ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Ивайло Григоров: Хемороидите изискват индивидуален подход при лечението

Анна Дантева   |   12 септември 2015   |   Коментари 5
   
   
Д-р Ивайло Григоров: Хемороидите изискват индивидуален подход при лечението

Източник: Puls.bg

Д-р Ивайло Григоров завършва медицина в МУ – София през 1995 г. До 1998 г. работи в звено за неотложна медицинска помощ. От 1998 г. е част от екипа на Клиниката по обща и ендоскопска хирургия в УМБАЛ „Св. Анна”. През 2004 г. придобива специалност по хирургия. Специализира лечение на хемороиди по метода „THD” в Дюселдорф, Германия. Има интереси в областта на лапароскопската хирургия, херниологията и миниинвазивното лечение на перианални фистули, фисури и хемороиди. Към момента д-р Григоров практикува и в Медицински център „Полимед“, гр. София.
 
 
- Д-р Григоров, какво представляват хемороидите?
 
Хемороидите представляват разширени кавернозни тела (сплетения на малки артерии и вени) в аналния канал.
 
Хемороидите се делят на вътрешни и външни. По-чести са вътрешните хемороиди – в над 80% от случаите. Обикновено се стадират от I до IV стадий.
 
 
- Кои са характерните симптоми, от които се оплакват пациентите при наличие на хемороиди?
 
В началото се появява дискомфорт, сърбеж и кървене - алено червена кръв, което се наблюдава след дефекация. Забелязват се капки или струйка кръв върху тоалетната хартия или върху тоалетната чиния при почистване след дефекация. Това е симптом, който е много стресиращ за хората. В по-напредналите стадии след дефекация хемороидите вече излизат от аналния канал, след което се прибират спонтанно. В крайните стадии вече не се прибират, трябва да се помогне с ръка, а понякога дори и по този начин не се получава. Тогава има и болки в аналната област. При усложнените форми – тромбоза, възпаление, заклещване също има силна болка.
 
- Кои са причините, които водят до появата на хемороидите? Могат ли да се обособят рискови групи?
 
Има много различни теории относно причините, водещи до появата на хемороиди. Част от авторите смятат, че те развиват при наличие на слабост на съединителната тъкан в аналната област. Според една друга съвременна теория, причината се крие в повишен кръвен ток към крайните разклонения на а. rectalis superior, които носят артериална кръв в хемороидалния плексус. Тази теория има много привърженици в научните среди и на нея се основават някои от съвременните лечебни методи. Доказано е, че крайните клонове на артерия rectalis superior при хемороиди са с по-голям диаметър и през тях минава по-голям дебит кръв. 
 
Освен това, трябва да има наличие и на някои предразполагащи фактори като повишаване на вътрекоремното налягане, било то от запек, вдигане на много тежко, носене на тесни дрехи. Професии, при които има продължително заседяване или продължително стоене, също са сред рисковите фактори за развитие на хемороиди. Те се появяват и при бременност, доста често могат да са симптоматични. Хемороиди е възможно да се развият като вторични и при някои болести като цироза например. 
 
Като рискови групи могат да се обособят хората, които водят заседнал начин на живот и имат нередовна дефекация, запек и не се хранят здравословно. 
 
- Колко опасни могат да бъдат хемороидите? Възможно ли е да доведат до развитие на други заболявания, по-конкретно на дебелото черво?
 
Ако се вземат мерки, не може да се каже, че са опасни, но могат да създадат доста проблеми. Имали сме случаи, и то нерядко, когато хемороидите кървят толкова много, че довеждат до тежка анемия, която налага кръвопреливане. Хемоглобинът пада до 50, дори и повече. Според нормата долната граница на хемоглобина при жените трябва да бъде 120, а при мъжете – 140. В тези случаи пациентът се чувства много безсилен и търси помощ. Това най-често се случва при хронично кървене, когато не са взети мерки или взетите мерки не са ефективни. 
 
По отношение на развитие на други заболявания – да, хемороидите могат да доведат до други здравословни проблеми. Те са свързани с проктологични заболявания като фисури, перианални фистули. Хемороидите също така могат да тромбозират, да се възпалят. 
 
- Как се поставя диагнозата?
 
Една внимателно снета анамнеза и преглед поставят диагнозата. Хубаво е да се направи и изследване на правото черво – ректоскопия или по-добре на цялото дебело черво – колоноскопия, тъй като кървенето - най-честият симптом при хемороидалната болест, може да се дължи на някакво по-сериозно заболяване като полипи на дебелото черво, хроничен колит или пък рак на дебелото черво. Така че, при кървене, не бива да се поставя прибързано диагнозатата „хемороиди“, а пациентът трябва да се изследва малко по-задълбочено. Това е особено важно при пациентите, които са над 45 години, когато вече честотата на рака на дебелото черво се повишава. До 40 – 45 години тя е доста ниска, въпреки че болестта напоследък се подмладява. Тя трябва да се има предвид и да се търси.
1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Внимавайте!     2017-08-09 12:02:53
Искам да предупредя всички наивници, решили да премахнат хемороидите си в измислената UNION Clinic. След т.н. band ligation падна некадърно поставеният ластик и хемороида започна да пада на части. Получих възпаление, температура и ужасни болки. След 2 седмици болки и антибиотици, се превърна във външен огромен, който е на път да тромбозира, а вътре също на мястото на уж махнатия вътрешен. Сега имам един повече, от колкото преди премахването и все още болки. Не се доверявайте и внимавайите къде!
Жена     2015-12-04 17:49:27
Август месец тази година си направих операция на хемороиди по метода ТНD в Александровска болница. Операцията беше направена от доц. Валентин Попов.След самата операция възстановяването беше много бързо и безболезнено. Сега съм напълно нов човек.
Георги хПетров.     2015-09-30 18:42:55
ХЕМЕРОИДИ, се лекуват мого лесно, без операция. Преди да седнете на тоалетата чиния,правите МИКРОКЛИЗМА С СОБСТВЕНАТА СИ ОЩЕ ТОПЛА УРИНА. УРИНАТА ЛЕКУВА КАКТО ХОРМОНАЛНО, ТАКА И енергийно. Резултатите са изненадващи.
Българин     2015-09-14 13:18:52
Имам направени 2 операции ,като ми ги изрязват Но сед операцията болката е неописуема около 15-20 дена. Затова пък сега съм много добре. Не чакайте последния момент, а отивайте по-навреме. В тази област има големи специалисти и няма нищо страшно. При мене от едната до другата операция изминаха точно 21 години.
...     2015-09-13 00:35:28
niamam takiva problemi , opazil me BOG !
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter