %. Токсичното действие е резултат от получаването на двата метаболита - формалдехид и мравчена кисели­на. Два са основните механизми на токсичното дейст­вие: локалноиритативен, относително лек, но много продължителен и цитотоксичен (дисметаболитен). Това е и водещият механизъм. Натрупването на мравчената киселина е при­чина за намаляване на 50% на бикарбонатния резерв и последваща метаболитна ацидоза (подкисляване на организма). Мравчената ки­селина потиска митохондриалното дишане с тъканна хипоксия и се увеличава лактата. Този механизъм засилва метаболитната ацидоза и е също отговорен за бикарбонатния дефицит при тежки метанолови отравяния. Метаболизмът на метиловия алко­хол създава освен това един относителен дефицит на витамин В6, което още повече задълбочава наруша­ването на окислително възстановителните процеси.

2. Каква е клиничната картина?

Начало между 40-та минута и 72-ри час след приема. Времето, необходимо за метаболизиране на метано­ла, се нарича латентен период, с продължителност от 12-24 часа  (6-30 часа). Този период е безсимптомен или с неспецифични оплаквания.

  • Церебротоксичен синдром: главоболие, световъртеж, атаксия (липса на равновесие), немотивирана еуфория, сменя­щи се бързо със сънливост и степенно нарушение на съзнанието до кома; конвулсии, бързопреходна анизокория (състояние, при което има разлика в диаметъра на двете зеници над 0,5 мм) и патологични рефлекси, вратна ригидност, мо­зъчен оток.
  • Локалноиритативен синдром: гадене, повръща­не, болки в корема. При инхалиране на метанолови пари - дразнене зад гръдната кост, суха кашлица, сълзотечение.
  • Офталмотоксичен синдром. Изявява се в първи­те часове на отравянето или на 2-3-ти ден в зависимост от количеството резорбиран метанол и се изразява в затруднено виждане, „снежна буря“ до пълна загуба на зрението. Обективно: разширени зеници, нама­лена до липсваща зенична реакция на светлина, спазъм на съдовете на ретината, ограничена зрителна остро­та, атрофия на зрител­ния нерв. Очните увреждания остават трайни при 25­-50% от преживелите интоксикацията пациенти.
  • Дисметаболитен синдром: високостепенна метаболитна ацидоза, ранна, достигаща до несъвмести­ми с живота стойности на pH.
  • Ренотоксичен синдром: незначителни лаборато­рни промени или остра бъбречна недостатъчност.

Клиничната картина има 3 степени: лека, средно тежка и тежка.

3. Какво е лечението?

  • Доболнично поведение и лечение

Задължителна е ранната стомашна промивка с медицински въглен, последвана от прием на бикарбонатен разтвор през устата (2-4 лъжички сода за хляб в 200 мл вода) и салинно очистително - английска сол. При масивна инхалация на алкохолни пари - извеждане от обгазеното място, кислородна инхала­ция и инхалация с разтвор на сода за хляб. При кожна апликация - тоалет на кожата чрез обилно измиване с вода и разтвор на сода за хляб.

  • Спешно болнично лечение

Хемодиализата е метод на избор и трябва да се проведе в първите часове дори и при неразгьрната клинична картина (има отношение както към неразградения метанол, така и към токсичните метаболити). Индикациите са: консумация на метанол, концентра­ция на метанол в кръвта повече от 0,2%, изявен церебротоксичен синдром, нарушение на зрението и висо­костепенна метаболитна ацидоза.

 

Алкална форсирана диуреза в обем 3,5-61 на 24 часа при следене на съответните показатели.

 

Антидотно лечение: специфичен антидот е ети­ловият спирт поради насищане на акохолдехидрогеназата и възпиране образуването на токсичните метаболити. Приложени­ето му следва да започне още в периода на доболничното лечение, като независимо от входната врата се дава през устата 40% алкохол - 50-100-150 мл за възрастни. Интравенозно се инфузира 5% разтвор на алкохол в 10%  разтвор на глюкоза, Laevulose или фруктоза.

 

Други лечебни средства. Фолиева киселина през 4 часа венозно в разтвор на глюкоза в продължение на 3­4 дни, като кофактор на окислението на мравчената киселина до С02. Пирамем, витамин С, витамини от В-гупата.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising