ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пролетта - сезонът на сенната хрема (ІІ-ра част)

Puls.bg   |   12 май 2009   |   Коментари 0
   
   
Пролетта - сезонът на сенната хрема  (ІІ-ра част)

към Част І-ва


След  като лекар постави  диагнозата сезонен алергичен ринит, има няколко основни моминто в лечанието. Това са:

 

- избягване на контакта с алергена

- медикаментозно лечение - Приемането на медикаменти повлиява симптомите на алергията и като потиска възпалителните процеси

- специфична имунотерапия

 


Лекарите определят антихистаминовите таблетки и спрейове като най-ефикасни в лечението на сенната хрема. Тези препарати  облекчават симптоми като течащия нос, кихането, сърбежът и паренето на очите. Препоръчва се и използването на противовъзпалителни спрейове и капки за нос.Преди да се започне каквото и да е медикаментозно лечение, е необходимо да се консултирате със специалист, който да назначи и да съблюдава състоянието. Понякога се налага да се комбинират няколко медикамента или различни видове терапия. Независимо от вида на медикаментите, които се приемат през периода на лечение, специалистите  препоръчват да се провеждат кратки курсове, не по- дълги от 7до 10 дни. Ако терапията продължи повече от десеттина дни съществува реалин  риск от развитие медикаментозен ринит, който е също толкова неприятен за пациента.

 

 

Не са редки и случаите, в които въпреки лекарственото лечението, симптомите не се повлияват и остават остри. В такива случаи се прилага имунотерапия, чрез която се притъпява  чувствителността към полените. На пациентите се инжектират минимални дози от алергена, за да се предизвика създаването на имунитет.Най-честите съвети на специалистите към алергичните пациенти са, да  избягват дългият престой навън , в периода на цъфтеж, когато концентрацията на полени във въздуха е най-висока. Носенето на слънчеви очила, също ограничава дразнещото въздействие на полените и намалява сърбежа и паренето в очите.

 

 

Данни от проучване, обхванало  малка група от пациенти с алергичен ринит  показва , че ежедневният прием на пробиотици може да промени отговора на имунната система към растителните полени.  Проф. Клаудио Николети, ръководител на изследването обяснява, че желаниятефект не може да се постигне бързо. Той обаче е доволен от резултаттите, тъи като при голям процент от алергичните се  наблюдава намаление на имунния отговор към полените.
 

Проведено било двойносляпото, плацебо-контролирано проучване при което  е проследен ефекта от консумацията на млечни продукти. В продължение на пет месеца са приемани продукти съдържащи лактобацили. След експерименталния период били направени  кръвни изследвания показващи значително понижение на нивото на IgE. Забелязва се  повишение на IgG-антителата, които имат протективна роля.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter