ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Възпалителни заболявания на клепачите

Александрина Радева   |   05 октомври 2015   |   Коментари 0
   
   
Възпалителни заболявания на клепачите

Източник: iStockphoto

I. Възпалителни заболявания на клепачната кожа

Голяма част от възпалителните заболявания на клепачната кожа се дължат на вирусни заболявания:

1. Херпес симплекс

Много често срещан е при младите хора. Веднъж попаднал в организма той си остава там, но скрит в нервните ганглии. Когато човек е подложен на стрес, при менструация, травми, слънце, студ, отслабена имунна система или поради ред други причини, херпес симплекс инфекцията рецидивира. Появяват се везикуларни образувания, които са събрани в групички. Изпълнени са със серозна течност, като в последствие се пукат и на тяхно място се появяват ерозийки, които се покриват с крусти (корички).

Лезията изчезва за около десетина дни, без да оставя белези.

 

Лечението включва крем локално по предписание на лекар.
 

2. Херпес зостер офталмикус

Това заболяване се причинява от вируса на Варицела зостер - при първи контакт с микроорганизма човек се разболява от варицела, а при рецидив довежда до херпес зостер. Обикновено везикулите се появяват по дерматома или частта, която съответният нерв инервира. N.Ophthalmicus инервира челото, корена на носа, горен клепач и кожата върху слъзната торбичка. Именно на тези места върху зачервената кожа се появяват мехурчета със серозна течност. Много характерен симптом е силната болка и липсата на сетивност в областта. Съпровожда се с температура и главоболие. Обривът изчезва бавно и на негово място остават пигментации и белези.

Лечението включва: противовъзпалителни средства, антихерпесен гама-глобулин, интерферон, локално - крем, кортикостероиди, витамини - В1 и В12, аналгетици, антибиотици (при вторични бактериални инфекции).
 

3. Бактериални инфекции:

Към тази група заболявания спадат тези, които се причиняват от стафилококи, стрептококи, микози, спирохети и други.
Клепачният еризипел е пример за стрептококова инфекция. Представлява ограничена яркочервена, болезнена, топла плака, на която в последствие могат да се появят мехури. Повишава се също така и температурата.

Антраксът се наблюдава при минимално одраскване при хора, работещи в кланници, животновъди, кожари. Характерни са 3 много бързи стадия:

  • 1. Оток и зачервяване на клепачите;
  • 2. Поява на черна пустула;
  • 3. Образуване на тъмна кора върху некротизиралата пустула с разсейване на черникави везикули по оточните клепачи.


Отокът се разпространява по лицето и обикновено се увеличават подчелюстните лимфни възли, които са и болезнени. Общото състояние е влошено.

Лечение: антибиотици, сулфонамиди и противоантраксен серум. Остават груби цикатрикси.Микотичните поражения са свързани с разпространеното прилагане на антибиотици с повод и без повод. Най-често се засяга кожата по мигления ръб. Лечението е с антимикотични средства като нистатин, амфотерицин В, кожни антимикотични средтства.

Сифилисът е една от редките инфекции. Може да протече в първи стадий като първичен афект, наподобяващ халацион (хроничен грануломатозен процес на Мейбомиевите жлези на клепача) с централна язвичка и увеличени неболезнени регионални лимфни възли. Във втория стадий се откриват розеоли,папули и плаки, а в третия –т.нар. гуми,които са изпълнени с гноевидна материя.

Лепрата протича като лепрозни възли, разположени по мигления ръб и Мейбониевите жлези, предизвикващи деформация на клепача и макули по роговицата, която е със силно намалена сетивност.

Към възпалителни заболявания на дълбоките слоеве на клепачите


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter