ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Шум в ушите – какво трябва да знаем за него?

Ралица Иванова   |   16 ноември 2015   |   Коментари 0
   
   
Шум в ушите – какво трябва да знаем за него?

Източник: istockphoto

Различни са причините, които могат да доведат до шум в ушите – тинитус. Той представлява субективно усещане и възприятие на шум, без да има реално съществуваща стимулация на слуха (звук).
 
Най-често се чува, когато човек остане в тиха среда, докато в по-шумни помещения, може да изчезва напълно. Подразделят се според времето, от което са започнали на остри състояния (продължителност под 3 месеца), подостри (с продължителност 6-12 месеца) и хронични (над 12 месеца).
 
Друго подразделение е на субективни и обективни. Субективните са тези, които се чуват само от пациента, без да съществуват. Обективните са тези, които могат да се възприемат от пациента и от изследващия – при дишане, при движение на мускулите, както и чуване на пулса.
 

Какви могат да бъдат причините, които да предизвикат тинитус?

По отношение на външния слухов проход това могат да са попаднали чужди тела или различни насекоми. Ушната кал също може да е причина за такъв тип усещане.
 
Някои заболявания на средното ухо също могат да доведат до шум в ушите. Такива са перфорация на тъпанчевата мембрана, възпаления - отит, склероза на тъпанчевата мембрана, както и някои състояния след оперативна намеса.
 
От заболяванията на организма с причинно-следствена връзка се оказва анемията, алкохолизмът, както и някои медикаменти, особено при неправилната им употреба. Такива лекарства са антималарийни препарати, бримкови диуретици, аминоглюкозиди и други.
 
По отношение на заболявания на структурите на мозъка със значение са менингитите, енцефалити, съдови аномалии, множествената склероза, хипертонични кризи, невролуес, както и някои психични заболявания – шизофрения, при която се наблюдават звукови халюцинации(чуване на гласове).
Промяна в ставния апарат на челюстите, както и при аномалии в шийния отдел на гръбначния стълб също може да доведе до поява на шум в ушите. Това до голяма степен се дължи и на притискане на кръвоносни съдове, които имат пряко значение за кръвообращението на структурите на ухото.
 
При промяна положението на тялото шумът може да изчезва или да намалява по интензитет. Това говори за притискане на структури и съответно за тяхната декомпресия при промяна на позата.
 
За да се насочи лекарят по-точно към поставяне на диагнозата е нужно да бъдат изяснени случаи на минали неврохирургични операции, професионални натоварвания с шум, както и перфорация на тъпанчевата мембрана.
 

Какво е лечението при тинитус?

Това е свързано пряко с вида на шума и от колко време е продължителността му. При датиращ от по-малко от 3 месеца се прилагат кортикостероиди. Ако причината се крие в аномалия в структурите на гръбначния стълб се препоръчва физикална терапия.
 
При хроничен шум, за който не може да се установи причина, а в същото време пречи и нарушава съня може да се изпишат успокоителни средства.
 
Ако се докажат структурни промени, които могат да се отстранят се прибягва към хирургична намеса. Такава се прави при установено притискане на някоя артерия или нейн клон, които са пряко свързани с кръвоснабдяването на структурите на ухото. След декомпресия шумът изчезва.
 
Когато причината е спазъм на кръвоносните съдове се назначават съдоразширяващи препарати, след което приложение шумът намалява и изчезва.
Като цяло как ще се повлияе тинитусът от терапията до голяма степен е непредсказуемо. Но при хроничния шум в ушите прогнозата е лоша, а отстраняването несигурно.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter